Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Prezident si „oťuká“ nového ministra. Havlíčka jmenuje na začátku dubna

Autor: Jakub Veinlich - 
24. března 2017
22:00

Vláda by měla být opět kompletní na začátku dubna. Ještě před tím si ale zve prezident Miloš Zeman kandidáta na ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka k přezkoušení. Dělá to tak vždy, než někoho jmenuje členem vlády. Redakci Blesk.cz se podařilo zjistit, kdy přesně Havlíček na Hrad půjde. 

Je to jen pár hodin, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl prezidentovi ke jmenování ministrem průmyslu a obchodu (MPO) Jiřího Havlíčka (40, ČSSD). Miloš Zeman premiéra s návrhem nevyhodil a vše tedy směřuje k tomu, že vláda bude brzy opět kompletní.

Blesk.cz už ví přesný termín setkání Zemana s ministerským adeptem. „Pan prezident přijme kandidáta na ministra v pondělí,“ řekl na přímý dotaz redaktora Blesk.cz prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman je rád, že se úřadu ujme někdo, kdo ho zná. Jiří Havlíček totiž nastoupil na MPO už v roce 2003, kdy dělal tři roky ředitele kabinetu tehdejšího ministra Milana Urbana. Mimochodem i o něm se mluvilo jako o možném náhradníkovi za odvolaného Jana Mládka.

Proč opravdu musel Mládek ve vládě skončit? Premiér Sobotka to vysvětloval ve Studiu Blesk: 

Video  Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Může tento resort převzít, aniž by se zaučoval, což by znamenalo ztrátu několika měsíců,“ řekl na adresu Havlíčka prezident pro TV Barrandov. „Pokud jde o jmenování (nového ministra), je naplánováno na další týden,“ řekl Blesk.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Přesné datum neřekl, naznačil ale, že si z kanceláře náměstka do kanceláře ministra může Havlíček přenést věci už v týdnu od 3. dubna.

Logické by bylo jeho jmenování hned v pondělí 3. dubna, kdy by měla zasedat vláda, od úterý pak jedná Poslanecká sněmovna. A stěžejní zákon o elektronických komunikacích, který má Havlíček za úkol prosadit, mají poslanci v návrhu programu jednání zatím zařazený hned na úterý jako první bod. Zákon má posílit práva zákazníků před mobilními operátory.

Kvůli němu padl Jan Mládek (ČSSD). Podle premiéra prý nedokázal dobře chystané změny komunikovat. Právě Mládek popřál Havlíčkovi „z politického záhrobí“ mnoho úspěchů. Levnější mobilní data nám prý ale určitě nezařídí. „To musí udělat systém. Práce ČTÚ a ÚOHS,“ doplnil bývalý ministr svůj vzkaz na Twitteru.

Pro premiéra Sobotku bylo při rozhodování o Mládkově nástupci rozhodující, že Havlíček už úřad dobře zná. „Je nutné, aby se okamžitě zapojil do práce a začal pracovat na prioritách, které ještě zbývá dotáhnout do konce,“ odůvodnil svůj výběr předseda vlády, podle kterého není možné, aby se nový šéf MPO nejdříve s úřadem seznamoval. Do voleb by totiž nic jiného nemusel stihnout. Mandát nového ministra bude totiž maximálně pár měsíců, než vznikne po podzimních volbách nová vláda.

Proč padla volba právě na Havlíčka? Premiér to vysvětloval po schůzce s Milošem Zemanem, podívejte se na video:

Kdo je Jiří Havlíček?

Svou politickou kariéru začal Jiří Havlíček už ve 22 letech. Tedy v roce 1998. Tehdy vstoupil za studií na VŠE do ČSSD. Na začátku se mu ale příliš nedařilo. V komunálních volbách do zastupitelstva v Čáslavi totiž neprošel volebním sítem a nebyl zvolený. Začal tedy pracovat na ministerstvu financí jako šéf Úředního a daňového ředitelství.

Už v roce 2003 ale nastoupil na MPO, kde tři roky řídil kabinet ministrovi Milanu Urbanovi – tedy svému stranickému kolegovi, kterému teď křeslo ministra vyfouknul. Jeho kariéra rostla nejen v rámci strany, ale také ve sbírání politických funkcí. Ve volbách v Čáslavi uspěl až v roce 2006 a mandát zastupitele obhájil i v roce 2010. To se stal i 1. místostarostou města.

V té době byl zároveň také tajemník celé sociální demokracie. Od roku 2014 byl druhým mužem ministerstva průmyslu a obchodu. Jako náměstek měl na starosti především legislativu. Teď velmi pravděpodobně usedne do křesla ministra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oldedek ( 25. března 2017 18:09 )

Mně je to tak trapný až mi to nedá - jak může takovéto "horácké" střevo oťukávat chytřejšího - měl by si ťukat do Mluvčáčka a kancléře, kterého si taky ťukal, zjistil, že není podle jeho definovaných představ z důvodu prověrky a přesto si ho tam na Hrádě nechal na vocet ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa