Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka a Babiš jsou ve při kvůli dluhopisům. Šidí šéf ANO stát?

Autor: ČTK, val - 
13. března 2017
21:50

Spor ohledně korunových dluhopisů se opět rozhořel mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO). První z nich považuje podezření z obcházení zákonů za závažné a řešil jej v pondělí večer na jednání koaliční rady. Druhý to odmítá.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, aby daňová správa reagovala na pochybnosti rozpočtového výboru o možném obcházení zákona při emisích takzvaných korunových dluhopisů v roce 2012. Předseda vlády to řekl novinářům po dnešním jednání koaliční rady. Koalice se zabývala problémem dluhopisů na přání Sobotky, proti byl vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Toho Sobotka před časem vyzval, aby osvětlil okolnosti nákupu dluhopisů společnosti Agrofert, kterou Babiš dříve vlastnil.

"Je třeba, aby daňová správa jasně reagovala na usnesení rozpočtového výboru. Sociální demokracie trvá na tom, aby rozpočtový výbor dostal jasnou a pokud možno konkrétní odpověď," uvedl Sobotka. "Požádal jsem ministra financí a náměstkyni ministra financí, aby ministerstvo financí reagovalo na usnesení rozpočtového výboru, a v termínu, o který výbor požádal poskytlo maximum možných informací," dodal.

Hnutí ANO se zařazením tématu dluhopisů na koaliční radu nesouhlasilo. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl novinářům, že tuto námitku zástupci hnutí na radě zopakovali. "Řekli jsme, že se domníváme že usnesení rozpočtového výboru je v rozporu se zákonem o jednání Poslanecké sněmovny, a že rozpočtový výbor nemůže ukládat úkoly finanční správě," poznamenal. Stejně jako už dříve Babiš, označil Faltýnek rozruch kolem dluhopisů za předvolební marketingový tah ČSSD.

Bohuslav Sobotka se do Andreje Babiše navezl i na víkendovém sjezdu ČSSD:

Video  Sobotka se opřel do Babiše  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Předseda třetí koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) po jednání koalice řekl České televizi, že v otázce dluhopisů není jasný výsledek. Sobotka a Babiš si podle něj "vyjasňovali určité věci". Celou záležitost by neoznačil za spor, nicméně připustil, že v debatě padla "zajímavá sousloví, která nepatří na veřejnost". Dodal také, že na pochybnosti rozpočtového výboru daňová správa odpoví podle dohody koaličních partnerů.

Faltýnek doplnil, že zástupci koaličních stran konstatovali, že daňová správa kontrolu dluhopisů provádí. Premiér podotkl, že sdělení správy by mělo jasně ukázat, že úřad funguje řádně, správně a nezávisle.

Vládní spor o korunové dluhopisy vznikl v souvislosti s tím, že Babiš nakoupil takto vydané obligace Agrofertu v hodnotě zhruba 1,5 miliardy korun. Sobotka kvůli tomu po vicepremiérovi žádal o informace, zda finanční správa záležitost prošetřuje kvůli podezření z pokusu obejít placení daně.

Babiš opakovaně odmítl, že nákupem dluhopisů Agrofertu jakkoli porušil zákon. V pátek také zveřejnil dvě zprávy auditorských společností, které potvrdily, že jeho příjmy od roku 1996 postačovaly na to, aby mohl obligace nakoupit.

Podívejte se, co o vztahu s Bohuslavem Sobotkou soudí Andrej Babiš:

 

hejhej ( 14. března 2017 22:10 )

Kdo zavedl dluhopisy ? Kalousek. Kdo seděl a schvaloval zákony - Sobotka !!! Opět špinavá kampaň proti Babišovi. Koho budu volit nevím, ale vím, že to nebude ČSSD, ODS, TOP09 , KDUČSL, STAN a Zelení.

deep_ass_flsting ( 14. března 2017 15:48 )

Já za to nemůžu, že se vždycky odhalíš svým pravopisem, debile!

jelinek1 ( 14. března 2017 10:00 )

tak když jedny za pomoci o fakticky znárodníme proč nezavést všem bezhotovostní platby a bude po zlodějnách i těch jebalů co jim nosil Ransdorf prachy se švýcarský banky .Aby mohli zprivatizovat co jim Gorbačov prošustroval.

deep_ass_flsting ( 14. března 2017 08:17 )

Podle těch pravopisných chyb a blábolů soudím, že jsi buď ten debil zdenekk, nebo podobná pologramotná odrůda.

joudajoudovy ( 14. března 2017 08:13 )

trapaku prvoku zdenkku! a co registracni pokladny na zapade? placas nesmysle plky, ktere ti nikdo nezere a pokud vypotrebujes slovni zasobu 100slov/rok, stava se z tebe ohrany skripajici kolovratek s klonujicimi se nicky. oj!!! musi to byt devastujici, kdyz ti nikdo nerozumi, ze???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa