Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš jede za Zemanem. A Sobotka chce vysvětlit podezření na daňové úniky

Autor: simao, ČTK, vei - 
16. března 2017
12:05

Andrej Babiš (ANO) se stal ve středu ve Sněmovně terčem kritiky. Za svou absenci i za údajné daňové úniky, z nichž ho nařkl Miroslav Kalousek (TOP 09). Kritika za nákup korunových dluhopisů na na hlavu šéfa ANO vyústila v to, že Sněmovna přijala usnesení, že Babiš vše musí věrohodně vysvětlit, v opačném případě má vyvodit důsledky premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten Babiše vyzval k vysvětlení pokud možno rychlému.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) očekává, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) do konce dubna vysvětlí své obchodní transakce, jak ho k tomu ve středu vyzvala Sněmovna. Podle Sobotky nelze bagatelizovat usnesení poslanců.

Jenže Babiš už sněmovní usnesení odmítl s tím, že diskuzi poslanců považuje za manipulaci a lži a že nebude nic zdůvodňovat. „Já už nebudu nic dokazovat, už jsem všechno řekl. Zveřejnil jsem dvacet daňových přiznání, tak co ještě chcete,“ řekl Babiš webu Novinky.cz. 

Babiš míří na Hrad za Zemanem

Vicepremiér by měl přitom ve čtvrtek odpoledne zamířit na Pražský hrad. Blesk.cz schůzku potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.  

„V odpoledních hodinách zavítá na Pražský hrad první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Pan prezident pozval pana ministra na jednání – což je právo prezidenta republiky pozvat si ministry ke konzultacím,“ uvedl Ovčáček.

„Tady zdůrazňuji, že ta schůzka byla domlouvána ještě před tím, než se ve Sněmovně vůbec začala projednávat otázka, která byla projednávána včera. Ale určitě se debata povede o aktuálním dění na domácí politické scéně, ale i v zahraničí,“ dodal hradní mluvčí.

Jestli dojde během debaty Babiše se Zemanem i na korunové dluhopisy, kvůli jejichž nákupu od Agrofertu čelí Babiš kritice, není jisté. Během středečního jednání ve Sněmovně poslanci každopádně řešili bod, který prosadil Miroslav Kalousek (TOP 09). A nazval jej „Daňové podvody ministra financí“. Babiš v reakci na to uvedl, že žádný daňový podvod nespáchal.

Babiš: Prezident mě pozval. Přijedu

K tématu debaty se Zemanem na Hradě nebyl příliš konkrétní ani Andrej Babiš. „Pan prezident mě pozval, my jsme se dávno neviděl. Možná to souvisí s cestou do Spojených států nebo celkově. Nevím, nebyla to moje žádost. On si mě pozval, samozřejmě tam půjdu a budeme probírat různé věci,“ řekl Blesk.cz.

Potvrdil však, že by zaznít měly i aktuální záležitosti kolem jeho kritiky ve Sněmovně. „Tak určitě, já se zeptám na jeho názor, on je v politice dlouho a velice zkušený. Na rozdíl ode mně např. miloval interpelace, protože tam na něj někteří nýmandi útočili a on si liboval, že je tam uzemnil a zadupal svými argumenty do země. V tom je on známý, že to umí dobře,“ dodal Babiš.

Sobotka: Podobná podezření poškozují vládu

Ke kauze korunových dluhopisů a tomu a středeční výzvě Sněmovny, se vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Pokládám za nezbytné, aby člen vlády, která ve své politice klade velký důraz na boj proti daňovým únikům, podvodům a šizení státu, nebyl sám podezírán z toho, že používal neférové nebo dokonce nezákonné praktiky k tomu, aby se vyhnul placení daní. Podobná podezření poškozují nejen pověst ministra financí, ale dobré jméno celé naší koaliční vlády,“ napsal ve čtvrtek v prohlášení Sobotka.

VIDEO: Kalousek kritizoval nepřítomného Babiše za absenci ve Sněmovně. Označil ji za pohrdání Sněmovnou i parlamentní demokracií

„Žijeme v parlamentní demokracii, vláda se na základě Ústavy v konečném důsledku odpovídá ze své činnosti Poslanecké sněmovně. Místopředseda vlády a ministr financí A. Babiš by proto neměl usnesení Sněmovny bagatelizovat či zpochybňovat a měl by na něj rychle odpovídajícím a dostatečným způsobem reagovat,“ uvedl ve své čtvrteční tiskové zprávě premiér Sobotka.

Důsledky vůči Babišovi Sobotka nezmiňuje

Sněmovna ve středu Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil „vážná“ podezření z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Pokud šéf ANO požadavek nenaplní, premiér by měl podle dokumentu vyvodit vůči Babišovi důsledky. Jaké, dokument ale neuvádí.

Sobotka ve svém prohlášení také žádné důsledky vůči vicepremiérovi a ministrovi financí nezmínil. Premiér také vyzval Babiše, aby ministerstvo financí respektovalo dřívější výzvu rozpočtového výboru Sněmovny ohledně kontrol korunových dluhopisů, které nepodléhají zdanění.

„Finanční správa je povinna garantovat občanům, že ve všech případech postupuje striktně v souladu se zákonem, zcela objektivně a podle zásady padni komu padni,“ napsal Sobotka.

Rozpočtový výbor Sněmovny vyjádřil podezření, že některé společnosti a jejich vlastníci mohli v roce 2012 při vydávání korunových dluhopisů zneužít nebo obcházet daňové zákony. Babiš sám čelí kritice kvůli tomu, že nakoupil korunové dluhopisy Agrofertu za zhruba 1,5 miliardy korun.

VIDEO: Jaroslav Faltýnek hájil ve Sněmovně Andreje Babiše. Četl i jeho prohlášení ke korunovým dluhopisů

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 17. března 2017 09:54 )

tralala, tralala, zvanil se opet vykecava.... prezentu sve neexistujici mozkove zavity, ktere mu brani k ovladnuti male nasobilky. co chtit od prvoka, ze??? prozrad nam do jake superskupiny patris? jsou to trubenky, krasnoocka, dirkonosci ci nalevnici? nebyt tebe, tak by vedci prehledli super novou skupinu a to kalouscovce, radici se mezi nalevniky, ale i parazity.

joudajoudovy ( 17. března 2017 07:24 )

zrejme v nasich luzich a hajich mame malo slusnych a rozumnych lidi, kdyz nevoli pravicove tunelare. zato nas prvok zdenekk se svymi nicky je neprehlednutelny, dle sveho tvrzeni -blbec a velke lejno. kdyz tak volate po naprave, nechcete nam predlozit vycet prijmu, ktere obsahuji pouze socialni davky, aby slusni a rozumni lide vedeli koho si plati ze svych dani?

velka_0 ( 17. března 2017 05:19 )

Jan F., Praha : Lidi, nevolte TOP, jinak se Mirdy chemika nikdy nezbavíme !! Já ještě nebudu volit ekoteroristy, ČSSD, KDU a ODS. Můžete mne následovat. ---------------------------------------------------------------------

sensadrak ( 16. března 2017 23:03 )

Máš tam hrubku.

noacojezase ( 16. března 2017 20:30 )

To patřilo pod zdenkka 18:10, pardon.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa