Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jandák končí kvůli nenávisti v politice. Možná se vrátí jako prezident

Autor: Václav Lang - 
27. března 2017
05:00

Dvanáct let zasedá v Poslanecké sněmovně, krátce dělal i ministra kultury. Za tu dobu si vybudoval pověst člověka, který se nebojí otevřeně říkat, co si myslí, bez ohledu na politické mantinely. Jeho projevy bývají osvěžením mezi nudnými floskulemi ve Sněmovně. Teď se ale herec a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák (69) rozhodl pověsit politickou kariéru na hřebík. Jak ale řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, možná se zase vrátí. Třeba jako kandidát na prezidenta republiky.

Proslýchá se, že končíte s politikou. Nepočítáte tedy vůbec s tím, že byste na podzim znovu obhajoval poslanecký mandát?

No, víceméně myslím, že ne.

Takže ještě nejste úplně rozhodnutý?

Víte, v politice nemůžete říct nikdy nikdy. Protože za pět minut se může stát něco, co vám názor změní, a jenom blbci nemění názor.

Můžete to nějak specifikovat, jestli jste víc nakloněn tomu skončit, nebo ne?

Víc jsem nakloněný k tomu skončit. Protože – mezi námi – politika se mi v dnešní době a v dnešním stavu nelíbí. A já už jsem dost starej chlap na to, abych nedělal věci, který se mně nelíbí. A potom ještě podstatná věc: Vždycky jsem říkal, že člověk má být v nejvyšší politice maximálně tři volební období a odejít se okysličit mezi občany, protože tady chtě nechtě ztrácí vazbu s normálním životem. I když já se snažím, abych ji neztratil, ale většinu času trávíte tady a tohle prostředí vás nějakým způsobem ovlivňuje a já si myslím, že po třech volebních obdobích, kdy jsem tu byl, je potřeba se nadechnout znova trošku jinýho vzduchu a zjistit, jak to mezi lidmi opravdu vypadá.

Na nedávném sjezdu ČSSD se Jandák v rozhovoru pro Blesk.cz vymezil vůči komunikaci šéfa strany Bohuslava Sobotky:

Video  Jandák na sjezdu ČSSD: Volby vyhraje Babiš, nemáme na něj. A komunisty nechci! 
Video se připravuje ...

Co se vám na současné politice nelíbí?

Já vám řeknu jednu věc – protože jsem pamětník – v politice kdysi vládl vztek. Logicky, opozice byla naštvaná na vládu, vláda byla taky naštvaná... ale byla to naštvanost. Dneska tady začíná panovat všeobecná nenávist, a to si myslím, že je špatně. Nenávist do demokratické politiky nepatří.

Hraje v tom roli i situace v ČSSD?

Ne, to není prosím pěkně v tom, abychom si teď řekli konkrétní důvod, proč to je. To je tak, že do tohoto stavu v podstatě politika dorostla, stalo se to souručenstvím navzájem se nenávidějících lidí a není to v tom, že bychom my nenáviděli babišovce, babišovci nenáviděli lidovce. Ne, tady už pomalu nenávidí každej každýho a to je špatný. Možná, že to je tím, že to období bylo tak intenzivní, že už se schyluje ke konci, tak si potřebují oddychnout a pročistit tady řady, to je také možný. Ale vládne nenávist a to je špatně.

Máte už představu, co budete dělat, když s politikou skončíte?

Jednak jsem začal točit, takže možná, že bych si něco zahrál. Ale já už jsem strašně starej chlap, takže myslím, že bych měl právo dokonce odpočívat.

Jandákovy projevy, hraničící někdy s hereckými etudami, obvykle působí osvěživě. Takto perlil při jednání o nedůvěře vládě:

Video  Vítězslav Jandák (ČSSD) při hlasování o nedůvěře vládě bavil kolegy  - PSP ČR
Video se připravuje ...

A nezopakujete třeba postup prezidenta Zemana, že budete chvíli odpočívat a pak se vrátíte třeba i do nějaké vyšší funkce?

Je pravda, že prezident Zeman je pro mě velká inspirace a mám ho rád, takže děkuju, teď mě to taky napadlo. I to je možný, že se můžu objevit jako kandidát v Senátu...

Nebo na prezidenta?

Nebo i to, všechno je možný. V politice je všechno možný, dokonce i v tý český je všechno možný.

Takže byste se za pár let mohl ucházet i o post hlavy státu?

Jedině za podmínek, že se nebude ucházet Miloš Zeman a ten se může ucházet jenom teď. Potom je možný všechno.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

co-teda ( 2. dubna 2017 18:13 )

No jo, vona ČSSD jde ke dnu a tak Jožínek vod Palízy se chová jak krysa na lodi.

majojo ( 27. března 2017 15:29 )

A to si mám jako vybrat mezi dvěma sviňma - Jandák nebo Kalousek? Oba političtí turisté - Jandák, pokud se nepletu, začínal u republikánů....

majojo ( 27. března 2017 15:26 )

V tyjátru, ve kterém vystupuje, samozřejmě ano.

majojo ( 27. března 2017 15:24 )

Kdyby to byl modrý ***, bylo by to v pořádku, že? Čestný, spravedlivý a důstojný.

majojo ( 27. března 2017 15:22 )

Pokud nebude zrušena přímá volba, tak Jandák se nestane ani kandidátem na prezidentský úřad, a to čehokoli, třeba holešovické tržnice. Tak blbej proboha ten národ snad není'!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa