Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dienstbier volbě Dolínka do čela ČSSD netleská. Promluvil o zákulisních hrách

Autor: Václav Lang - 
13. března 2017
19:33

Při volbě nového vedení ČSSD na víkendovém sjezdu v Brně rozhodovaly předem dojednané dohody, popsal v rozhovoru pro Blesk.cz exministr Jiří Dienstbier, který nedávno ve vládě skončil. Vynesly podle něj do čela strany Bohuslava Sobotku a po jeho bok předsednictvo, jaké si sám nadiktoval. Včetně pražského radního Petra Dolínka, o kterém má Dienstbier pochybnosti, neboť mu prý podporu na sjezdu vyjednávali nechvalně známí Karel Březina a Miroslav Poche. 

Jak hodnotíte výsledky sjezdu?

V zásadě nepřinesl žádné velké překvapení. Výsledek volby předsedy strany je velmi solidní, asi lepší, než se téměř dalo očekávat. Mimo jiné i díky jednomu z nejlepších projevů, jaké kdy Bohuslav Sobotka přednesl – myslím teď nominační projev těsně před volbou. No a pak už to bylo na základě dohod, které před sjezdem byly učiněny, a přesně tak bylo zvoleno nové vedení.

Takto se premiér Bohuslav Sobotka na sjezdu opíral do vicepremiéra Andreje Babiše:

Video  Sobotka se opřel do Babiše.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jak to myslíte?

Samozřejmě vznikaly nějaké dohody o vzájemných podporách a v podstatě byl zvolen přesně ten tým, který si už před sjezdem předseda strany přál. To znamená, že dostal v podobě zvolení svých spolupracovníků to, co chtěl.

Jsou tyto podpory založené na nějaké protislužbě?

Je to většinou dohoda o vzájemné podpoře kandidátů nominovaných v různých krajích. Vím, že tady byl ten záměr, aby právě ti lidé, kteří byli zvoleni, podporu dostali. Předsedovi strany sjezd vyhověl v tom, jaké mu zvolil spolupracovníky.

Je to i o tom, že lidé, kteří mu v tom „vyhoví“, budou pak mít třeba místa na volebních kandidátkách?

Ale to já nevím, takhle bych to zase nepojímal. Prostě předseda strany si přál nějaké vedení a myslím si, že mu sjezd vyhověl.

Jiří Dienstbier nedávno skončil ve vládě Bohuslava Sobotky:

Video  Sobotka oznámil změny ve vládě. Kdo končí a kdo přichází?  - Blesk
Video se připravuje ...

Vy jste tedy s personáliemi spokojený?

Jak s kterými. S některými ano a s některými méně.

Můžete to upřesnit?

Dlouhodobě považuji některé lidi za kvalitní a vůči některým jsem se vymezoval, například si myslím, že Luboš Zaorálek je svým založením zcela věrohodný sociální demokrat, a jsem rád, že na sjezdu dostal největší možnou podporu. O některých pražských politicích mám například dlouhodobě pochybnosti.

Máte na mysli Petra Dolínka? (náměstek pražské primátorky pro oblast dopravy – pozn. red.)

Ale také lidi, kteří stojí v jeho pozadí. Karel Březina (pražský zastupitel, v roce 2014 odsouzen za neoprávněné pobírání odměn od dopravního podniku – pozn. red.) a Miroslav Poche (v roce 2010 nelegálně financoval ČSSD – pozn. red.), kteří tady domlouvali jeho podporu. Myslím si, že samozřejmě pokud tady byla řeč o věrohodnosti – například od Luboše Zaorálka – tak si myslím, že pražská organizace na sobě musí ještě hodně zapracovat.

Video  Karel Březina na pohřbu Stanislava Grosse  - Petr Soukup, David Turek
Video se připravuje ...

Řešil se také program ČSSD. Směřuje podle vás strana správným směrem, případně kam by se měla ubírat?

V oblasti programu je sociální demokracie jednou z nejsilnějších stran v České republice, protože její dlouhodobé programy jsou založeny na tradičních hodnotách – čili z tohoto hlediska je dobře, co se tady odehrálo. Politika má mít jasný ideový základ a v případě sociální demokracie to ani nemůže být jinak. Doufám, že pak ta praktická politika bude naplňovat ideály, které jsou v dlouhodobém programu obsaženy.

Může ještě sociální demokracie v podzimních volbách vyhrát?

Teoreticky je možné cokoli, ale musela by přijít nějaká dramatická změna, musel by teď přijít naprosto špičkový výkon od vedení strany a volebního týmu. Pak se samozřejmě nedá vyloučit vůbec nic.

Máte vy osobně nějaké preference, co se týče povolebního vyjednávání?

To je naprosto předčasná záležitost. Já si jen nemyslím, že by se sociální demokracie měla účastnit jakékoli vlády či koalice, kde by musela rezignovat na zásadní hodnotové principy, hodnotová východiska, tedy na svůj program. A v zásadě si nemyslím, že by měla soc. dem. udělat všechno proto, aby byla v nějaké příští vládě. Jistě, měla by mít vždycky v každých volbách ambici vyhrát, ale pokud se to nepodaří, tak ne za každou cenu být u toho – za cenu nějakých kompromisů jenom proto, aby třeba pár lidí mělo nějaké výhodné posty nebo zaměstnání.

Co tedy říkáte na relativizování Bohumínského usnesení ze strany předsedy Bohuslava Sobotky? Vy byste šel do vlády s komunisty?

To je věc, která nevypadá, že by vůbec byla možná, protože tady ani po volbách zřejmě nebude situace, že by sociální demokracie mohla dávat dohromady nějakou většinu za účasti komunistů. Nicméně k Bohumínskému usnesení mám dlouhodobě postoj, že to je nějaké historické rozhodnutí, kterým se soc. dem. dávno neřídí. On ho málokdo zná, ale Bohumínské usnesení zakazovalo jakoukoli politickou spolupráci na všech úrovních s celou řadou stran, mimo jiné s komunistickou stranou. A my se jím zjevně neřídíme už několik volebních období na komunální a krajské úrovni.

suov ( 15. března 2017 15:29 )

Sobotko ČSSD asi padne, u občanů sis to pohnojil tím, že na jejích názory nebereš ohled, sám jsi nám občanům nic nepřinesl, spíše jsi odnesl, s Dienstbierem měli jít i další, v první řadě Herman, Jurečka, Bělobrádek,,,,tvoje chyba,,,

joudajoudovy ( 14. března 2017 08:27 )

s Dienstbierem souhlasim, ze nekvituje dolinka do cela cssd, ale na druhou stranu se divim, proc za ty roky socanske oklanece (brezova kura i napechovana dolina) a pritele prazskych mafianskych bossu, nechava "hospodarit" na prazskem magistratu? na socany by mela vlitnou hloubkova kontrola, aby se konecne zjistilo, kdo jim plati jejich volebni saradu a hlavounum z vedeni, prispiva s velkou domu.

jarypadlo ( 14. března 2017 07:20 )

Prasoun pyskatý jednoznačně likviduje celou partaj už jen svou přítomností.Je to parazitní heisel.

308win ( 13. března 2017 21:27 )

Neboli zbytečný ministr pro věci zbytečné Ať si to přebere každý sám

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa