Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Účtenkovou loterii o miliony Babiš odkládá na léto. ODS: Návrat udavačství

Autor: Jakub Veinlich - 
23. března 2017
05:07

Má to být motivace pro zákazníky, aby si brali v obchodech i restauracích účtenky. Ministerstvo financí chtělo účtenkovou loterii – tedy „Účtenkovku“ – rozjet už v dubnu. Jenže vývoj se zadrhnul. Na 25 tisíc výher měsíčně v hodnotě asi 5 milionů korun si tak lidé musejí počkat nejméně do léta. 

Kdo bude nakupovat, může vyhrát. Ministerstvo financí dotáhlo do závěrečné rovinky svůj velký projekt, který je navázaný na elektronickou evidenci tržeb. A má motivovat především zákazníky.

Video  Babiš o EET: Honíme všechny, necílíme na malé podnikatele.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Takzvanou účtenkovou loterii má provozovat firma Wincor Nixdorf s.r.o., která vyhrála v otevřeném výběrovém řízení. A spolupracovat má společnost Sazka. Na vítězné firmě je teď zajistit veškerý vývoj. Tedy systém, jak registrovat každého hráče – tedy zákazníka – i to, jak se budou účtenky losovat a jak bude fungovat podpůrná mobilní aplikace nebo webové stránky.

„Předpokládáme, že cena měsíčního komplexního zajištění provozu účtenkové loterie se bude pohybovat okolo 1,2 milionu korun,“ řekla Blesk.cz Kateřina Vaidišová z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Termín neznámý 

Smlouvu teprve ministerstvo s vítězem zakázky podepsalo a ladí potřebné detaily. Zatím proto prý není známý ani termín spuštění hry. Už v minulosti ale ministr Andrej Babiš připouštěl, že se jeho plány zpozdí, a naznačoval, že zkušební provoz začne o prázdninách. Původně to mělo být přitom v dubnu. Na start má firma podle informací Blesk.cz zhruba půl roku, Babiš ale tlačí, aby lhůta byla asi poloviční.

„O konkrétní podobě a přesném termínu spuštění loterie bude ministerstvo financí dále informovat,“ mlží zatím na tiskovém oddělení ministerstva.

Zavádění účtenkové loterie kritizuje stejně jako elektronickou evidenci tržeb pravicová opozice. 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija tvrdí, že tímto krokem ministr Andrej Babiš jen rozděluje společnost. Politička mluví o návratu k udavačství.

„Je to jasná podpora udavačství za peníze daňových poplatníků a je tristní, že v roce 2017 někdo takovýmto způsobem rozděluje společnost a vyvolává v lidech ty nejhorší vlastnosti, které mohou mít. A vyzývám všechny lidi, aby se této formy udavačství za peníze daňových poplatníků neúčastnili,“ řekla Udženija Blesk.cz v narážce, že i tak se dá kontrolovat, kteří obchodníci dávají lidem účtenky a kteří ne.

A právě proto podle Babiše ministerstvo Účtenkovku zavádí. Šéf hnutí ANO věří, že prodejci budou vydávat účtenky automaticky a lidé si je budou ochotně brát. Nyní totiž nejčastěji končí v koši. „Elektronická evidence tržeb je opatření, které přispívá ke zdravé a férové ekonomice a Účtenkovka je hra, díky které bude efektů EET dosaženo snadněji a lépe,“ uvedl Andrej Babiš. Věří že s EET přinese po náběhu i čtvrté vlny – tedy až v druhé polovině příštího roku – 18 miliard korun ročně.

Video  Babiš školil Vietnamce o online tržbách. „Jsme připraveni,“ řekli mu v Sapě  - Zuzana Štíchová. Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Výhry za 65 milionů korun

Ročně chce ministerstvo na výhry v Účtenkovce uvolnit 65 milionů korun. Vyhrát se mají dát jak peníze, tak i věcné výhry. Podle informací Blesk.cz ministerstvo například vyjednává o autech, která by mohli lidé vyhrávat. Losovat se má měsíčně 25 tisíc výher. Do teď ale ještě ministerstvo neví, jak se budou moci zákazníci do hry zapojit. Jasné je jen to, že od každého obchodníka budou smět nakupující zaregistrovat do Účtenkovky jen jednu účtenku za den.

„Podnikatelé se proto nemusí obávat, že zákazníci budou rozdělovat svůj nákup na více částí, aby zvýšili své šance na výhru,“ řekla Blesk.cz náměstkyně ministra financí Alena Schillerová s tím, že se tak v obchodech nebudou tvořit dlouhé fronty. Inspirací pro českou verzi Účtenkovky je prý Slovensko nebo Thajsko. O Chorvatsku už ministerstvo nemluví.


VIDEO: Podívejte se, jak si Andreje Babiše kvli EET podali lídři stran v debatě Blesku před krajskými volbami 2016:

Video  Babiš vs. ostatní: Lídři si ho "podali" kvůli EET v debatě Blesku 
Video se připravuje ...

VIDEO: Se zavedením EET údajně mělo skončit na 700 provozoven, tvrdí europoslanec Stanislav Polčák, celý rozhovor si poslechněte zde:

Video  Tvrzení europoslance Polčáka: EET „zadusí“ až 700 provozoven, některým se to možná hodilo  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

VŠE O EET ČTĚTE ZDE

alIahakbar ( 23. března 2017 19:47 )

zdenekk ještě pořád chodíš se svou partou žrát do restaurací a utíkáš bez placení, rumunský cikáne?

alIahakbar ( 23. března 2017 18:43 )

zdenekk mr*dej kozu a kušuj, hovado.

alIahakbar ( 23. března 2017 14:19 )

zdenekk mýlíš se ty a ani o tom nevíš

alIahakbar ( 23. března 2017 13:21 )

zdenekk tvoje přesná charakteristika, tak co se čílíš, retardíku?

alIahakbar ( 23. března 2017 13:07 )

Pan premiér Babiš a pan prezident Zeman jsou jedinou spásou pro tento stát Volíme jedině ANO s panem Babišem, SPD s panem Okamurou a komunisty!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa