Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš odhalil své bolavé místo, kde Kalousek vidí podvod. „Blbě jsem prodal“

Autor: jer - 
18. března 2017
17:10

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) konečně zkusil vysvětlit transakce, na základě kterých jej poslanci podezřívají z daňových podvodů. Jde o akcie firmy Profrost, které se mu jako soukromé osobě podařilo prodat svému Agrofertu sedmkrát dráž, než za kolik si je od něj pořídila manažerka Simona Sokolová. Informace, o kterých Babiš dosud mlčel, zazněly v rozhovoru pro sobotní MF Dnes.

Jméno této firmy vám nejspíš nic neřekne, ale cedule s ní související narazíte u pečiva v každém supermarketu. Tam, kde píší o výrobcích ze zmrazeného polotovaru. Společnost Profrost zásobuje trh mraženým pečivem, které se dopéká přímo v obchodech.

Firma Sokolové koupila od Babiše přibližně dvacetiprocentní podíl ve firmě Profrost za 20,4 milionu kč. Nynější ministr financí ale stejné akcie prodal Agrofertu za sedmkrát vyšší cenu.

Vysvětlení je podle něj následující: V případě Sokolové se prý jednalo o odkup za pořizovací cenu po uplatnění opce. Před nákupem Agrofertu byla prý firma Profrost oceněna soudním znalcem. Posudek v roce 2010 určil cenu 659 milionů kč. Agrofert za akcie Babišovi zaplatil 527 milionů.

Ministr financí se vyjádřil i k útokům bývalého ministra Miroslava Kalouska (TOP 09). „Kalousek lže, když tvrdí, že to byla prázdná firma. Dnes má Profrost téměř dvojnásobnou hodnotu. Já to vlastně prodal blbě. Kdybych si podíl nechal, mohl jsem dostat ještě víc peněz,“ uvedl. Podle Babiše firma během pěti let zdvojnásobila své zisky a tím stoupla na ceně.

„Drzost“ poslanců a jednotka na Babiše

Ve čtvrtek Sněmovna vydala usnesení, podle kterého musí Andrej Babiš věrohodně vysvětlit nákup korunových dluhopisů. To ministr financí vnímá jako drzost. „Já nechápu drzost Sněmovny, jak může zařadit na program bod „daňové podvody ministra financí“. Já žádné podvody nedělal, ty dělal Kalousek. A Sněmovna hlavně nemá kompetenci moje obchody řešit,“ řekl Babiš. Údajně transakce dříve nevysvětlil, protože nemá povinnost vše ukazovat.

Ministr financí podle svých slov vysvětlení poskytne, nepochybuje ale, že příjdou další trestní oznámení. „Ať to vyšetří, ať si zřídí nějakou speciální jednotku na Babiše,“ řekl, aby dodal: „Jsem politik, ministr financí, není možné, abych permanentně řešil své podnikání. To mám v pořádku, prokázal jsem příjmy, auditorské firmy to potvrdily, není možné, abych zdůvodňoval každou transakci z minulosti.“

Velká prověrka financí Agrofertu

Babiš se vyjádřil také k údajné úmyslné nečinnosti Finanční správy ČR. „Finanční správa teď dělá na Agrofertu velkou prověrku, kontrolují všechno. Ale ať kontrolují, co chtějí, je tam vše podle zákona,“ uvedl.

V rozhovoru pro MF Dnes přišel na přetřes i na návrh zákona, který měl zpětně zdanit úroky z firemních korunových dluhopisů. Na otázku, zdali takový zákon není přiznáním, že nákup dluhopisů Agrofertu nebyl úplně fér, ministr odpověděl: „Rozhodně ne. Pan premiér ode mne dostal dva dopisy, kde to vysvětluju. A nechce to slyšet. Proč se nezeptáte pana premiéra, proč byl proti dodanění korunových dluhopisů? Poslanci to mohli udělat už v roce 2012 a neudělali to.“ Podle Babiše poslanci návrh zamítli, „aby jejich kámoši nemuseli danit.“

Miroslav Kalousek kritizoval Babišovu neúčast na jednání sněmovny:

Korunové dluhopisy trhají vládu

Na začátku kauzy byl nákup korunových dluhopisů. Ty Andrej Babiš jako fyzická osoba nakoupil za 1,5 miliardy korun od tehdy ještě své firmy Agrofert. Dluhopisy kvůli nízké hodnotě nepodléhaly zdanění. Podle poslance Petra Kořenka (ČSSD) Babiš z dluhopisů vydělá 90 milionů korun ročně.

Babiš z chyby v zákoně viní bývalého ministra financí Kalouska. „Korunové dluhopisy zavedl pan Kalousek. Nebyl schopen najít peníz na financování našeho dluhu, nasekal dluhy za 670 miliard, chtěl vlastně uplatit investory vysokým úrokem. A tím, že to nedanili,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz. „Oni udělali chybu v zákoně a to by měl pan ministr financí vysvětlit, proč když držím 100 dluhopisů o nominále jedna koruna a jedn dluhopis o nominále 100 korun, proč tam platím jinou daň. Proč to udělal? Proč poškodil stát o miliardy?“ dodal.

Premiér Sobotka nákup ministra financí nazval „ojebání českého státu,“ Kalousek zašel ještě dále a na jednání Sněmovny prosadil bod „Daňové podvody ministra financí.“ Sám Babiš na jednání chyběl. Na jihu Čech byl u slavnostního zahájení stavby úseku dálnice D3. Neúčast ministra financí mnoho poslanců popsalo jako neúctu.

Andrej Babiš kritiku považuje za organizovaný útok na svoji osobu. „Na to je třeba být těch 20 let v politice, jako jsou pan Sobotka a pan Kalousek, aby na mě takto cynicky a pokrytecky útočili. Přitom oni mohou za to, že se ty dluhopisy nezdaňují,“ řekl. Podle ministra financí se proti němu spojili koaliční partneři, Kalousek i komunisté.

Poslechněte si, co řekl Andrej Babiš o korunových dluhopisech v rozhovoru pro Blesk.cz:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 19. března 2017 20:14 )

Takže ten zlý Kalousek nutil našeho hrdinného soudruha estébáka Babiše krást.

joudajoudovy ( 19. března 2017 10:57 )

prvoku, ktery si pises sam se sebou, jiz nikomu nevyvratis jeho domnenky, ze by tvi kasparci, jenz nam predvadi 27.lete divadlo, meli jit konecne od valu. a sve placene provokatery si s sebou pribali skoda, ze tyto plevy nelze nalozit do vagonu a vyexpedovat je ze zeme....

joudajoudovy ( 19. března 2017 10:48 )

jeste se musime zminit o nakupu bechechovky, kdy zajemce s vyssi nabidkou ji nedostal, ale karl svuj nakup zduvodnuje, ze vasikovi vysel vstric, kdyz ho k nakupu pod cenou premluvil. nekolik vytenulovanych a zaniklych firem (nektere puvodne statni), obchazel zakaz prodeje ryb ve stredni evrope po napadeni plisni a vydelel desitky milionu, byl jedinym vlastnikem R-Presse vydavajici Respekt, kdy 55,5% prodal bakalovi, ktery mu na prezidentskou kampan venoval 2,5mil, na volby ods 15mil., top 7,5mil. a vecem verejnym 6mil. a to vse s propojenim na mlynare z PPF. a co tesla blatna, kosovo - stat narkomafie, radar v brdech, cirkevni restituce, multi-kulti, manzelka nacistickeho fuhrera SA? tato banda tradicnich politickych stran, vcetne odboraru, jiz 27.let drzi pri sobe a na verejnosti do sebe sije, ale ve skutecnosti jejich aktivity spocivaji v likvidaci ceske ekonomiky, uvrzeni do chrtanu EU, amikum, nato, korporacim, neziskovek a mutli-kulti. dle jejich konani cesky, moravsky i slezsky lid musi byt vyhuben a odkazan na cizi, nema mit zadne pravomoce, narodni hrdost i ceskou menu, je levnou pracovni silou, konzumuje odpady a ma jedny z nejvyssich dani, aby bylo z ceho odklanet. pri vypousteni demagogii v obcanech umyslne vyvolavaji nenavist, zlobou i zavist, aby se mezi s sebou umlatili a moralne vycpeli a to vse za nastoleni pseudodemokracie, kdy i dale budou vladnout, rozkradat a prodavat. do politiky to chce novou krev a s babisem volit napr. i piraty. cela evropa ma plne zuby kecalistu, zapouzdrenych zradcu i vyzirku, kterym je prednejsi vlastni zisk nez blahobyt vlastnich statu. cela evropa se bouri, kdy anglani odesli a amik zvolil trumpa. skoda, ze nikomu nedochazi, ze tato skvadra hrajici za jeden tym se pripravuje na 3.svetou. duvod je jasny, musi udrzet "svoji" demokracii a proto nepritele hledaji u vsech a vsude. tam kde se prave zlo naleza, to prehlizi, posluhuje a zaprodava se par nejbohatsim jedincum na planete.

deep_ass_flsting ( 19. března 2017 08:15 )

Zemřel Chuck Berry a vy se tady dohadujete s tím primitivním hovadem asiatem zdenkkem. Serte na tu nulu!

deep_ass_flsting ( 19. března 2017 08:10 )

Přesně tak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa