Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiše čeká „horké“ pondělí: Vláda chce další vysvětlení k dluhopisům

Autor: mah, ČTK - 
11. března 2017
09:21

Andreji Babišovi nestačí zveřejněné audity na to, aby měl pokoj. Jeho nákup dluhopisů přijde na přetřes na pondělní radě lídrů koaličních stran. Premiér Bohuslav Sobotka chce znovu slyšet, jak finanční správa prověřila jejich zdanění. Babiš je dříve koupil od holdingu Agrofert, který v té době vlastnil.

To, že se Sobotka chce k tématu vrátit, vyplývá z programu koaliční rady. Babiš dluhopisy koupil za téměř 1,5 miliardy korun. Vzhledem k podmínkám v zákoně nepodléhal jejich úrokový výnos zdanění. Babiš také čelil podezření, že na jejich nákup neměl dost peněz, což ale odmítl. V pátek svoje tvrzení podložil dvěma zprávami auditorů.

Ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček ve středu ve Sněmovně po rozsáhlém vysvětlování, v němž se odvolával i na judikáty Nejvyššího správního soudu, řekl, že pokud měl někdo dostatek peněz, aby koupil korunové dluhopisy, nešlo o porušení zákona z hlediska zneužití práva. Odmítl také, že by vykonával nátlak na zaměstnance finanční správy, aby kauzu korunových dluhopisů nevyšetřovali.

Dalšími tématy pondělního koaličního jednání budou příprava stavebního zákona, zahraniční rozvojová pomoc a koncepce rodinné politiky. O těchto třech bodech chce diskutovat KDU-ČSL.

Sociální demokraté plánují debatu o otevírání trhu veřejných služeb v přepravě cestujících v oblasti dálkové a nadregionální dopravy. Hnutí ANO počítá s připomínkami k návrhům zákonů o státní sociální podpoře, zaměstnanosti a důchodovém pojištění z dílny ministerstva práce a sociálních věcí.

Hnutí ANO chce jednat také o chystané novele zákona o rozpočtovém určení daní. Návrh na zrušení části nedávno přijatého zákona chce napadnout většina senátorů u Ústavního soudu. Zákon podle nich diskriminuje obce a zasahuje do práva obcí a krajů samostatně hospodařit podle vlastního rozpočtu. S novelou přišel Liberecký kraj.

Bohuslav Sobotka se do Babiše opřel i v pátek na sjezdu ČSSD:

Video  Sobotka se opřel do Babiše.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 11. března 2017 11:46 )

schizofrenicky prvok zdenekk, se svou dalsi mnozinou nicku a tim padem si pisi sam sobe a kterou mu spravuji blivacti webari na svem serveru a smuclerka zdejsimu provokaterovi s mnoha potencionalnimi hlavami prispiva na psychofarmaka i nakup dalsi klavecnice, se opet vycintava a svoji slovni zasobu, s cca 100 slovy, ukazuje na obdiv. imbecile , uz by te meli naucit neco jineho, zacinas silne zaostavat za denim a tva demegogie i lez je uz proflaknuta. hold, nejak ti ty bubliny praskaji driv, nez kliknes na enter

ivoadler ( 11. března 2017 10:52 )

Nevím, kdo je kdo a kolik má nicků. Ale diskutéři, kteří nedělají nic jiného, než že nadávají ostatním diskutujícím, jsou automaticky podezřelí. Mimo jiné dokazují, že mají v hlavě nas ráno. Proto na jejich nadávky nereaguji.

ivoadler ( 11. března 2017 10:47 )

Že se na ně Babiš nevys ere. Prokazují snad ostatní ministři svoje příjmy? A co teprve ti minulí! Má s nimi svatou trpělivost a pevné nervy. Já bych je poslal do prde le.

Okolojdouci ( 11. března 2017 10:20 )

Jen, aby nakonec neměl horké pondělí Sobotka potažmo jeho vláda. pokud by to chtěl Sobotka dotáhnout do konce měl by Babiše odvolat, ale na to on nemá

lisakjirka ( 11. března 2017 10:15 )

A kdy už Bohouš vysvětlí OKD a byty ? Ať už de do prd*le, cítí konec tak kope a kope šmejd

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa