Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš chystá smršť dopisů. Kvůli dluhopisům napíše Sobotkovi i dalším politikům

Autor: ČTK, mah - 
20. března 2017
13:55

Ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) se nelíbí usnesení poslanců. Ti požadují, aby do konce dubna vyvrátil podezření z daňových úniků. Že napíše kvůli tomu dopis Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), řekl Blesk.cz již dříve. Dopisů od Babiše se však dočkají i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) či předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Babiš to oznámil na dnešní tiskové konferenci na svém ministerstvu.

Andrej Babiš (ANO) chce v dopisu reagovat mimo jiné na čtvrteční vyjádření premiéra na Facebooku. Bohuslav Sobotka (ČSSD) na sociální síti uvedl, že od Babiše očekává vysvětlení transakcí, které vyvolaly řadu vážných otázek.

Šéf hnutí ANO si však myslí, že premiér vyzývá i k věcem, které nejsou splnitelné. „Já se k tomu vyjádřím písemně, zkusím vysvětlit, jaké kompetence má Sněmovna, že tady přece máme policii a soudy,“ řekl Babiš. Sobotkovi chce také sdělit, že „žijeme v právním státě“.

Babiš bude psát i šéfovi Sněmovny

Sněmovna minulý týden Babiše vyzvala, aby vyvrátil „vážná“ podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Pokud požadavek nenaplní, premiér by měl podle dokumentu vyvodit vůči Babišovi důsledky. Jaké přesně, to dokument neuvádí.

Babiš trvá na tom, že záležitost už několikrát vysvětlil a že je obětí organizované kampaně. „Já napíšu panu Hamáčkovi dopis a vyjádřím se k tomu usnesení,“ řekl dnes Babiš. Kromě schváleného závěru Sněmovny odsoudil i předchozí usnesení sněmovního rozpočtového výboru, které podle něj nedává smysl.

Podívejte se, jak Babiš vysvětloval své nákupy korunových dluhopisů:

Dojde na dohodovací řízení v koalici?

Pokud přitom Babiš nevyjasní situaci kolem svých příjmů a kolem dluhopisů společnosti Agrofert, KDU-ČSL čeká, že premiér Sobotka vyvolá koaliční dohodovací řízení o situaci. V pořadu Partie v televizi Prima to uvedl místopředseda lidovců i Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

„Jediný, kdo může rozhodnout, zda došlo k porušení zákona, je soud. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit jednu věc. Jestliže ministr financí svou rétoriku vede tak, že se nemá krást, potažmo všichni kradou, kdo jiný by měl mít pořádek ve svých účtech než ministr financí,“ řekl Bartošek.

Babiš by podle něj měl premiérovi předložit důkazy o tom, že jeho příjmy jsou v pořádku. „V případě, že v pořádku nebudou, tak očekáváme, že premiér vyvolá podle koaliční smlouvy dohodovací řízení, a tam si řekneme, jaké kroky budou následovat,“ dodal. Takové kroky však nechtěl předjímat - lidovci ctí presumpci neviny a očekávají, že Babiš dokáže věci vysvětlit, upozorňuje Bartošek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

amgal ( 20. března 2017 15:05 )

Kolikrát to chtějí ještě vysvětlovat? To nemají mozek , aby to pochopili ? Nejprve schválí zákony a pak chtějí vysvětlení. Taky by ostatní poslanci a ministři měli vysvětlit , kde vzali peníze na vily a baráky s bazény a kolik toho mají ulito v cizině.

havran2 ( 20. března 2017 14:43 )

Volby se blíží,je vyhlášený hon na Babiše ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa