Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sporný bod mezi ministry: Vláda bude řešit vážně nemocné i pečovatelky zdarma

Autor: mah, ČTK - 
12. března 2017
10:27

Více peněz pro lidi, kteří potřebují zvláštní péči, pečovatelky pro rodiny s trojčaty i další služby, s tím vším počítá novela zákona o sociálních službách. Tu předložilo ministerstvo práce. Otázkou ale zůstává, zda a v jaké podobě projde. Výhrady k němu mají ministerstva, kraje, ombudsmanka i zaměstnavatelé. Novelu by v pondělí měla projednat vláda.

Zákon o sociálních službách začal platit v roce 2007. Podle autorů novely už některá ustanovení neodpovídají potřebám a do praxe je potřeba zavést „aktuální požadavky“.

Podle návrhu by nejvážněji postižení či nemohoucí senioři mohli dostávat příspěvek na péči o 6000 vyšší, tedy 19.200 korun měsíčně. Pobírali by ho ale jen ti lidé, kteří by měli opatrování v domácím prostředí. Ministerstvo práce chce tak podpořit pečující rodiny i služby v terénu. Lidem v ústavech a domovech pro seniory by se částka nezměnila.

Klokánky a podobné domovy pro děti v nouzi by nově měly patřit mezi sociální služby, nyní spadají pod zákon o ochraně dětí. Fungovat by měly jako domovy na přechodnou dobu. Finance by dostávaly podle potřebnosti, o té by rozhodovaly kraje.

Rodiny po narození trojčat a vícerčat by mohly mít nárok na bezplatnou pečovatelskou službu. Hradila by se z dotace.

Seznam sociálních služeb by rozšířila nová paliativní služba pro nevyléčitelně nemocné a umírající. Zařadila by se na něj i pastorační služba či služby pro osoby ohrožené genderově podmíněným násilím. Domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem, kde pobývají třeba lidi s demencí, by se nově měly označovat jako domovy sociální péče.

Novela stanovuje také minimální sumu, která by se poskytovala na dotace na sociální služby. Podle ministerstva to zvýší jistotu financování a stabilitu systému. Změnit by se měla i pravidla registrací služeb. Do zařízení, kde by kontrola zjistila vážná pochybení a porušování práv klientů, by ministerstvo práce mohlo dosadit svého nuceného správce. Upravit se má i vzdělávání sociálních pracovníků.

Zvýšení příspěvku na péči by podle propočtů ministerstva práce mohlo ročně stát kolem 1,8 miliardy korun. Na zajištění agendy a na personál by bylo potřeba v příštích letech pak několik dalších miliard.

Zásadní připomínky má osm ministrů, úřad vlády, Praha a sedm krajů, ombudsmanka i zaměstnavatelé. Ministerstvu financí vadí růst výdajů. Ostatní mají výhrady k zařazení péče o ohrožené děti mezi sociální služby či k zavedení paliativní a pastorační služby.

O sociálních zákonech nedávno mluvil i premiér Bohuslav Sobotka v pořadu Ptám se, pane premiére:

joudajoudovy ( 12. března 2017 11:16 )

zvysene soc.davky zdravotne postizene....., vec dobra, ale pokud se nezmeni formular zadosti, pak na tuto castku dosahuji pouze lide bez udu, odkazani na luzko a pristroje. rodiny pecujici o ZTP zustanou na svem.... pouze populizmus a nalezeni prostredku pro LDN. divim se socanum, kdyz bojuji proti zlodejum, kteri maji ubytovny jako vynosny job, ze se nezameri na vyse uvedene zarizeni. tam se toci prachy?!? sluzba klientum minimalni, co nejvice vyuctovat zdravotnim pojistovnam za ukony, leky, ocistu, nepozrene potraviny i napoje, kdy umrtnost je do 2-3mesicu po umisteni a pri pouziti 2,5 pleny/den. pokud denne nebo obden do zarizeni nedochazi rodina, clovek umira na dehydrataci a hlad. a dalsi prijem, luzko je volne!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa