Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman nemá u Trumpa nic jisté, připustil Mynář. A promluvil o dětském pornu

Autor: simao - 
28. března 2017
10:45

Nad návštěvou Miloše Zemana v Bílém domě u amerického prezidenta Donalda Trumpa, se kterou se počítá již na konci dubna, se vznáší několik otazníků. Hradní kancléř Vratislav Mynář pro Info.cz uvedl, že ještě nejsou přesně dány konkrétní obrysy celé akce – není jasný termín, potvrzené není ani místo. Mynář však předpokládá, že by mělo jít o Bílý dům.

„Nemáme potvrzený ani termín, ani formát, ani místo,“ řekl Zemanův kancléř Vratislav Mynář v rozhovoru pro info.cz

Předpokládá však, že by návštěva měla proběhnout v sídle prezidenta Trumpa, tedy v Bílém domě. A nepochybuje, že to bude setkání skutečně oficiální. „Předpokládám, že to bude oficiální návštěva, v těchto intencích spolu i telefonovali. A já u toho telefonního rozhovoru byl. Takže věřím tomu, že se podíváme do Bílého domu,“ dodal Mynář.

Trumpův tým vzkázal na Pražský hrad: Vydržte

Mynář se bránil dotazu, zda není zvláštní, když několik týdnů před návštěvou není jasno, jak bude vypadat a kde proběhne. Podle kancléře je však tato záležitost na hostitelích.

„Poslední zprávy, které máme z administrativy pana prezidenta Trumpa, tak nám bylo sděleno, že máme vydržet, že ten termín dostaneme zhruba tři týdny před tím, než bude potvrzen definitivní termín odletu. Paní kancléřka Merkelová se to dozvěděla 14 dní před tím, než ten termín byl udělen,“ zmínil Mynář větu, kterou před ním uvedl už i sám Zeman.

O tom, že Zemana pozval telefonicky Trump do USA, se poprvé mluvilo už na začátku prosince 2016. Již tehdy se nepochybovalo, že by měl Zeman zavítat do Bílého domu.

„Nastupující prezident USA Donald Trump v rozhovoru ocenil skutečnost, že prezident republiky ‚byl jediným evropským prezidentem‘, který ho veřejně podpořil ještě před listopadovými volbami v USA,“ vysvětloval tehdy důvody pozvání hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

VIDEO: Mynář v rozhovoru pro Info.cz mluvil o přátelství se Zemanem, své prověrce i chystané návštěvě v USA u Donalda Trumpa

3337380:gallery:true:true

Mynář se nyní pozastavil také nad aktuálně probíraným incidentem z roku 2015, kdy se do počítače prezidenta Zemana někdo naboural a objevila se tam dětská pornografie. „Provedli jsme opatření, aby se nic podobného neopakovalo,“ ujišťuje kancléř.

On sám nadále nemá bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné, o kterou si požádal, ale kterou mu Národní bezpečnostní úřad neudělil.

Mynář o prověrce: Nechal jsem se vlákat do pasti

„Kancléř ze zákona nemusí mít vůbec žádnou prověrku. Že žádá o prověrku, je jedna věc, ale důležité je, co zákon ukládá. Zákon neukládá žádnou prověrku,“ hájil svého kancléře Miloš Zeman v jubilejním 10. dílu pořadu S prezidentem v Lánech. „Ano, zbytečně frajeřil, chtěl prověrku na přísně tajné, kterou vůbec nepotřebuje,“ dodal prezident.

Mynář se už kvůli neudělené prověrce obrátil i na soud. Zeman naznačil, že pokud bude vykonávat dobře svou práci a z důvodů soudní pomalosti nebudou známé výsledky soudní pře, tak mu to vadit nebude.

A Mynář tak bude na Hradě pokračovat patrně dál i po případném druhém Zemanově zvolení. „Nechal jsem se vlákat do pasti. Na druhou stranu – není žádný reálný důvod pro to, abych tu prověrku neměl mít,“ hájí se nyní Mynář. Důvody zamítnutí prověrky označil za „velmi úsměvné“.

Proč vše žene k soudu? „Požádal jsem, aby se na to podíval někdo civilníma očima. To znamená: Požádal jsem Městský soud v Praze, aby rozsekl, kde je ta míra spravedlnosti. Jestli mám pravdu já, nebo NBÚ. Ze svého hlediska je to pro mě nepochopitelné,“ dodal Mynář pro Info.cz.

VIDEO: Miloš Zeman o kancléři Mynářovi a bezpečnostní prověrce: Zbytečně frajeřil, řekl prezident v pořadu Blesk.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa