Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Unijní lídři opět zvolili Tuska svým šéfem. Polákům navzdory

Autor: Tomáš Polák - 
9. března 2017
16:55

Donald Tusk obhájil podle očekávání svoji pozici předsedy Evropské rady. Rozhodli o tom prezidenti a premiéři Evropské unie ve čtvrtek odpoledne na jednodenním summitu. Tusk tak bude i dalšího 2,5 roku předsedat schůzkám vrcholné instituce Evropské unie. Proti jeho zvolení bylo pouze jeho rodné Polsko.

Jednání Evropské rady začalo ve čtvrtek setkáním s novým předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim. Ten musel v poslední době například řešit stížnost na polského europoslance Janusze Korwina-Mikkeho, který během jednání prohlásil, že by ženy měly vydělávat méně, protože jsou hloupější.

Video  „Ženy jsou hloupější, mají vydělávat méně.“ Hajlující polský politik zase řádil.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Poté následovala volba předsedy Evropské rady. Schůzku musel proto opustit stávající předseda Donald Tusk, mezitím unijní lídři rozhodli o jeho znovuzvolení. Příští funkční období Tuskovi skončí na konci listopadu 2019.

Tusk obhájil svoji funkci i přesto, že ho jeho rodné Polsko nepodpořilo. Podle premiérky Beaty Szydlové Tusk několikrát porušil svůj „evropský mandát“ zapojením do vyhrocených sporů na národní úrovni. Podle ní se Tusk dokonce pokusil svrhnout polskou vládu. Varšava tak místo něj nominovala téměř neznámého europoslance s nulovou premiérskou zkušeností Jacka Saryusze-Wolského.

Polský nesmysl pokořen

Podle očekávání ale unijní lídři nakonec zvolili jistotu ve formě Donalda Tuska.  Podle informací Blesk.cz považují diplomaté polský přístup za „nesmysl“ a případné zvolení Tuskova protikandidáta by znamenalo přinejmenším porušení veškerých konvencí. Ještě před samotnou volbou označila znovuzvolení Tuska jako „znamení stability“ i německá kancléřka Angela Merkelová.

Ještě před samotným zasedáním se Tuska zastal také český premiér Bohuslav Sobotka. „Je to člověk, který rozumí postojům České republiky, rozumí situaci ve střední Evropě, protože pochází ze střední Evropy a koneckonců je to člověk, který se České republice snažil pomáhat v těch minulých dvou letech,“ řekl novinářům. „My jsme připraveni podpořit Donalda Tuska. Polská vláda má plné právo, aby se k té věci vyjádřila jako jeden z členských států,“ dodal.

Tusk je předsedou Evropské rady již od prosince 2014. Předtím působil sedm let v Polsku jako premiér. Současný mandát mu skončí koncem května.

gabreta ( 9. března 2017 22:16 )

To bylo jasný, že to takhle skončí. Přece by si nezvolili někoho, kdo nepošlape podle předem dané režie, na likvidaci Evropy. Můžeme jen doufat, že se EU rozpadne, než Evropu stačí zlikvidovat!! Předvedli přesně to, že vůle lidu, je naprosto podružná záležitost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa