Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Eutanazie v Česku opět „ožívá“: Zákon o důstojné smrti řešili ve Sněmovně

Autor: Jakub Veinlich - 
12. března 2017
05:02

„Pane doktore, uspěte mě.“ Přání, které chce dát skupina poslanců do zákona. Takzvaná eutanazie ale i tak stále rozděluje společnost. Má mít lékař právo ukončit život druhého člověka? A je člověk opravdu schopný rozeznat, kdy už není jeho stav k žití? I téma „důstojné smrti“ patří ke stálicím volebních témat. Stávající návrh zákona leží poslancům na stole od loňského května, dostat by se k němu mohli už příští týden. 

Pod návrhem zákona je podepsaná skupina poslanců převážně z hnutí ANO – mimo jiné Kristýna Zelienková – bývalá členka hnutí Andreje Babiše a také zástupce KSČM. O návrhu, který se podařilo Blesk.cz získat, jednali politici v týdnu také na speciálním semináři v Poslanecké sněmovně.

Samotný návrh má necelých pět stran a stanoví přesné podmínky, kdy přichází eutanazie v úvahu. Vyvolat ji může pouze lékař, ale v žádném případě k tomu nemůže být nucený. Způsob takového usmrcení může navíc pacient žádat preventivně předem a zároveň ho může vzít také kdykoli zpět.

Německý parlament odmítl eutanazii, asistovaná sebevražda je podle poslanců v pořádku. Německý parlament odmítl eutanazii, asistovaná sebevražda je podle poslanců v pořádku. | scom

„V otázce způsobu odchodu ze života v případě nevyléčitelných onemocnění by mělo každému jít v prvé řadě o přání a postoje umírajících,“ obhajuje návrh za předkladatele poslanec Jiří Zlatuška (ANO). Ne každý podle něj totiž mimo jiné zvládne starat se o příbuzné, kteří už nejsou schopni vstát z postele, natož se umýt nebo si dojít na toaletu.

„Naopak hlasy požadující diktát prodlužování právního režimu zakazujícího umírajícím pacientům vyjít vstříc staví na zcela pokřivené etice, jež jistou skupinu umírajících fakticky znásilňuje proti jejich vůli v tom posledním, čím v životě procházejí,“ dodal Zlatuška.

V návrhu poslanci uvádějí, že podobná praxe platí například v Nizozemí, Belgii anebo v Oregonu. Přistoupit k eutanazii by podle poslaneckého návrhu nemělo být nic jednoduchého – a to jak pro samotného pacienta, tak i pro lékaře.

A pro je i účastník semináře k zákonu - předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch. Ve Sněmovně o eutanazii mluvil i s uznávaným profesorem Pavlem Pafkem, který je novince v našem právním řádu nakloněný. Tvrdí, že je pouze otázka času, kdy k dobrovolnému ukončení života přistoupíme. A podobně mluví i Černoch. 

„Každý člověk má mít právo odejít ze života důstojně. V případě, že není šance na záchranu, nebo že by roky trpěl v bolestech bez šance na uzdravení. Poslanecký návrh zákonu dává určitý právní podklad, aby se mohlo o této možnosti začít mluvit,“ dodal pro Blesk.cz Černoch.

„K důstojné smrti nelze dopomoci nebo ji vyvolat u osoby pouze na základě stáří nebo bezmocnosti,“ píše se například v zákonu a ošetřující lékař, který provede nebo dopomůže k důstojné smrti, musí situaci probrat s pacientem alespoň třikrát, aby uvěřil v jeho rozhodnutí. O vykonání eutanazie by pak lékař musel sepsat podrobný protokol, který odešle na ministerstvo zdravotnictví. „Ministerstvo formulář nejpozději do 3 pracovních dnů postoupí komisi zřízené při úřadu veřejného ochránce práv,“ navrhují poslanci.

Návrh zákona o důstojné smrti Návrh zákona o důstojné smrti | Jakub Veinlich

Jenže zákon ve sněmovně příliš šancí nemá. Ani v samotném hnutí ANO totiž nemají na eutanazii jednotný názor. Proti je například předseda vlivného výboru pro zdravotnictví, původně lékař Rostislav Vyzula. Je prý předčasné se o něčem takovém bavit.

„Kdo vlastně bude provádět tu eutanazii. Měl by to být lékař? Lékař, který přísahal Hippokratovou přísahou na to, že bude pomáhat lidem k životu, ne ke smrti,“ dodal Vyzula s tím, že je zásadně proti.

Podívejte se na celé vyjádření poslance Vyzuly k eutanazii:

A v tomto případu se část hnutí ANO shodne i s jindy velkým nepřítelem - TOP 09. Pro poslankyni Markétu Pekarovou Adamovou ze sociálního výboru je to naprosto zapovězené téma, i kdyby vypadal zákon sebelíp. „Není to o nějaké konkrétní úpravě v tom zákoně. Prostě eutanazie je otázka hodnot, jestli jsem vůbec pro takovou možnost, a my ji zcela odmítáme. Nepovažujeme ji za správné řešení a myslíme si, že bychom se měli věnovat otázkám kvalitní paliativní a hospicové péče pro pacienty a umírající,“ uzavřela téma poslankyně.

A odmítavé stanovisko dala k zákonu také vláda. Nesouhlasí ani ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Mluví za něj prý zkušenosti z motolské nemocnice. „Já jsem v principu proti eutanazii, hlavně díky svým zkušenostem z nemocnice,“ řekl Blesk.cz ministr. Na programu Sněmovny by se mohl zákon objevit už na schůzi v příštím týdnu.

 

 

sensadrak ( 12. března 2017 09:52 )

snehulak ( 12. března 2017 08:24 )

Proč mám takový silný pocit, deratizátore, že ta tvá veliká nemoc byla duševní a stejně tě z ní nevyléčili úplně?

snehulak ( 12. března 2017 08:21 )

Každý člověk je schopný rozeznat, kdy už není jeho stav k žití. Určitě lépe, než nějací doktoři, i kdyby jich bylo deset. Bohužel o tom rozhodují poměrně mladí poslanci, co málokdy pracovali a válí se jen občas v lavicích sněmovny. A až s nimi začnou nemoci kroutit, už v té sněmovně nebudou. Ostatně, nemusí to dělat doktoři, kteří se nemohou porovnat se svědomím. Na nějakém specializovaném pracovišti dokáže zavést do žíly (natož podat kelímek s prášky a vodou), po týdnu zapracovaný člověk.

karelka ( 12. března 2017 07:29 )

Vždyť ti nemocní na LDNkách jsou stejně likvidováni.....

clarabella ( 12. března 2017 07:07 )

*zoufalým

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa