Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Senátoři podávají největší stížnost v historii: Obce nepostaví ani kanál

Ústavní stížnost sepsal na podnět senátorů právník Aleš Gerloch (hovoří). Iniciátorem a sběratelem podpisů byl Miloš Vystrčil (ODS).
Ústavní stížnost sepsal na podnět senátorů právník Aleš Gerloch (hovoří). Iniciátorem a sběratelem podpisů byl Miloš Vystrčil (ODS).  (Autor: Blesk / Zuzana Štíchová)
Autor: Zuzana Štíchová - 
9. března 2017
11:42

Šest desítek senátorek a senátorů se připojilo k ústavní stížnosti Miloše Vystrčila (ODS). Potřeba je přitom jen 17 podpisů. Důvodem je novela zákona o rozpočtové odpovědnosti, která zakazuje obcím se nepřiměřeně zadlužit. Zejména ty malé ale bez velkého zadlužení nepostaví například ani kanalizaci. Stížnost sepsal právník Aleš Gerloch.

Stížnost sepsaná senátorem ODS je shrnuta celkem v šesti bodech a mluví o nepřiměřeném zásahu do práv obcí a krajů, ohrožení plnění základní role obcí a diskriminaci.

„Může to výrazně limitovat záměry územních samosprávných celků při údržbě jejich majetku, jeho zlepšování či rozšiřování,“ napsal Vystrčil a argumentuje, že ani celé Česko nehospodaří s vyrovnaným rozpočtem.

„Historicky je to největší počet, který podpořil návrh na zrušení některých ustanovení zákona o rozpočtové odpovědnosti. Jsme přesvědčeni, že ten zákon je špatný,“ přisadil si pak Vystrčil před novináři. Senát novelu zmiňovaného zákona nepodpořil a vrátil ji Sněmovně, poslanci však jeho rozhodnutí přehlasovali.

Mezi senátory je řada starostů, i proto se zřejmě podařilo sesbírat rekordní počet podpisů. Svůj připojil na dálku i nemocný František Čuba, který ho zaslal poštou, jak tlumočil jeho stranický šéf a senátor Jan Veleba (SPO).

Podívejte se na komentář Miloše Vystrčila (ODS), Petra Šilara (KDU-ČSL), Jana Horníka (STAN) a Jana Veleby (SPO). Senátoři se vzácně shodli:

Šilar: Jakou kravinu jste to zase schválili

„Jsem dlouholetý starosta a mám zkušenosti se starosty malých obcí. Při jednání mikroregionu jsem dostal pořádný mazec za to, jakou kravinu jsme zase schválili. Malé obce, které se rozhodují o velké investici, jako je třeba kanalizace, žádají o dotaci, ale i tyto prostředky jsou podmíněny krytím zbylého rozpočtu úvěrem. Ten ale nedostanou,“ vysvětlil problém předseda senátorského klubu KDU-ČSL Petr Šilar.

Senátory podpořili i zástupci obcí. Přímo do budovy Senátu vyrazil i předseda Svazu města a obcí Dan Jiránek, který mluvil především o diskriminaci nejmenších obcí. „Je špatný jak formou, tak obsahem. Říká 'pokud já, stát, budu špatně hodpodařit, tak potrestány budete vy, obce', což je špatně,“ řekl v krátkosti.

Za Sdružení místních samospráv pak poslankyně Věra Kovářová (STAN) připomněla, že zákon je absurdní. „Je více než 6 tisíc obcí a problémy s financování má jen pár z nich,“ zdůraznila Kovářová fakt, že zákon se novelizoval kvůli hrstce hříšníků.

„Víme o řadě obcí, které budou mít problémy. Například Hlavenec ve středních Čechách. Obec si zažádala o dotaci na kanalizaci a zároveň se rozhodla, že bude pokládat i vodovod, aby ušetřila finance. Musela si vzít úvěr 19 milionů korun, nemá problém se splácením a úroky činí 150 tisíc korun. Podle tohoto návrhu by měla obec zaplatit dalších 500 tisíc korun ročně,“ uvedla příklad. Hlavenec by totiž kvůli tomu přišel o část daní.

Stížnost sepsal Gerloch

Za senátory sepsal stížnost k Ústavnímu soudu známý právník Aleš Gerloch. Ten připomněl, že k podání podnětu stačí pouhých 17 podpisů z horní komory parlamentu. „Jde o záležitost unikátní, i proto, že jde vlastně o rozhodnutí Sněmovny,“ zmínil. Podívejte se na reakci Gerlocha i zástupců obcí Dana Jiránka a Věry Kovářové:

Ústavní stížnost sepsal na podnět senátorů právník Aleš Gerloch (hovoří). Iniciátorem a sběratelem podpisů byl Miloš Vystrčil (ODS). Ústavní stížnost sepsal na podnět senátorů právník Aleš Gerloch (hovoří). Iniciátorem a sběratelem podpisů byl Miloš Vystrčil (ODS). | Blesk / Zuzana Štíchová

Počet senátorů je podle Gerlocha neobvyklý. „Je to překvapivě hodně. Prakticky obdobný počet senátorů ale hlasoval proti tomu návrhu zákona. Když jsem jel do Senátu, tak jsem měl informaci, že je jich 50. Ještě dnes asi došlo k podpisům. Myslím, že poprvé jde o majoritu Senátu,“ dodal Gerloch pro Blesk.cz.

Byl jsem osloven panem senátorem Vystrčilem s tím, že jsou další kluby, které se chtějí připojit a že půjde o velký počet. Máme za to, že ten návrh zasahuje nepřiměřeně do samosprávy bez legitimních důvodů a dodržení principu rovnosti. Vím, že návrhů je v posledních týdnech a měsících podáváno více. Ale myslíme si, že tady by bylo na místě, aby relativně brzo, ve lhůtě třeba 5 nebo 6 měsíců, to bylo postaveno na jisto,“ apeloval za podporovatele Gerloch na Ústavní soud, aby rozhodl dříve než v obvyklé lhůtě jednoho roku.

boxer ( 9. března 2017 11:16 )

 Nejzbytečnější spolek většinou odlożených politiků bych zrušil. A Kubera ať táhne v řít. Jde to vůbec rozpustit tento na h.o.v.n.o spolek senátorů. Zadarmo jsou drazí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa