Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Trump se choval k Merkelové skandálně,“ kárá ho Špaček. Japonce nechtěl pustit

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. března 2017
17:20

Americký prezident Donald Trump v pátek nepřijal pobídky fotografů i německé kancléřky Angely Merkelové na společné potřesení rukou. Státníci se přitom setkali tváří v tvář vůbec poprvé. Podle odborníka na etiketu Ladislava Špačka jde na takto vysoké diplomatické úrovni o skandální chování, které ale Trump zamýšlel. Špaček to uvedl pro Blesk.cz. Zcela opačně pak působilo setkání v porovnání s vřelým přijetím japonského premiéra Abeho, jehož ruky se naopak Trump nechtěl pustit.

Několikrát si s Merkelovou ruku podal, když o to ale požádali na společném fototermínu fotografové, chladně hleděl před sebe a nereagoval ani na pobídky německé kancléřky. Donald Trump tím podle experta na etiketu Ladislava Špačka chtěl demonstrovat rozdílnost názorů. Německá kancléřka se s novým americkým prezidentem neshodne především v postojích kolem migrace.

Podívejte se na záznam inkriminovaného okamžiku. Fotografové žádají Trumpa o „handshake“ v samém závěru. Prezident nereaguje ani přes viditelnou výzvu Angely Merkelové:

„Nemohlo to ujít pozornosti nikoho. Ještě dlouho na to budou média upozorňovat. Zvláště v kontrastu s tím, jak vypadalo přijetí japonského ministerského předsedy. Pokud si vzpomínáte, Trump ho popadl za ruku a 19 vteřin ho pumpoval a držel mu ruku a drtil ho. Tady se najednou zachoval přesně opačně,“ komentoval moment Špaček.

Přijetí Merkelové vypadalo diametrálně odlišně od návštěvy japonského premiéra Šinza Abeho. Ten si až viditelně oddechl, když Trump jeho ruku konečně pustil. Podívejte se:

„Trump to měl vymyšlené, Merkelová se bála“

Špaček míní, že Trump nepodal Merkelové ruku schválně. Ta si naopak nemohla dovolit být odmítnuta. Amerického prezidenta vybídla proto alespoň slovně. A její obavy se potvrdily, když Trump jen netečně dál seděl v křesílku.

„Myslím si, že to byl Trumpův záměr, že to měl takhle vymyšlené, chtěl tím demonstrovat odtažitost, rezervovanost, nesoulad mezi Německem a mezi Spojenými státy. Nechtěl dát médiím a veřejnosti žádný zřetelný signál o nějakém vzájemném souznění, o vřelých vztazích, i když podání ruky není dnes nic tak mimořádného. Dneska si ruku podávají i lidé, kteří jsou k sobě chladní, nebo jsou dokonce nepřátelé, protože to je civilizační zvyklost,“ vysvětlil bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla.

„Odmítnout nabízenou ruku je hrubá nezdvořilost, velká neomalenost. To není ten jeho případ, ale nepřijal výzvu fotografů. Dokonce, a to už byl vrchol, když ho o to Merkelová sama požádala, když mu říká ‚oni chtějí, abychom si podali ruce‘, tak zíral před sebe a dělal, že to neslyšel. Možná že to skutečně neslyšel, kdo ví, ale divil bych se. Naprosto ostentativně, demonstrativně se držel stranou,“ dodal.

Špaček také připomněl, že kdyby nedošlo na vřelé přijetí japonského šéfa vlády, mohl vzniknout předpoklad, že se Trump bude chovat odtažitě ke všem. „To, co provedl japonskému premiérovi a co teď provedl německé kancléřce, tak ostře kontrastuje a odráží to jeho chlad vůči Německu natolik, že to je do očí bijící,“ zhodnotil odborník, kterému se také přezdívá Pan etiketa.

Myslím, že to bylo zbytečné gesto. Nepamatuji, že bych byl někdy svědkem takového případu. Je to velmi nezvyklé. Ještě navíc šlo o dámu,“ zdůraznil také Špaček s tím, že Merkelová mohla ruku Trumpovi sama nabídnout.

„Ale u Trumpa nemohla riskovat, že ta ruka zůstane viset a on bude dělat, že to nevidí. Merkelové by se špatně usínalo. Patrně kvůli tomu do toho nešla, ale vybídla ho slovně a Trump dělal, jako že neslyší. Je to v diplomatických vztazích na nejvyšší úrovni skandální chování,“ uzavřel pedagog a spisovatel Špaček.

milesmiles ( 20. března 2017 09:08 )

hele ŠPAČKU nech si rady na doma Merkel poškodila celé Německo a Evropu pozve sem milion uprchlíků ze Syrie což je ta největší sebrxnka na Blízkém východě.Je to agentka Honekera z DDR. Proč by jí President podával ruku???Není důvod. S takovými lidmi se ani nebavíme.ahoj !!!!

MILLLIS ( 19. března 2017 20:00 )

Vezmi si k ruce slovnik a zjisti si, jestli se pise cestina nebo Cestina Vesely, kdyz na to musim upozornovat nekoho, kdo ma cestinu s nejvetsi pravdepodobnosti jako rodny jazyk A taky si davej pozor na oddelovani vet hlavnich a vedlejsich carkami, ne vsude jsou carky zapotrebi a ne vzdycky je veta bez carek gramaticky spravne...... (soude podle jinych tvych prispevku). Bylo by mi to uplne jedno, nepiseme tady prece slohovou maturitni praci....ale nemam rad lidi, kteri kritizujou a napadai neco, co sami neovladaji.. To pro uplnost.... Hazej kameni teprve az sam budes bez viny...

pjotri ( 19. března 2017 18:30 )

Docela by me zajimalo, kde mam chyby, pokud jde o Cestinu. A taky, jak se Merklice stala Evropou.. Resp. z ceho ten idiot vyvozuje, ze M. reprezentuje Evropu, tedy i nas. Ja ji jako svoji zastupkyni teda neberu.

pjotri ( 19. března 2017 18:24 )

Bud konkretni..

prochaskanamoste ( 19. března 2017 16:15 )

je roztomilé, nebo spíš žalostné, dívat se, jak si kdejaké drzé čelo hraje po sametce na samozvané odborníky na to, hned zase na tohle. pan špágr je z elitní komunistické rodiny. ačkoliv se mohli doma chovat slušně, o etiketě společenského chování a la dr.Guth-Jarkovský se mu jistě ani nesnilo v divokých jinošských snech. Je učitel, tak se asi něčemu ve službách na hradě přiučil.ale odborník na společenské chování to věru není. prezident trump se chová přirozeně, společenské přešlapy však nedělá. to minulá paní prezidentová ani nevěděla,že anglické královny se nesmí nikdo dotýkat. není třeba z toho ale dělat vědu ani zásluhy. pan špágr se z toho tlachání ale dobře živí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa