Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bez motýlka i ženy, zato s vodní dýmkou: Kmoníček odletěl velvyslancovat do USA

Autor: Jakub Veinlich - 
15. března 2017
14:30

Hynek Kmoníček skončil v čele zahraničního odboru Pražského hradu a nastupuje jako velvyslanec v USA. Sbalil si tak ve středu kufr a běžnou linkou odletěl do Spojených států přes německý Frankfurt. Tentokrát bez typického motýlka kolem krku. V České republice také nechává manželku, pro kterou se brzy vrátí. První schůzka v nové roli už ho čeká ve čtvrtek. Blesk.cz byl i s kamerou na letišti.

Středa 15. března, krátce po deváté hodině. U přepážky na odbavení v hale pražského letiště Václava Havla stojí Kmoníček, jeho manželka a řidič kanceláře prezidenta republiky. Kmoníček čeká na letenky běžným letem do německého Frankfurtu. Nikdo by neřekl, že odlétá nový velvyslanec České republiky v USA.

„Celý svůj český život jsem sbalil do dvou kufrů a letím do sněhové bouře,“ narážel Kmoníček v odletové hale na rozmary počasí, které ho v Americe čekají, i na to, jak málo věcí si s sebou veze.

Bývalého šéfa zahraničního odboru prezidentské kanceláře dokonce „neškrtí“ kolem krku tentokrát ani pověstný motýlek. „Prvních šest motýlků je sbaleno v kufrech. A já se stejně budu muset ještě vrátit v dubnu na pár dnů dobalit všechno.“ Kromě věcí nechává v tuzemsku Kmoníček také manželku. Ta ho přišla vyprovodit na letiště. Za velvyslancem odletí podle informací Blesk.cz až 6.dubna.

Nenápadné seznamování

Strategie pro příští dny je pro Kmoníčka prý jasná. Udělat si diplomatickou mapu města a postupně se seznamovat.

„Každý nastupující velvyslanec udělá takové kolečko zdvořilostních návštěv u svých kolegů. Ti hned zpozorují, ke komu jde, ke komu nejde,“ popisuje velvyslanec. Hned ve čtvrtek ho čeká schůzka se slovenským velvyslancem. V pondělí pak předá kopie pověřovacích listin na americkém ministerstvu zahraničí. Termín pro setkání s americkým prezidentem ještě ale nemá. Čeká se, až nastoupí i další velvyslanci.

První oficiální delegace z České republiky přiletí novému velvyslanci už v neděli. Jednání tu má domluvená ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Hned v pondělí pak přiletí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který o pár dní později odletí do Guatemaly na konferenci, následující týden přiletí delegace ministra obrany a česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). „Washington je navíc plný lobbistů a já je musím nejen znát a být také jedním z nich pro Českou republiku,“ říká Kmoníček.

Na termín pro Zemana se stále čeká

Jedním z hlavních úkolů nového velvyslance Kmoníčka bude v nejbližších dnech také příprava návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě. Na termín se stále ale čeká, bude stanoven až krátce před návštěvou. „My víme, že britská premiérka dostala termín čtyři dny před návštěvou. Německá kancléřka 7 dní před návštěvou a pak začalo sněžit, takže se zase vše změnilo,“ popsal Kmoníček.

Součástí prezidentské delegace by měli být také ministři vnitra a financí. Podle Kmoníčka projevili ale zájem i další členové české vlády. „Vím, že zájem zúčastnit se pravděpodobně budou mít i pan ministr zahraničí Zaorálek, možná i pan ministr obrany Stropnický,“ dodal exčlen hradního týmu. Vše ale prý záleží na formátu, který navrhne Bílý dům.

Do České republiky se prý Kmoníček bude vracet přibližně každých pět až 6 týdnů. I dál bude mít kancelář na Pražském hradě, kde ho dnes vystřídal Rudolf Jindrák. Ten má zkušenosti s diplomacií například jako velvyslanec v Německu, až doteď pracoval na Úřadu vlády. Ve středu převzal na Hradě od kancléře Vratislava Mynáře jmenovací dekret.

„Ráno jsem ho uvedl a seznámil s kolegy. Má navázat především na práci pana Kmoníčka a připravit také nejbližší zahraniční cestu pana prezidenta do Chorvatska,“ řekl Blesk.cz Mynář. Další cesty pak čekají prezidenta do Číny, Vietnamu a nejdříve na konci roku do Ruska.

Kmoníček dostal od kancléře před cestou do Spojených států vynadáno, prý se se svými kolegy na Hradě ani nerozloučil.

Hynek Kmoníček těsně před odletem do USA v rozhovoru pro Blesk.cz. Jaká je náplň velvyslance? 

 

 

ohrazenice ( 25. dubna 2017 10:31 )

Imbecile to je prezident. Takhle se můžete vyjadřovat o alkoholiku a lháři Havlovi.

dzery ( 16. března 2017 09:54 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa