Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš opět „vytasil“ zdanění výnosů z korunových dluhopisů. Sám daň neplatil

Autor: ČTK, val - 
22. března 2017
15:50

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš opět podal novelu o zdanění výnosů z některých korunových dluhopisů. Předlohu ve středu dostali na stůl poslanci. Zdanění by dopadlo i na Babiše, který v minulosti nakoupil skoro za 1,5 miliardy korun korunové obligace skupiny Agrofert, již tehdy vlastnil. Čelí kvůli tomu podezření z daňové optimalizace.

„V roce 2012 bylo zaznamenáno celkem 525 emisí zaknihovaných dluhopisů s nominální hodnotou jedna Kč v celkovém objemu 164 miliard Kč s úrokovou mírou od 1,75 procenta do 18,5 procenta a splatností jeden rok až 50 let,“ napsal Babiš v důvodové zprávě.

Dani by od příštího roku podléhaly podle Babišovy úpravy obligace, které nakoupili od firem jejich majitelé a lidé ekonomicky propojení. Zdanění by se tedy nevztahovalo například na korunové dluhopisy, které stát nabízel obyvatelům za ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Původně chtěl Babiš připojit svůj návrh k předloze opozičního klubu TOP 09 a Starostů o zvýšení daňové úlevy dárcům krve a o její zavedení pro dárce kostní dřeně. Předkladatelé normu ale na protest proti ministrovu postupu stáhli. Rovněž oni ji předložili znovu.

Babiš chce zrychlené projednání

Možnost vydávání takzvaných nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let, Kalousek ji jako ministr financí využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Potom je začaly emitovat i firmy. Babiš nakoupil desetileté obligace s šestiprocentním úrokem, které Agrofert vydal v prosinci 2012.

Podívejte se, co řekl Blesku o korunových dluhopisech Andrej Babiš:

Z výnosů z takových obligací se nehradí 15procentní daň. Navíc společnosti, které dluhopisy vydávají, si náklady na úroky standardně odečítají od základu daně. Možnost vydávat nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013.

Babišovu novelu nejprve posoudí vláda, má na to měsíc. Teprve potom se jí budou moci začít zabývat zákonodárci. Ministr financí chce, aby Sněmovna normu schválila zrychleně už v prvním čtení. Je však navzdory tomu otázkou, zda se stihne projednat do konce volebního období.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 23. března 2017 09:07 )

O co vlastně kráčí? Kalousek vydal jakási pravidla a Babiš se jimi řídil. V tom případě nechápu ten kvikot ze strany TOP, ODS aj. Vzpomínám, jak se řešila náramná šetrnost p. Čunka a audit si na něj nechal vypracovat sám moudrý a inteligentní Šláfenberk a pravil, že jemu se to zdá v pořádku a byl klid po pěšině

jen123 ( 22. března 2017 16:42 )

Ano, bude líp - Babišovi

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa