Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaorálkovo ministerstvo zahraničí mělo chyby v účetnictví. Dosáhly 2,7 miliardy

Autor: ČTK, vei - 
20. března 2017
08:24

Na chyby v účetnictví ministerstva zahraničí (MZV) přišel Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Kontroloři přišli na to, že účetnictví úřadu Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bylo neúplné, neprůkazné a nesrozumitelné. Nesprávnosti přitom dosáhly 2,7 miliardy korun.

Podle zprávy NKÚ vznikly pochybnosti zejména kvůli chybnému účtování účetních případů zastupitelských úřadů, podmíněných závazků z transferů a prostředků na financování záloh zastupitelských úřadů.

Zaorálkovo ministerstvo podle NKÚ neúčtovalo za zastupitelské úřady průběžně, ale jednorázově. „Dvěma doklady tak zaúčtovalo 302 tisíc účetních zápisů. Ty přitom tvořily 59 procent všech účetních zápisů ministerstva v roce 2015,“ uvedli kontroloři. Podle nich navíc tyto doklady nesplňovaly zákonné náležitosti účetních dokladů, a nebylo z nich tak zřejmé, čeho se týkají.

Pro zastupitelské úřady ministerstvo také nesprávně stanovilo účetní období od listopadu 2014 do října 2015, zbytek roku 2015 účtovalo MZV jen náklady, upozornili kontroloři.

Náprava: V účetnictví v roce 2018, slibuje resort

Z dalších systémových chyb vytýkají ministerstvu, že nerozlišovalo mezi hotovostními a bezhotovostními pohyby peněz.Všechny hotovostní operace na zastupitelských úřadech účtovalo, jako by šlo o bezhotovostní pohyby na bankovních účtech. Ve výsledku proto stav peněžních prostředků na účtech zastupitelských úřadů nesouhlasil se zůstatky uvedenými ve výpisech z účtů,“ uvedl NKÚ.

Ministerstvo s nálezy NKÚ souhlasí, nesrovnalosti jsou zejména systémového typu a ministerstvo se jimi intenzivně zabývá, sdělila ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová. Úplnou nápravu je podle ní možné očekávat za účetní období roku 2018.

„Jedná se však o velmi složitý a komplexní problém. Většinu zjištěných nesprávností však není možné opravit rychle, protože nesprávné nastavení účetního období a procesy zpracování skutečností, které jsou předmětem účetnictví především v zahraničí, jsou napevno naprogramovány a nastaveny ve stávajícím ekonomickém informačním systému, který je používán na našich zastupitelských úřadech v zahraničí,“ upřesnila mluvčí.

Triky s převáděním peněz? 

Ministerstvo podle NKÚ  také chybně účtovalo peníze na financování záloh zastupitelských úřadů za 200 milionů korun. Podle kontroly je vykázalo jako závazek vůči jinému subjektu, i když je jen převádělo mezi svými vlastními bankovními účty.

V knihách podrozvahových účtů MZV zase neúčtovalo dlouhodobé podmíněné závazky ze zahraničních transferů nebo z jiných smluv. V účetnictví v roce 2015 například nevykázalo podmíněné závazky za více než 1,4 miliardy korun vyplývající z povinností daných ministerstvu vládou. Podle kontrolorů to byly například platby příspěvků mezinárodním organizacím, v nichž je ČR členem.

VIDEO: Lubomír Zaorálek přivezl ze Súdánu Čecha Petra Jaška, který tam byl 14 měsíců zadržován: 

Video  14 měsíců pekla a cela s islamisty! Petr vězněný v Súdánu se vrátil do Česka  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

koliaska ( 10. července 2022 22:16 )

To tam teda měli s prominutím pěkný čurbes. Já jsem ráda, že mám své účetnictví v pořádku. Jsem v tomto hodně důsledná hlavně od té doby, co se o to starám sama. Ono to vedení účetnictví není až tak složité, když člověk ví jak na to. Mně například hodně pomohly kurzy účetnictví přes http­s://vo­x.cz­/kate­gori­e/kur­zy-a-seminare/danove-a-ucetni-kurzy/ Díky nim jsem to rychle pochopila.

joudajoudovy ( 20. března 2017 14:07 )

a toto je prosim priznivec kalouska havloidni kavarna by te mela vyznamenat za odvahu a statecnost

joudajoudovy ( 20. března 2017 13:22 )

kalousek ma od sobotky slibene koryto, kdyz odstreli babise a proto se zadne kazani, svolavani hromu a blesku, konat nebude.

joudajoudovy ( 20. března 2017 13:19 )

zaoral si mysli, ze ministerske ucetnictvi se nemusi vest jako ve firme na 302 polozek pouze dva danove doklady? kampak si to sasiku ulil? nebo ze by socani setrili na splaceni dluhu byvaleho muzea v.i.lenina?

gabreta ( 20. března 2017 09:44 )

2,7 miliardy v haj*zlu. A teď,kdo za to nese odpovědnost a kto by to měl odskákat a zaplatit? Určitě to zaplatí daňoví poplatníci a potrestán nebude nikdo. Politici přeci nenesou odpovědnost za nic!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa