Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Akademii věd převzala Zažímalová. Exšéf instituce Drahoš pomýšlí na Hrad

Autor: ČTK - 
14. března 2017
16:40

Prezident Miloš Zeman v úterý na Pražském hradě jmenoval Evu Zažímalovou předsedkyní Akademie věd ČR. Dvaašedesátiletá bioložka ve funkci od 25. března nahradí Jiřího Drahoše. Její jmenování v polovině ledna vzala na vědomí vláda.

Zažímalová bude druhou ženou, která stane v čele největší vědecké instituce v zemi. Delegáti akademického sněmu její nominaci schválili loni v prosinci. Zažímalová byla jedinou kandidátkou, získala 93 procent hlasů. Chce mimo jiné zlepšit financování akademie, podpořit špičkový výzkum a vyřešit vnitřní zadlužení akademických pracovišť kvůli stagnujícímu rozpočtu.

Zeman při setkání na Hradě poznamenal, že se Zažímalová ujímá obří organizace, která zahrnuje 60 ústavů. „Z nich minimálně jeden, a to ústav profesora (Antonína) Holého, se zapsal do dějin světové vědy a jsem přesvědčen, že některé další ústavy jsou na pokraji téhož zápisu,“ poznamenal prezident.

Dodal, že nechce být soudcem mezi americkým modelem základního výzkumu a německým a ruským modelem. „Nechť oba dva tyto modely spolu soutěží,“ řekl. Zároveň poznamenal, že je stoupencem užšího sepětí základního a aplikovaného výzkumu. Podotkl, že aplikovaný výzkum se někdy „uzavírá do jakési věže ze slonoviny“, ale že chápe, že potřebuje na své objevy čas.

Zažímalová odpověděla, že si myslí, že Akademie věd ČR má mezi českými institucemi nejlepší předpoklady pro to, aby základní a aplikovaný výzkum rozumným způsobem spojovala. „Budu se snažit, abych vytvářela v rámci Akademie věd ty nejlepší podmínky, aby se to dělalo lépe. A aby Akademie věd dosahovala stále lepších výsledků a aby stále zůstala tou kultivovanou a respektovanou institucí, o které jsem přesvědčena, že je,“ řekla.

Zažímalová je profesorkou Univerzity Karlovy pro obor anatomie a fyziologie rostlin, v Akademii věd ČR pracuje od začátku 80. let, konkrétně v Ústavu experimentální botaniky je od roku 1983, pět let ho i vedla. Věnuje se též hodnocení výzkumných týmů. Má dvě dospělé děti a je téměř 40 let vdaná.

O Drahošovi se v poslední době hovoří především v souvislosti s možnou kandidaturou na prezidentský úřad.

Podívejte se na nedělní díl pořadu S prezidentem v Lánech:

Video  O větší moci, ztrátě paměti i boji o Hrad: Mluvili jsme S prezidentem v Lánech.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

sportak ( 15. března 2017 13:26 )

https://www.youtube.com/watch?v=6Rb6fGg4tBY

sportak ( 15. března 2017 13:04 )

Na prezidenta Drahoše se těším, má můj hlás! Chytrý, nekonfliktní, prostě borec. Až ho je do té naší politické smečky škoda , ale on to se svojí grácií a inteligencí zvládne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa