Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za recept v lékárně 10 nebo 30 korun. Sáhne poslanec lidem do peněženek?

Poslanec navrhuje zavést dispenzační taxy za recept. Pacientů se prý nedotknou.
Poslanec navrhuje zavést dispenzační taxy za recept. Pacientů se prý nedotknou.  (Autor: Blesk/Profimedia)
Autor: val - 
9. března 2017
14:50

Za recepty v lékárně se bude možná znovu platit? Aspoň pokud projde návrh poslance KDU-ČSL Víta Kaňkovského. Ten se hájí, že jde o variantu, jak pomoci malým lékárnám. Navíc by prý poplatky platily hlavně pojišťovny, jednotlivců by se týkaly pouze v případech, kdy si pacient hradí léky v plné výši sám.

Debata o pomoci malým lékárnám, které podle Kaňkovského strádají, se strhla na středečním jednání sněmovního zdravotního výboru. Právě Kaňkovský tam přednesl pozměňovací návrh k novele o veřejném zdravotním pojištění. Jeho cílem je stanovit tzv. dispenzační taxy, tedy poplatky, které by lékárny inkasovaly za každý recept.

„Avizovali jsme, že bychom rádi nějakým způsobem pomohli malým venkovským lékárnám, a je to navržené tak, že dispenzační taxu by hradila zdravotní pojišťovna lékárníkovi ve chvíli, kdy vydá léčivý přípravek na předpis,“ popsal pro Blesk.cz.

Zároveň odmítá, že by se jeho návrh zásadním způsobem podepsal na peněženkách pacientů. Poplatek by museli platit jen u přípravků, které si dotyčný hradí sám v plné výši. A těch je podle Kaňkovského naprosté minimum. „Když se podíváte na strukturu léčiv, které se vydávají, tak jsou to jednotkové věci, to znamená, že na pacienty by to nemělo dopadnout, to by měla hradit zdravotní pojišťovna,“ slibuje Kaňkovský. Příkladem takového přípravku, na který by pacient sám doplácel, je třeba viagra. 

Výše poplatku podle velikosti lékárny

„Naše ambice byla pomoci malým lékárnám, tedy těm, které vydávají třeba desítky, stovky receptů za den. Není naší ambicí pomáhat velkým lékárnám, které po tom upřímně řečeno ani nevolají. Volají po tom ty malé,“ zaklíná se Kaňkovský.

Pozměňovací návrh ještě oficiálně neexistuje, protože jeho projednávání bylo ve středu přerušeno ještě před tím, než se jej podařilo načíst. Debata se zasekla na stanovení výše dispenzační taxy.

Jednou z variant je, že by byla suma odvozená od velikosti lékárny. „Třeba pokud by lékárník vydával denně 500 receptů, tak by měl třeba částku 30 korun, a lékárna, která jich vydává tisíc, pět tisíc, tak by měla částku třeba jen deset korun,“ popsal poslanec.

V mezidobí před dalším zasedáním výboru za několik týdnů chce ještě diskutovat s ministerstvem zdravotnictví, jak opatření nastavit. „Je možné, že najdou jinou cestu, jak podpořit malé lékárníky,“ připustil.

Blesk nedávno upozornil na zakázku za dva miliony za správu sociálních sítí ministerstva zdravotnictví. V pořadu Ptám se, pane premiére se k ní vyjádřil Bohuslav Sobotka:

11karel11 ( 9. března 2017 23:11 )

Kolik budou platit poslanci z těch obrovských platů? Obědy mají skoro zadarmo, v kantýně mají symbolické ceny. A lid budou ožebračovat. Jak dlouho si to lidé nechají líbit?

lalaila ( 9. března 2017 19:39 )

Pán poslanec bude asi cyp jak lampa. Za životně důležitý lék na recept za který není alternativa jiného platím z malého důchodu za krabku 350 Kč za měsíc - ne, že v každé skupině je jeden lék bez doplatku jak hlásají-  a ještě po mě bude chtít abych dala lékárníkovi za podání léku na pult 30,- Kč? Sory jako, ale nas.at pane poslanče. Jako alternativu nabízím, že byste mohl být ve jménu Pána mým sponzorem. Dalších léků beru ještě 8 druhů s doplatkem větším než malým, takže sponzoring je zcela na místě.

marlen52 ( 9. března 2017 18:32 )

.na jednu stranu z nás tahají peníze ze všech stran a na druhou stranu je nastrkají těm co nikdy nedělali.tam by měli něco vymyslet a peněz by byla hnedle plná státní kasa

dakram1 ( 9. března 2017 16:59 )

Tak já jsem pamětnice a ještě jsem zažila: Hrnce drátovat-letovat...Nicméně jsem ze 40. tisícového města a brusiče tu máme jen jednoho. Teď je na operaci a já lomím rukama, až půjde do důchodu. Ta to lékáren tu máme 8..a tam mi nůžky nenaostří....

hejhej ( 9. března 2017 16:44 )

Lékárny se po r. 1989 rozmnožily jako houby po dešti, Jsou dotovány předraženými farmaceutickými firmami a ještě si dovolí uvažovat o poplatku za recept ???? Atačí lékárny poblíž poliklinik a v nemocnicích, zatím jsou skoro na " každém rohu". Poslanci KDUČSL ať nenavrhují nesmysly, stejně patří do politického propadliště za církevní restituce, které byly schváleny díky kriminálníkovi z ODS.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa