Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Konec falšování sadbového česneku? Klamání zákazníků má utnout zákon

Autor: ks, ČTK - 
15. března 2017
11:20

Novelu zákona o oběhu osiva a sadby, která brání klamání zákazníků při nákupu sadby česneku, schválili ve středu v prvním čtení poslanci. Zákazník často místo sadbového česneku koupí konzumní česnek, který podle odborníků nemusí být zcela v pořádku. Odborníci tvrdí, že takový česnek může obsahovat choroby a škůdce, což se pak projeví ve špatné úrodě.

Vládní novela nastavuje pravidla pro uvádění česnekové sadby do oběhu. Sadbu česneku má být možné uvádět do oběhu pouze jakožto uznané nebo standardní osivo. Její dodavatelé budou muset být registrováni a informovat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský o případném výskytu škůdců. Ministerstvo zemědělství dostane pravomoc vydat formou vyhlášky požadavky a podmínky pro výrobu, balení, označování a prodej sadby česneku.

Miroslav Šmoranc z Českého zahrádkářského svazu už dříve řekl, že konzumní česnek je sice možné zasadit, je ale riziko, že rostlina bude zamořena chorobami. Sadbový česnek je sice dražší, ale je u něj zajištěna odrůda i dobrý zdravotní stav. Kupující by měl navíc při nákupu sazby obdržet certifikát o sadbě.

Podle vládní zprávy o stavu zemědělství za rok 2015 představovala předloňská produkce česneku v Česku včetně dopočtu za domácnosti 1629 tun, což byl meziroční pokles o 12 procent. Průměrný výnos činil 3,86 tuny na hektar. Naproti tomu dovoz česneku vzrostl o téměř pětinu na 6,5 tisíce tun.

Předloha především zavádí na základě evropských směrnic jednodušší proces registrace odrůd s úředně stanoveným popisem. Zavádí také dvousetkorunový poplatek za vydání rybářského lístku na 30 dní.

Česnek je potřeba správně zasadit. Jak na to, radí například Láďa Hruška:

Video  Vychytávky Láďi Hrušky  - archiv TV Prima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pepen ( 15. března 2017 12:00 )

V této zemi nebude nikdy pořádek!!!Zákony v Česku jsou směšné.Všichni tuneláři,zloději a podvodníci-jsou křišťálově čistí-nic jim nehrozí!!!!Zavírají jen malé ryby nic víc!!!Všichni zloději a tuneláři jsou na svobodě-České zákony na ně neplatí-stačí větší obálka nebo krabice /plná milionů/a vše je OK !!!!

fotrpjotr ( 15. března 2017 11:52 )

Zákony v Česku se dají lehce obejít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa