Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš couvl, za Kalouskem nejede. Ten ho chtěl grilovat za „daňové podvody“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. března 2017
12:50

Hodně živo bylo ve středu kolem programu Sněmovny a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Jeho kritik a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek si na něj nachystal bod „Daňové podvody ministra financí.“ A hned kritizoval, že Babiš ve středu mezi poslanci chybí. Ministr financí byl před polednem na jihu Čech na startu stavby nového úseku dálnice D3. Nejdřív tvrdil, že na Kalouskův bod nedorazí, pak zas že ano. Nakonec Blesku řekl, že nechá kolegy jen přečíst své vyjádření.

„Já jsem chtěl dorazit, prosil jsem, aby to přerušili na 18. hodinu. To zamítli. Potom se naši domlouvali, že budou brát nějaké přestávky, ale to by zase brzdili zákony, že bych dorazil na půl pátou, ale oni evidentně nechtějí, abych tam byl. Protože kdyby chtěli, tak by přece jen odsouhlasili přerušení a mohl jsem vystoupit, což jsem měl v plánu,“ uvedl Babiš pro Blesk.cz, aby dodal: „Nakonec nedorazím. Požádal jsem kolegy, aby tam za mě vystoupili s mým vyjádřením.“

Kalousek přitom dopředu avizoval, že chce probrat podvody, kterých se měl Babiš podle něj dopustit. „Jsou zřejmé a ministr se z nich sám usvědčuje. Není možné, aby tento pán trýznil živnostníky za každou korunu a sám všechny občany šidil o miliardy,“ čertil se na sociální síti. Babiš označil v úterý Kalouskovo počínání za šaškárnu.

Kalousek mluví o pohrdání, Babiš o „šaškárně“

„Dokáži si představit dojemný příběh o pracovním vytížení pana ministra,“ uvedl ve středu ve Sněmovně Kalousek.

„Pan ministr financí tady není, protože se účastní slavnostního zahájení stavby úseku dálnice D3 Borek - Ševětín. Představte si, dámy a pánové, každý z vás, že jste ministr vlády ČR a že Poslanecká sněmovna zařadí bod, kde chce jako kontrolní orgán, kterému se vláda zodpovídá, projednávat důvodné podezření na vaše vlastní protiprávní jednání,“ stěžoval si šéf TOP 09.

Kalousek Babišovi vytkl, že vyrazil na akci, kterou považuje za „osobní prezentaci a volební akci“. „Pokud dáte přednost své osobní prezentaci, která vám konec konců ani nepřísluší do portfolia vašeho resortu a omluvíte se - v uvozovkách - Poslanecké sněmovně, neděláte nic jiného, než že vyjadřujete pohrdání Poslaneckou sněmovnou, pohrdání parlamentní demokracií,“ dodal.

VIDEO: Kalousek šil do Babiše, který nedorazil do Sněmovny: „Pohrdá parlamentní demokracií“

Faltýnek: Babiš se bránit chce

Po Kalouskovi vystoupil Babišův „anděl smrti“ a první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. „Rád by byl u této debaty a dokázal odpovědět na konkrétní dotazy,“ hájil Babiše. A požádal o odklad projednávání do 17. hodiny. Aby se Andrej Babiš mohl včas vrátit do Prahy a dorazit do Sněmovny. Faltýnkův návrh však byl zamítnut, pro bylo 43 poslanců, proti 75. Kalousek navíc návrh označil za „neslušný“. Faltýnek si následně vzal dvouhodinovou pauzu na jednání poslaneckého klubu ANO do 12:35.

Do Babiše si přitom s chutí rýpli i další členové TOP 09. „Ministr Babiš, který svou kariéru postavil na tom, že zamezí daňovým podvodům, se sám placení daní úspěšně vyhýbá,“ tvrdí místopředsedkyně strany Markéta Adamová.

Babiše kritizoval i Kalouskův poslanec Michal Kučera„Jak by asi probíhala kauza ′Babišovy dluhopisy′ v západoevropské demokracii? Bývalý politik Babiš by dnes čekal na výrok soudu,“ napsal Kučera na Twitteru a přidal hashtag Sorry jako.

Babiš: Kalousek zadlužil ČR nejvíc

Sám Babiš přitom s oblibou viní šéfa TOP 09 Kalouska z řady věcí. Označuje ho za „symbol korupce“ a kritizuje jej i jako svého předchůdce v křesle ministra financí, který dle Babiše nejvíce zadlužil Českou republiku.

Kvůli zadlužení ČR však kritizuje Babiš i Sobotku, který byl šéfem státní kasy také a to ve vládách Špidly, Grosse a Paroubka. Projevilo se to i na nedávném sněmu ANO, kde delegáty hned u vstupu vítal plakát s tím, jaké „úspěchy“ jednotliví ministři zaznamenali.

Sněm ANO: Takhle se babišovci navezli do Kalouska se Sobotkou, exministrů financí. Sněm ANO: Takhle se babišovci navezli do Kalouska se Sobotkou, exministrů financí. | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

VIDEO: Andrej Babiš chce kandidovat do voleb z posledního místa kandidátky. Miroslav Kalousek to označil za „panický“ strach z debat s ním. Co na to šéf ANO?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 16. března 2017 12:05 )

Kalousek vydal dluhopisy, protože erár byl na dně, Babiš je koupil, aby ho dostal z bryndy a on takhle, a že ty bezcenné papíry zhodnotil , je ekonom na rozdíl od chemika, a nebyl v politice, od kontroly je FÚ, ne poslanci, ti by se měli starat o blaho národa

sportak ( 15. března 2017 15:10 )

Jo, ale ostatní strany ti tam chybí , ukaž jednu čistou

sportak ( 15. března 2017 15:08 )

Kluci jak se tam masírují , zase komedie pro kamery, publikum jsme my , herci Předseda je nestačí napomínat .

sportak ( 15. března 2017 15:06 )

Vychytralej i vychcanej musí být chytrej

rippo ( 15. března 2017 15:02 )

Cide přec není třeba Kalouskova upozornění, i bez něho se davy sešly ten pukavec žije jen babišováním. Čím dále, tím více se přesvědčuji, že politici jako Kalousek se v žádném případě nehodlají zabývat problémy naší republiky. Své poslání vidí jen ve sbírání drbů a špinění politických protivníků. Nevzpomínám si na jedinou věc, kterou udělal pro spokojenost lidí a posílení ekonomiky. Vše bylo jen na úkor platů, důchodů a hlavně rozladění všech (ne-li nas...), kteří se odhodlali jeho neustálé tlachání poslouchat. Dnes a denně je to jméno a jeho křivý farizejský úsměv v televizi. Člověk už má strach zvednou dekl na hajzlíku aby nevyskočil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa