Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sobotku můžou vlastní lidé týrat a trestat. Napětí před sjezdem ČSSD roste

Autor: Tomáš Belica - 
9. března 2017
05:01

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka (45) bude muset na sjezdu strany v pátek možná nasadit všechny síly, aby uhájil svoje křeslo. Podle některých spolustraníků by ČSSD měla dělat víc, aby v průzkumech nebyla druhá.

Nikdo si zřejmě nyní nedovolí pochybovat o tom, že premiér při volbě místo šéfa sociální demokracie obhájí. Získal 14 z 15 možných nominací a nemá protikandidáta. Jenže delegáti mu to mohou pěkně znepříjemnit. Někteří dávají najevo nelibost například nad tím, že straně ubývají členové i preference v předvolebních průzkumech. A vinu dávají i Sobotkovi

„Nespokojenost s ním neustále bobtná,“ potvrzuje politolog Jan Kubáček. Začalo to už neúspěchem při krajských volbách a následným odvoláváním vlastních ministrů a vrcholilo v minulých dnech připuštěním vlády s komunisty a vehementním nápadem na progresivní zdanění dobře vydělávajících lidí.

Sociálním demokratům vadí, že se takto kontroverzní věci dozvídají z médií, aniž to prošlo vnitrostranickou diskuzí. Možností, jak Sobotku potrestat, mají přitom delegáti sjezdu několik. Mohou zkomplikovat volbu předsedy. Tedy napínat předsedu nezvolením v prvním kole nebo mu dát velmi slabý mandát jen těsným zvolením.

Podívejte se na vyjádření premiéra Sobotky ke sjezdu ČSSD:

»Vykoupat« Sobotku ale mohou spolustraníci i zprostředkovaně přes jeho pravou ruku Milana Chovance (47), který má nominaci 12 krajů a obhajuje post 1. místopředsedy. Pokud by ale vyhrál jeho protikandidát Jeroným Tejc, někdejší Sobotkův přítel a dnes hlasitý kritik, byla by to pořádná facka a komplikace pro staronového šéfa.

Jak to dopadne, se ukáže už v pátek večer. „Rozhodují hodiny, ne týdny dopředu. Jednání se vedou a ještě nemají jasný výsledek,“ upozorňuje Kubáček. Jisté už teď je, že Sobotka i jeho strana hrají vzhledem k volbám o všechno.

Infografika Infografika | infografika Blesku

Účet za rok 2016: Ztráta 51 milionů korun

S dvojnásobnou ztrátou, než původně předpokládala, hospodařila loni sociální demokracie. Ze zprávy pro sjezd vyplývá, že »sekera« nakonec dělala 51,15 milionu. Vinu na tom nesou jednak vyšší výdaje na loňské krajské a senátní volby, kdy to místo 84 milionů bylo nakonec 112 milionů, a také náklady na právníky ve sporu s někdejším advokátem Zdeňkem Altnerem.

Přes úsporná opatření putovalo víc i na mzdy v ČSSD, a to přes 53 milionů. Naopak o polovinu nižší, než se čekalo, byly dary ve výši 17,84 milionu. Méně strana získala i z pronájmů a neuspokojivé je podle zprávy i pouze dvoutřetinové plnění plánů u členských příspěvků, které přinesly do rozpočtu ČSSD 15,85 milionu. Za dva roky partaj ztratila 2209 členů. Letos počítá ČSSD s vyrovnaným rozpočtem, výnosy i náklady by měly dosáhnout 237 milionů korun.

Sobotka je po volbách připravený vládnout i s komunisty. Podívejte se na to:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 9. března 2017 16:51 )

Účastníci sjezdu ČSSD, pokud si zvolí Sobotku do čela strany, tak mají jistotu, že půjdou ,díky jemu ke dnu. Sobotka je sebestředný blb, který se nedokázál zachovat jako správný politik po prohře v krajských volbých a jenom žvaní a žvaní a svádí vinu na Babiše - je to chudák.

agfor ( 9. března 2017 12:30 )

Sobotku můžou sukmenovci týrat jak chtějí. Hlavní je, aby ho na slezině konečně kopli do p.r.d.e.l.e.

marmat ( 9. března 2017 10:55 )

A VČERA HO V PRŮZKUMECH PŘEDBĚHL OKAMURA - TO JE WATERLOO VE SVÉ KŘIŠŤÁLOVÉ FORMĚ

zadnice ( 9. března 2017 10:31 )

Zbavte se Sobotky jinak opravdu půjdete "do kopru". Volil jsem ČSSD od listopadu, ale po působení Sobotky jako "premiéra" už hlas nedám. Stejně tak celá rodina!

marmat ( 9. března 2017 10:17 )

AGENTURY mu mimo brejlí poradili i drsná slovíčka po vzoru střihounů z akčních filmečků....Ale výsledek je destruktivní a "vojebali" ho tím akorát o řadu slušných straníků a voličů A LOGICKY o pár peněz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa