Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi típnou cigarety, náměstkyně dostane cenu: Arnoštovou asi ocení WHO

Autor: Václav Lang - 
21. března 2017
05:01

Zapřísáhlý kuřák, senátor Jaroslav Kubera (ODS) o ní při projednávání protikuřáckého zákona prohlásil, že z ní dostane infarkt. Urputnost náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Tesky Arnoštové (ČSSD) jí ale nakonec vedle schválení přelomového zákona dost možná vynese také výjimečné uznání v podobě prestižního ocenění Světové zdravotnické organizace (WHO). Informaci Blesk.cz, že se o Arnoštovou WHO zajímá, potvrdila šéfka české pobočky Alena Šteflová.

Třicátý květen bude pro Lenku Tesku Arnoštovou velkým dnem. Nejenže lidé – i její zásluhou – dostanou poslední příležitost beztrestně si zapálit v českých restauracích, ale za svou snahu o prosazení této změny možná v Bruselu převezme prestižní mezinárodní cenu WHO k Světovému dni bez tabáku za přínos k regulaci kouření.

Informaci Blesk.cz, že se chystá její nominace, potvrdila šéfka české pobočky WHO, podle které má Arnoštová velkou šanci uspět – zejména proto, že na její nominaci tlačila i ženevská centrála organizace. „Vyzvání k nominaci vzniklo v kanceláři WHO, která si je velmi dobře vědoma, že prosazení zákona u nás bylo velmi obtížné. Celou dobu, kdy jsme se snažili tenhle zákon prosadit, si byli naší snahy velmi dobře vědomi, byly zde mise WHO a velmi ocenily práci paní náměstkyně Arnoštové. Sami mě oslovili, jestli si myslím, že by byla ráda, zda by ocenění přijala, a vyzvali mě, abychom zaslali nominaci,“ uvedla Alena Šteflová pro Blesk.cz.

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová v redakci Blesku Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová v redakci Blesku | Blesk - Ladislav Křivan

Pokud skutečně mezi nominanty zvítězí Arnoštová, bude první Češkou s takovým oceněním. „V rámci České republiky jsme tam nikdy nikoho nominovaného neměli, tohle je opravdu poprvé, byl by to unikát,“ uvedla Šteflová, podle které je cena jen symbolická. „Ale je to velmi významné ocenění toho, že si mezinárodní prostředí všímá její práce.“

Arnoštová byla zprávou potěšená, ale nechtěla předjímat. „Jsem ráda, že díky úsilí mému a mých spolupracovníků se ČR zařadila mezi země, kde je moderní nekouřit,“ reagovala pro Blesk.cz.

Kubera: Ať má aspoň něco

Její oponent Jaroslav Kubera, který je jedním z iniciátorů ústavní stížnosti na protikuřácký zákon, jí cenu přeje, ale zpochybnil význam WHO. „Není se čemu divit, Světová zdravotnická organizace je jednou z takových těch institucí, co pečují o naše zdraví až do morku kostí,“ uvedl pro Blesk.cz.

Zmínil také, že Arnoštová na nedávném sjezdu ČSSD neobhájila post místopředsedkyně strany, neboť se vzdala kandidatury. „Tak ať má aspoň nějaké vyznamenání,“ řekl.

Takto obhajoval senátor Kubera kouření ve studiu Blesku:
Video  „Co je vám do toho?!“ Senátor Kubera kouřil ve studiu a hádal se s lékařkou.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V dřívější reakci pro Blesk.cz souhlasil s nápadem Arnoštové, že bude tím, kdo slavnostně 30. května típne poslední cigaretu, teď je ale jeho účast na chystané akci ministerstva zdravotnictví nejistá. Spolu s dalšími odpůrci zákona plánuje protestní průvod „za svobodu“. „A je zvláštní, jak se nám hlásí nekuřáci, kteří pochopili, o co jde. Že dneska jsou to cigarety, pak je to pamlsková vyhláška, pozítří to bude maso a nikdo neví, kdy to skončí, protože tahle parta šílenců nemá žádné zábrany,“ uzavřel.

308win ( 21. března 2017 18:12 )

Pro mne za mne ať si každý dělá co chce pokud tím neomezuje a nebo neohrožuje mne,a monstrum jste vy co takhle osobní svoboda jedince. Sice nepiju atd ale pokud se za to odvádí daně tak se chci své neřesti oddat naplno co mi hrdlo ráčí ne že mi někdo řekne ty už né seš třeba škaredý. S tím WHO a podobní říto píchové můžou jít někam

agfor ( 21. března 2017 14:37 )

Asi třetina Čechů je terorizována jednou úřednickou krávou. Odveďte ji konečně na jatka a ne za šaškama pro metál.

bizon_pepa ( 21. března 2017 12:42 )

Takova je bohuzel soucasna civilizace. Ta pani nic neumi. A tak si vybere nejaky bod a s nim vydrzi az do duchodu. Smutne.

dzery ( 21. března 2017 10:12 )

To takoví monaisové nechtějí pochopit.

anna1234 ( 21. března 2017 08:51 )

.. njn, mně se tenhle zákaz netýká, jenom si tak říkám, jaké další zákazy nastanou. Už prošla podle mně naprosto nesmyslná pamlsková vyhláška, teď cigarety, co bude dál? Podstatně víc mi vadí šikana na školách než jestli se v housce prodávala šunka s vyšším obsahem tuku. Taky mi podstatně vadí víc feťáci než kuřáci, ale i tenhle problém řešit by bylo podstatně složitější, pokud to vůbec řešit jde, než zakázat kouřit u piva v hospodě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa