Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jednotné přijímačky na střední: Školy zveřejní přijatého žáka s nejhorším výsledkem

Autor: ČTK - 
26. března 2017
12:51

Střední školy budou muset v rámci jednotných přijímacích zkoušek anonymně zveřejnit skóre přijatého žáka s nejhoršími výsledky testů. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní to bude ukazatel kvality dané školy pro rodiče a zájemce o studium. Jednotné přijímací zkoušky se letos plošně konají poprvé, a to na maturitní obory středních škol.

"Škola musí zveřejnit - ne adresně, ale anonymně - toho posledního přijatého uchazeče včetně skóre," popsala novinku ministryně. "Věřím ve zdravý selský rozum rodičů, že si třeba příští rok uvědomí, že škola, která nabírá studenty s desetiprocentní úspěšností, možná není úplně kvalitní," dodala.

Senátor Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), který je ředitelem gymnázia, ale v diskusi na Primě kritizoval, že není stanovena minimální hranice výsledku přijímací zkoušky, které by uchazeč musel pro přijetí dosáhnout. "V tom okamžiku jednotné přijímací zkoušky trochu ztrácí význam," řekl.

Podle Valachové se pro minimální nutný výsledek nepodařilo najít většinovou podporu mezi zákonodárci. "Určit přesně hranici z centra, která pro děti znamená - když ji nepřekročí - uzavřenou vzdělávací cestu, je velmi složité," uvedla.

Valachová na Primě také uvedla, že ministerstvo školství již má hotovou analýzu sítě středních škol a gymnázií. V dubnu chce výsledky analýzy projednat s Asociací krajů. "Budeme hledat dohodu o páteřních sítích škol, které mají v krajích tradici a vysokou kvalitu," řekla.

Senátor za TOP 09 Jiří Růžička navrhoval zrušení povinné maturity z matematiky, ale neuspěl:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

308win ( 26. března 2017 14:31 )

Ta už měla dávno navštěvovat Chocholouška.

agfor ( 26. března 2017 13:41 )

Pravdu díš, ale čím by se ti povaleči na zbytečných ouřadech chlubili ?

11karel11 ( 26. března 2017 13:37 )

Paní Valachová jednotné přijímačky a maturity tu už byly před rokem 1989, vaši kolegové tu rozbili, co tu fungovalo a dnes se tím chlubíte jako s něčím novým, jen se vracíte ke starým pořádkům, které fingovaly. Nic nového jste nevymyslela. Ještě zrušte církevní školy a soukromé školy, kde děti studují za peníze a pak je nechají odmaturovat za peníze. A učební obory nemají mít maturitu, kdo se vyučí a chce něco víc, tak může poté řádně studovat. Řemeslník má umět pořádně řemeslo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa