Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dostálová i „jaderná baba“ se drží krajských postů. Vnitro žádá jejich sesazení

Autor: jer, ČTK - 
13. března 2017
16:25

Zastupitelka Královéhradeckého kraje a náměstkyně ministerstva pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) nebude kvůli neslučitelnosti funkcí rezignovat na místo v zastupitelstvu. O věci by měl rozhodnout soud, řekla v pondělí. Královéhradečtí zastupitelé by o této věci měli jednat 27. března. Hradecký kraj na neslučitelnost funkcí u Dostálové upozornil na začátku března dopis z ministerstva vnitra.

Podle Dostálové se v této věci jedná o dva zákony stejné právní síly. „Existují dva právní posudky. Já si samozřejmě také myslím, že to může rozhodnout až soud,“ řekla Dostálová. Potvrdila, že neuvažuje o rezignaci. „To určitě ne. My voliče nepodvádíme, já jsem do voleb šla v souladu se zákonem o státní službě, který mi to umožňoval. Rozhodně sama o sobě rezignovat nebudu,“ dodala Dostálová. Svůj další postup před jednáním zastupitelů nechtěla předjímat.

Radní Královéhradeckého kraje na svém pondělním jednání pouze vzali na vědomí dopis z ministerstva vnitra týkající se neslučitelnosti funkcí. Radní uložili hejtmanovi Jiřímu Štěpánovi (ČSSD), aby materiál předložil na nejbližším jednání zastupitelů. Podle ministerstva by zastupitelstvo mělo vyslovit zánik mandátu.

„Dle názoru uváděného v dopise je funkce člena zastupitelstva kraje neslučitelná s funkcí vykonávanou na ministerstvu, jiném ústředním orgánu státní správy nebo na orgánu státní správy s celostátní působností, obsazovanou volbou, jmenováním nebo ustanovováním,“ uvedla v pondělí mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Dopis o neslučitelnosti funkce krajského zastupitele a vysokého státního úředníka dostal také Středočeský kraj, kde je členkou zastupitelstva předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Minulý týden měli o dalším působení Drábové jednat středočeští zastupitelé, ti však odmítli věc zařadit na program jednání. Také Drábová na místo v zastupitelstvu rezignovat nehodlá.

V říjnových volbách se do zastupitelstev krajů dostalo pět vysokých státních úředníků. Tři z nich už neslučitelnost mandátů vyřešili. Náměstek ministryně školství Robert Plaga se místa v zastupitelstvu Jihomoravského kraje vzdal. Naopak Jana Vildumetzová raději opustila místo náměstkyně ministra vnitra a stala se hejtmankou Karlovarského kraje. Náměstkyně ministra financí a zastupitelka Pardubického kraje Lenka Dupáková, dříve Jurošková, vyřešila dilema odchodem na mateřskou dovolenou.

V minulosti měla Dostálová problémy i uvnitř ANO. Do čela ministerstva pro místní rozvoj se údajně nedostala kvůli tomu, že se Andreji Babišovi nezamlouvalo, že Dostálová měla dříve pobírat dva platy za stejnou práci.

Video  Klára Dostálová z ANO: Neudělal z ní Babiš ministryni kvůli platům? 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa