Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fajád, kterého vyměnili za pět Čechů, je venku z vězení. Libanon ho propustil

Autor: ČTK - 
15. března 2017
19:37

Libanonský soud osvobodil Alího Fajáda, kterého USA podezřívaly z napojení na teroristickou organizaci. Spojené státy podle soudu nepředložily přesvědčivé důkazy. Serveru Aktuálně.cz to řekl Fajádův český advokát Vladimír Řičica. Podle libanonského tisku bylo důvodem jeho osvobození to, že obvinění nespadají do libanonské jurisdikce. Fajád byl loni propuštěn z české vazby ve stejný den, kdy se do Česka vrátila pětice Čechů unesených v Libanonu.

„Libanonský soud z důvodu nepřesvědčivých důkazů z americké strany, která žádala jeho vydání, dospěl k závěru, že nebude pan Fajád dále souzen,“ řekl serveru Řičica. Kauze se ale už nevěnuje. Nemá proto ani text soudního rozhodnutí, na které upozornil libanonský list Daily Star.

Libanonský list minulý týden napsal, že libanonský rodák Alí Fajád byl místním vojenským soudem shledán nevinným na základě toho, že americká obvinění z prodeje zbraní a drog nespadají do libanonské jurisdikce. Už loni v březnu ale tamní ministerstvo spravedlnosti odmítlo Fajáda vydat do Spojených států. Loni v létě byl v Bejrútu propuštěn z vazby.

Fajáda s Chálidem Marabím a Faouzim Jaberem zadrželi v dubnu 2014 čeští policisté. Spojené státy tvrdily, že muži chtěli prodat kokain a zbraně agentům amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC.

V případě Fajáda a Marabího ale ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO na začátku loňského února vydání do USA zamítl. Podle všeho to souviselo s propuštěním pěti unesených Čechů z Libanonu. Ministrův krok ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze.

Pelikán sice nepotvrdil, že Fajádovo propuštění souviselo s návratem pěti unesených Čechů do vlasti, spojitost případů ale připustil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Pět Čechů, mezi nimiž byl Fajádův advokát či příslušník české vojenské tajné služby, zmizelo v Libanonu v červenci 2015. Když se vraceli vládním speciálem zpět do Česka, byli Fajád s Marabím propuštěni z vazební věznice. V případě Jabera, který je z Pobřeží slonoviny, rozhodl Pelikán o vydání do USA.

Jeden z unesených Čechů promluvil o případu:

Video  Adam Homsi mluvil ve Studiu Blesk o chování únosců k Fajádovu bratrovi, o tom, jak únos proběhl a jak na něj ozbrojenci působili.  - Blesk / Zuzana Štíchová, Lukáš Červený, Petr Soukup
Video se připravuje ...

I o Fajádově bratrovi:

Video  Unesený Čech: Fajádova bratra zavřeli pod zem do kobky. Když nás viděl, brečel.  - Lukáš Červený,Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa