Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Bendla udeřili za billboardy. „Zjednodušuji a sjednocuji,“ brání se exministr

Autor: Václav Lang - 
7. března 2017
22:30

Billboardy by měly už od září zmizet z blízkosti většiny pozemních komunikací v Česku. Zkřížit cesty tomu však může pozměňovací návrh poslance a exministra Petra Bendla (ODS), který tzv. přilepil k novele týkající se vydávání řidičských průkazů. Podle kritiků za tím stojí billboardová lobby, která chce na poslední chvíli změny zvrátit. Bendl se brání, že jeho návrh zjednodušuje a nastavuje jednotná pravidla.

Poslední srpnový den uplyne pětiletá lhůta, kterou v roce 2012 vyměřili zákonem poslanci pro odstranění reklamních poutačů z blízkosti dálnic a silnic první třídy. Nebudou smět u nich být blíž než 250 metrů. Budou však moci zůstat v obcích, respektive „souvisle zastavěném území obce“.

Problém je právě v tomto termínu. Současná úprava jej definuje jako území, na kterém je postaveno alespoň pět budov odlišných vlastníků, které od sebe navzájem nejsou vzdáleny víc než 75 metrů. Bendl chce – tak jako to loni neúspěšně zkoušel poslanec Jaroslav Foldyna z ČSSD – vymezit souvisle zastavěné území obce celým prostorem mezi značkami začátek a konec obce.

Petr Bendl (ODS) se dostavil do newsroomu Blesk.cz. Petr Bendl (ODS) se dostavil do newsroomu Blesk.cz. | Daniel Cernovsky

To podle obecně prospěšné společnosti Kverulant, která se tematikou dlouhodobě zabývá, a dalších kritiků otevírá dveře billboardovým společnostem. „V okamžiku, kdy nám zastavěné území nedefinuje soubor staveb, ale od cedule k ceduli, tak vy když máte dobrý vztah s municipalitou, respektive s konkrétním úředníkem, tak jste schopen poměrně dobře si území, kde můžete mít billboardy, rozšířit. Tím, že se přestěhuje cedule,“ uvedl pro Blesk.cz ředitel Kverulanta Vojtěch Razima, podle kterého je poslanec pod vlivem lobbistických společností.

Bendl: Mám podporu Svazu města a obcí

Bendl se nyní poprvé od zveřejnění pozměňovacího návrhu z minulého čtvrtku vyjádřil ke kritice. „Můj návrh zjednodušuje a nastavuje jednotná pravidla v povolovacím řízení, podobně jako to mají na Slovensku a v Rakousku, a má podporu Svazu měst a obcí, což rozhodně není netransparentní organizace,“ uvedl v úterý na dotaz Blesk.cz.

V důvodové zprávě pozměňovacího návrhu, který připojil k novele na změnu pravidel pro vydávání řidičských průkazů, si dále stěžuje na komplikovanost stávající definice. „Co se týče nejasnosti samotné definice souvisle zastavěného území obce, v prvé řadě lze zmínit, že není z výše uvedené formulace jasné, zda postačí pět budov alespoň dvou odlišných vlastníků, anebo zda má jít o nejméně pět budov nejméně pěti odlišných vlastníků,“ tvrdí například s tím, že současné znění ztěžuje životy obyvatelům dotčených obcí.

Nejedná se o ojedinělý pokus, který by v praxi mohl zasáhnout pravidla pro povolování billboardů u silnic. S téměř totožným návrhem loni přišel již zmíněný Foldyna, ještě před ním se zase poslanec ANO Stanislav Berkovec snažil prodloužit pětiletou lhůtu pro odstranění reklam o dalších pět let. Přitom už samotné schvalování příslušné novely před několika lety provázely značné komplikace.

V roce 2012, ze kterého pochází původní návrh zákona na odstranění billboardů, si Bendl užil oslavu narozenin ve společnosti ohnivě krásných žen:

Video  Petr Bendl s misskami oslavil své narozeniny.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

vagen ( 9. března 2017 15:01 )

Tenhle zlodej Bendl se fakt propujci ke vsemu..

komin ( 8. března 2017 20:22 )

krysak zase vylezl , aby doplnil financni vaky

vagen ( 8. března 2017 19:44 )

hnusna ods se proste neda volit

vagen ( 8. března 2017 19:35 )

Kmotra Rittiga poskok Bendl zase perli.....

komin ( 8. března 2017 19:33 )

modry krivak a korupcnik bendl si vzal prachy od provozovatelu billboardu a zase pro ne maka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa