Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senátorka si „vychovala“ o 11 let mladšího muže. A nad MDŽ si cení Den matek

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. března 2017
18:50

Mezinárodní den žen si ve středu připomněl na svém jednání také Senát. Bylo to především žerty na adresu některých přítomných ministryň a senátorek nebo veřejnými přáními. Podle jedné z členek horní parlamentní komory Šárky Jelínkové (49, KDU-ČSL) je ale MDŽ tak trochu přežitek s pachutí minulého režimu. Sama preferuje Den matek a doma má muže mladšího o 11 let, kterého si také sama „vychovala“.

Dvě SMS zprávy, dva maily a žádný rudý karafiát. Nejbližší okolí o senátorce Šárce Jelínkové zřejmě ví, že MDŽ nepreferuje. V rozhovoru pro Blesk.cz vysvětlila proč. A otevřeně promluvila také o 11 let mladším manželovi a čtyřicetiletém odstupu od své osmileté dcery.

MDŽ je pro vás dobrou oslavou žen? Nebo spíš přežitek?

Na jednu stranu jsem si říkala vždycky, že už to je úplně přežitek, taková ta pachuť minulosti a povinného slavení. Na druhou stranu, když se člověk podívá na historii, tak vzniklo z toho důvodu, aby se více mluvilo o rovnoprávnosti žen. Upřednostňuji jako svátek Den matek. Přišly mi dvě smsky a myslím mailem asi dvě přání.

Červený karafiát jste dostala?

Ne (smích).

Jste senátorka, podnikatelka, ředitelka obecně prospěšné společnosti, krajská a obecní zastupitelka. Stíháte vše?

Nestíhám. Jak jsem deklarovala před volbami, už jsem skončila jako ředitelka obecně prospěšné společnosti, dokonce jsem si pozastavila živnost, kterou jsem měla na poradenskou a konzultační činnosti. Vše se nedá zvládat. Dojíždět ze Zlínského kraje je také na dlouhý čas. Chci se co nejčastěji vracet k rodině.

Jak vám ve všem pomáhá rodina?

Rodina je úžasná, využíváme i vícegenerační bydlení, bydlí se mnou moje mamka. Takže funguje babička, manžel, i druhou babičku máme v místě bydliště, mám tedy velkou podporu.

Máte poměrně malou dceru a s manželem jste se seznámila zajímavě...

Manžela znám odmalička. Dalo by se říct takzvaně od plínek. Vyrůstali jsme ve stejném městě a scházeli jsme se kolem kostela a křesťanské mládeže. On byl ve skupince křesťanské mládeže, kterou jsem vedla jako neformální vedoucí. Takže jsem si ho tak zformovala, než jsme se vzali. Pamatuji si ho, když mu bylo 11, mně bylo přes dvacet. Říkám, že jsem si ho vlastně vychovala. Když k nám přišel do rodiny, tak se ani nemusel seznamovat s maminkou a přijít s kytkou, protože už si tykali (smích).

Šárka Jelínková a její o 11 let mladší manžel Milan, který ji podporoval i během kampaně před senátními volbami. Šárka Jelínková a její o 11 let mladší manžel Milan, který ji podporoval i během kampaně před senátními volbami. | Archiv Šárky Jelínkové

Jak velký je mezi vámi věkový rozdíl?

11 let. Dcera je o 40 let mladší. Příroda za nás rozhodla, že nemáme více dětí.

Dcera se na vás ještě těší? Nebo je ráda, že občas zmizíte z domu?

Dcera se na mě zatím ve svém věku těší. Ptá se, kdy přijedu. Uvidíme, jak to bude za ty tři nebo čtyři roky. To se mě zeptejte, třeba už to bude jinak. Je ale od malička zvyklá se mnou jezdit třeba i na schůze.

Jak se manžel dívá na vaše cesty do Prahy?

Než jsme šli do předvolební kampaně, tak jsme to spolu probírali. Šli jsme do toho, protože to je Senát a ne Sněmovna, která zasedá každý týden. To bych do toho z rodinných důvodů nešla.

V Senátu rozhodně není většina žen, vnímáte to nějak?

V politice obecně. Říkám, že jedině, když je sjezd KDU-ČSL, tak jsou ženské toalety prázdné a mužské plné. Jinak to bývá naopak (smích). Říká se teď, že Senát má teď snad nejvíc žen.

Scházíte se třeba s ostatními senátorkami? Na kávu?

Ještě jsme se nesešly. Času je málo.

Stála byste o to?

Jo, bylo by to fajn, Navrhnu to.

Až vám povyroste dcera, uvažovala byste o Sněmovně?

To je ještě předčasné. Šest let je dlouhá doba.

Pojďme k politice. Blíží se volby, i KDU-ČSL čeká sjezd. Jste spokojena s vedením? Nebo byste podpořila i nějaké změny? Proslýchá se, že Jiří Čunek zvažuje kandidaturu na předsedu...

Pavel Bělobrádek i Marian Jurečka jsou těmi tvářemi, jsou to mladí lidé, kteří nešli do politiky z žádných zištných důvodů. I když by občas také byli asi rádi spíše s rodinou.

Oba mají malé děti...

Ano. Namíchat to vedení ale s lidmi, jako je Jiří Čunek, kteří mají hodně politických zkušeností, je dobře. Jejich elán, kdy vrátili stranu do Sněmovny, a ty zkušenosti Jirky (Čunka, pozn. red.), bylo by dobré to namíchat. Všichni by do toho vedení patřili. Ale mi ho (Čunka) chceme jako hejtmana, tak je hrozně moc práce. Lidé tam chtějí, aby se něco změnilo a on na to má.

Jaký máte názor na koalici se Starosty a nezávislými? Nebylo by pro lidovce lepší samostatně mířit nad pětiprocentní hranici, než riskovat se STANem?

Ideální by bylo, kdybychom sami zvládli mít nad 10 procent. Škoda, že si nás lidé stále spojují s těmi věřícími a církví. Nevím, proč nejsme volitelní hlavně pro lidi v Čechách. Náš program je středový, podporuje zodpovědnost lidí, ale chce být i solidární. Na celostátní konferenci jsem byla pro jednání se Starosty. Jednání ještě probíhají a začínají se objevovat i první třecí plochy, tak uvidíme.

Ve vedení KDU-ČSL chybí tak trochu ženy...

Trochu hodně.

Šárka Jelínková (vlevo) po boku lidoveckého předsedy Pavla Bělobrádka a europoslankyně Michaely Šojdrové. Šárka Jelínková (vlevo) po boku lidoveckého předsedy Pavla Bělobrádka a europoslankyně Michaely Šojdrové. | Archiv Šárky Jelínkové

Když se uvažovalo o jedné straně se Starosty, měla být její tváří Zuzana Roithová, to ale neklaplo. Neměli by lidovci vsadit i na tuto kartu? Přece jen ostatní vládní strany mají ženy v tom nejvyšším vedení, i na ministerských postech...

Máte pravdu. V naší straně ještě pořád chybí podpora těch žen, které jsou ochotny se politice věnovat. Nejsem zastánce kvót, ale... Měly by se podporovat.

Narazili jsme na paní Roithovou. Ona se nechystá vrátit někam výše do politiky?

Ona je ochotná pro stranu ještě něco udělat a zkušenosti předat. Je to dáma vážená a rozumná. Ale už ne tolik, deklarovala, už když odcházela z europarlamentu, nějaké zdravotní problémy a že by si už ráda také trochu užila té zahrádky v jižních Čechách. Už myslí i trošku na sebe, což chápu. Má nárok na osobní život.

Vy byste si troufla na nějakou vedoucí pozici?

Možná až budu mít tu dceru větší. Mně je 49, ona bude mít letos 9. Málokterá žena v mém věku má tak malé dítě, ale o to víc se jí chci věnovat. I v naší straně zkrátka musí žena prokázat třikrát více toho, než muž, aby jí někdo bral v potaz. Někdy to i vzdá... Jako jsou ale přísněji hodnocené ženy, tak je přísněji hodnocena i KDU. Kdyby u nás byl skandál, který si dovolí jiné strany, tak nemáme pět procent dávno. Některým to ale v klidu prochází. To je taková paralela.

joudajoudovy ( 8. března 2017 20:33 )

otazka zni, zda by fleternicka aparatcnice zajicka ulovila jako byvala druzinarka? a hle! stara cuchta chytla slinu jako mlada sexice. dle instruktazniho fota se jedna o babicku, kterou vyvedl syn a mala vnucka.

paralenka ( 8. března 2017 20:28 )

 A co podle téhle "univerzální ženy" mohou slavit ty, které se matkami nikdy nestaly? Hlavně že ona má co slavit. A pokud někdo spojuje MDŽ s komoušskými oslavami, pak je mimo! Naštěstí si zrovna tahle uvědomuje, že jde o jiný prapůvod, ne o komunisty, ti to poněkud přepískli, od té doby ženy rudé katafiáty moc nemilují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa