Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Milan Urban bude znovu ministrem? Prý převezme resort od Sobotky

Autor: simao, ČTK - 
11. března 2017
19:00

Premiér Bohuslav Sobotka by se měl opět vzdát křesla ministra průmyslu a obchodu, které obsadil po odvolaném Janu Mládkovi. Novým ministrem se totiž má stát poslanec Milan Urban (všichni ČSSD), uvedla MF Dnes. Urban má již s řízením resortu zkušenosti. Vedle toho však má i zkušenosti s problematikou mobilních operátorů a jejich tarifů, na které Sobotka tlačí.

Ministrem průmyslu by se měl podle serveru iDNES.cz stát poslanec ČSSD Milan Urban, který už resort před lety řídil. Server to uvedl s odvoláním na tři nejmenované zdroje. Na dotaz Blesk.cz Urban v sobotu v podvečer nereagoval.

Ministrem ve vládách Špidly, Grosse i Paroubka

Na konci února premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka navrhl odvolat dosavadního ministra Jana Mládka (ČSSD) a ministerstvo zatím vede sám. Už dříve řekl, že nového člena kabinetu vybere po sjezdu ČSSD, který dnes skončil v Brně.

Urban úvahy o svém vládním angažmá komentoval pouze slovy, že si novináři budou muset počkat do pondělí. Nicméně vyloučil spekulace, že premiér nemá na výběr vhodného ministra čas a průmysl bude řídit až do konce volebního období.

Urban byl ministrem průmyslu v letech 2003 až 2006, a to postupně ve vládách Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka. Byl také několik let místopředsedou ČSSD a šéfem jejího poslaneckého klubu.

O Urbanovi se spekulovalo již dříve

Jan Mládek ve funkci skončil 28. února. Zeman ho odvolal na návrh ministerského předsedy, který za hlavní důvod personální změny označil Mládkův postup v otázce cen mobilních dat.

Bývalý ministr byl kritizován mimo jiné kvůli tomu, že jeho úřad do návrhu telekomunikačního zákona doplnil zákaz možnosti sjednávat si u operátorů individuální ceny tarifů. Řízením ministerstva se dočasně nechal pověřit Sobotka.

Jako o nástupcích Mládka se spekulovalo právě o Urbanovi nebo o náměstkovi ministra průmyslu Jiřím Havlíčkovi. Za jednoho z hlavních kandidátů byl označován i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD), který ale odchází do soukromého sektoru.

VIDEO: Podívejte se, co se také dělo na sjezdu ČSSD v Brně
Video  Sjezd ČSSD: „Zdar jak sviňa!“ Babiš jako fíkus a nuda při projevu Sobotky  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zkušenosti s problémem s operátory

Novým náměstkem ministra průmyslu bude podle iDNES.cz Marek Ondroušek, který dříve působil u ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jana Chvojky(ČSSD).

Do nového zaměstnání má Ondroušek nastoupit ve středu a zaměřit se má mimo jiné na telekomunikační zákon, který chce Sobotka ve Sněmovně co nejrychleji prosadit.

Právě Urban má přitom s touto problematikou také zkušenosti. Právě on byl předkladatelem pozměňovacího návrhu zákona o elektronických komunikacích, která však dle jeho kritiků měla oklešťovat práva spotřebitelů.

VIDEO: O odvolání Jana Mládka mluvil Sobotka v pořadu Ptám se, pane premiére
Video  Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jestli se Milan Urban skutečně stane ministrem, však není stoprocentní. Pochybnosti totiž vyvolává vyjádření mluvčího Úřadu vlády. „Předseda vlády Bohuslav Sobotka ještě ve věci nového ministra průmyslu a obchodu žádné rozhodnutí neučinil. V pátek a v sobotu se intenzivně věnoval sjezdu ČSSD, v příštích dnech se chystá mluvit s potenciálními kandidáty a následně předloží příslušný návrh prezidentu republiky,“ vzkázal v sobotu Martin Ayrer.

VIDEO: Premiér Sobotka oznamuje, že Mládka zastoupí sám
Video  Sobotka oznámil, že Mládka ve vládě vystřídá sám. 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 12. března 2017 11:52 )

blivaci, dekuji za zverejneni fota milouse urbana.... takto ma cely narod prilezitost shlednout instruktazni material cssd, jak urban bohuuusovi prezentuje delku prineseho kaprika ci sirku pytle nadivaneho prachy, ktere mu jeho podrizeny a kamos lobbistu, prinese za sve jmenovani ministrem. bohuuus v boji proti babisovi potrebuje nabrat energii i ziviny a z neceho musi brat. vystavba prazske vily bude malym bonusem. noooo, co jineho delat, kdyz bohuuus chytil slinu a nekolikamilionovy byt od bakaly mu jiz nestaci. tez synatori rostou, maji vyssi naroky a manzelka potrebuje dalsi kouce pro hledani individualniho reseni na prezentaci sveho velkeho poprsi.

lev1 ( 11. března 2017 20:19 )

 Nevzdělaný vyžírka Urban kterého už se cukal Klaus jmenovat byl ministrem omylem naštěstí jen krátkou dobu

havran2 ( 11. března 2017 20:17 )

Udělá zaučeného kozla zahradníkem ? ? ?

joudajoudovy ( 11. března 2017 19:54 )

bohuuusi, to si prehnal, tunelar urban opet ministrem? a to na sjezdu hulakas jak odstranis korupci?!? ho ho ho, velka domu se stale hodi, ze? a dale, hosanek urban stele narodu nepriznal, co delal na navsteve topolankovy jachty v italii, kde se konala slezina lobbistu? x x x https://cs.wikipedia.org/wiki/Tosk%C3%A1nsk%C3%A1_af%C3%A9ra x x x http://zp ravy.idnes.cz/politici-a-lobbiste-cez-se-nahodne-sesli-na-dovolene-fhr-/domaci.aspx?c=A090727_230056 _domaci_anv x x x http://www.lidovky.cz/soubezny-pobyt-v-toskansku-je-nahoda-tvrdi-topolanek-i-u rban-p5h-/zpravy-domov.aspx?c=A090727_174956_lide_mpr x x x http://www.lidovky.cz/podivejte-se-t opolanek-dalik-urban-krainova-a-spol-v-italii-po5-/zpravy-domov.aspx?c=A090730_172731_ln_domov_ppe x x x http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/121594/exministr-urban-se-rozvadi-v-toskansku-si -uzival-s-milenkou.html x x x https://www.respekt.cz/tydenik/2009/33/dovolena-za-300-miliard x x x https://zpravy.aktualne.cz/domaci/milane-budes-ty-penize-vracet-napsal-topolanek-policie-pros e/r~bfa96e728ef811e6bc7c0025900fea04/?redirected=1489257888

Jardimir ( 11. března 2017 19:37 )

Podle mne dobrá volba. Vedle Havlíčka je Urban další osobou, která resortu rozumí. Lepší, než tam dávat někoho, jako Prouza, který o tom neví vůbec nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa