Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš se navezl do České televize. Reportáže o něm se nezdají ani mediální radě

Autor: ks, ČTK - 
9. března 2017
17:50

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vyzvala Českou televizi, aby vysvětlila způsob zpracování tří reportáží o nákupu dluhopisů ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Babiš si stěžoval na to, že z reportáží mohly vyznít pochybnosti o jejich nestrannosti a objektivitě. ČT má na odpověď 30 dnů, uvedla RRTV v tiskové zprávě. Podle všeho se stížnostem v nejbližší době bude věnovat etický panel ČT a budou předloženy internímu šetření, uvedla televize.

Mediální rada chce vysvětlení k reportážím „Křišťálově čisté“ a „Voda a víno“, odvysílaným v rámci nedělních pořadů 168 hodin, a reportáži Ministerské počty z pondělních Reportérů ČT.

„Stížnostem Andreje Babiše na tři reportáže v publicistických pořadech České televize se bude v nejbližších dnech věnovat Etický panel České televize, stížnosti jsou rovněž předloženy k internímu šetření v rámci ČT. Česká televize je připravena podat RRTV řádné vysvětlení a obhájit, že k žádnému porušení zákona nedošlo,“ řekla mluvčí televize Alžběta Plívová. Podání vysvětlení je podle ní běžný nástroj, který RRTV využívá pro vyřízení stížností, jež obdrží. Loni a předloni podávala Česká televize vysvětlení asi v 50 případech.

Reportáže podle stížnosti radě zpochybňují legitimitu nákupu dluhopisů a mohou účelově vyznívat tak, že Babiš lhal ohledně svých příjmů, i když to nebylo spolehlivě prokázáno. Jedna z reportáží by mohla evokovat dojem, že nákup dluhopisů byl účelový s cílem vyhnout se placení daní a že společnost Agrofert je protěžována při získávání veřejných zakázek, dodala rada.

„Reportáž nedala prostor Babišovi k vyjádření“

Jedné reportáži v pořadu 168 hodin stížnost radě dále vytýká, že nepřinesla nové informace a nereflektovala argumenty napadeného aktéra, ačkoli byly v době zpracování reportáže známé. „Reportáž nedala prostor k vyjádření aktérovi, ale naopak pracovala s účelovým sestřihem jeho předchozích vyjádření, sestavených do takového celku, který evokoval dojem jednoznačného provinění A. Babiše,“ uvedla rada.

Babiš si na sérii reportáží stěžoval rovněž u Rady České televize. Žádal pracovněprávní postih redaktorů, kteří se na jejich vzniku podíleli.

Nejasnosti kolem Babišova majetku se vynořily v souvislosti s tím, že v roce 2013 koupil dluhopisy svého holdingu Agrofert za 1,5 miliardy Kč. Babiš už dříve řekl, že na nákup těchto dluhopisů využil své předchozí příjmy. Pochybnosti o svých příjmech hodlá Babiš rozptýlit auditem.

Připomeňte si výrok Andreje Babiše o „zkorumpované pakáži“ v ČT:

Video  „Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na dluhopisy.  - ČT
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 10. března 2017 09:17 )

prvoku! kdyz chces nekoho imitovat, pouzij translator, aby tvuj vtip zustal vtipem a vsichni kol dokol se mohli pobavit. takto tve, z poru vytlacene myslenkove pochody nemaji pointu a clovek se muze domnivat, ze volas o pomoc. radi bychom ti pomohli pri eskortu k chocholouskovi a ulozeni do klecoveho luzka. pro priste zpytuj zpetnou vazbu a na sobe vice zapracuj. ver, ulevi se i tobe....

joudajoudovy ( 10. března 2017 09:04 )

nejde s babisem nesouhlasit. to, co ct na svych stanicich predvadi, by si v minulosti dovolit nemohla. verim, ze se jejich chlebodarci spatne tepaji za rozprodani a rozkradeni republiky i za moralni upadek, ale tupost naroda, jak ho tato smecka ulidbaru oznacuje, neni tak kriticka a v minulosti existuji priklady, kdy se stado vzeprelo a pomyslne pastevce i jejich pomahace rozehnalo po stranich. kdo nestihal uteci, utrzil kopanec, trkanec i trznou ranu.

aIIahakbar ( 9. března 2017 21:59 )

Od tebe to sedí, ty debile!

aIIahakbar ( 9. března 2017 21:45 )

Určitě by ale nenapsal, že VYDĚL PIŽAMO, jako jsi to napsal ty, debile!

moiaza ( 9. března 2017 21:10 )

 Mě nějaké pindy ČT vůbec nezajímají. Ty jsou dobré akorát tak pro zdenkak a jeho věrné spolupacienty. Když je v v televizi řeč o politice, okamžitě přepnu, nebo vypnu televizi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa