Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hej, to je Chovanec!“ Ministr i s komandem vyrazil po plzeňských hernách

Autor: Marcel Mihalik - 
4. března 2017
16:38

´Lidi, dívéte se! To krčisko a ty nožiska. To je pštros, ne?´ Podobně jako ve filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág se divili Plzeňané, když kolem nich ve 2 ráno procházel ten, koho znají leda z televize. Na noční tah městem se v noci z pátku na sobotu vydal ministr vnitra Milan Chovanec (47, ČSSD). S policisty udělal zátah na herny.

Policejní razie v centru Plzně se v noci z pátku na sobotu zúčastnili kromě desítek policistů a strážníků i ministr vnitra Milan Chovanec (47, ČSSD), policejní prezident Tomáš Tuhý, plzeňský hejtman Josef Bernard a primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Ještě před tím, než se politici přidali k policistům, zdrželi je odpůrci násilí, represe a samozvaní spasitelé cizinců. „Vy jste poslanec,“ udeřila na Chovance jedna z aktivistek. „Vy vytváříte to, jak lidi přemýšlejí o společnosti. Vy byste jim měl jít příkladem,“ káže mladá anarchistka ministru vnitra. Před Obvodním oddělením Policie ČR Plzeň – střed na něj v noci z pátku na sobotu čekala zhruba desítka aktivistů, kteří odmítají policejní represi.

Chovanec s anarchisty čile diskutoval asi půl hodiny. „Vy si myslíte, že 60 procent Plzeňanů, kteří vnímají problém cizinců páchajících přestupky, jsem já navedl?“ podivoval se. Hejtman Bernard se jal ministra bránit. „Vy mi nechte říct, z které jste neziskovky,“ ptal se mladých lidí. „A divíte se? Protože čerpáme zdroje z Plzeňského kraje,“ dostalo se mu odpovědi. „Pepíčku, nech to bejt,“ ukončil debatu Chovanec a názorově nesourodou partičku rozpustil, aby se šel přesvědčit o pořádku ve městě.

„WTF (What The Fuck? – v překladu z angličtiny, co to sakra je?)“ nebo „Hej, to je Chovanec!“ S takovými reakcemi převážně náctiletých dětí se ministr vnitra při své noční procházce setkal. Zatímco většina kolemjdoucích Plzeňanů posilněna alkoholem korzovala mezi kluby, Chovanec procházel herny s kávou. Policisté se zaměřovali na dodržování veřejného pořádku, rušení nočního klidu či znečišťování veřejného prostranství. Policie také kontrolovala, zda barmani a hospodští nenalévají alkohol mládeži do 18 let.

Jak to při zátahu vypadalo? Podívejte se:

„Zkontrolovali jsme sedm provozoven, 79 lidí, z toho 23 cizinců. Čtyři cizinci neměli u sebe potřebné doklady, proto je policisté předvedli na služebnu ke zjištění totožnosti. Po jednom z nich pátraly justiční orgány jiného státu v takzvaném Schengenském informačním systému. U dvou lidí našel služební pes drogy,“ potvrdila Blesku policejní mluvčí Martina Korandová.

Podle ní je v Plzni znát pokles přestupků proti občanskému soužití, což si Chovanec pochvaluje. „Je to ku prospěchu nejen Plzně. Je to pilotní projekt, vyhodnocujeme další místa, kde roste přestupková činnost, a budeme tam posilovat policii,“ uvedl ministr.

Nábor nových policistů

Zvýšená opatření si žádají také vyšší počet policistů. Tuhý připomněl, že před razantním snižováním stavů v letech 2010 až 2012 bylo u policie podle tabulek zhruba 48 000 policistů, do roku 2012 stavy klesly téměř na 38 000 policistů.

„Dnes jsme na stavu 41 000 policistů a naše ambice je, abychom v rámci koncepce rozvoje policie v roce 2016 až 2020 měli celkem 45 000 policistů,“ dodal policejní prezident. Náboru nových policistů by mohlo pomoci desetiprocentní zvýšení tarifních platů policistů od července, doufá Tuhý. Ten rovněž plánuje podobné náborové příspěvky, jaké nabízí vojákům armáda. „Nově nastupující policisté by měli mít možnost získat nejenom náborový příspěvek. Bude to vázáno na délku služby, ale určitě by to mohlo vyvážit nízké nástupní platy u PČR,“ řekl Blesku.

Stát a Plzeňský kraj se už dřív dohodly na posílení policejních hlídek v kraji, v problematických lokalitách se zahraničními dělníky, kde podle ministerstva vnitra i kraje roste kriminalita. V Česku by se také měla zpřesnit legislativa, která se týká agentur přivážejících do země cizince kvůli práci. Chovanec vládě v únoru představil první výsledky pracovní skupiny, která se zabývá zvýšenou kriminalitou v průmyslových oblastech. Jako pilotní projekt byly vybrány zóny v Královéhradeckém a právě v Plzeňském kraji.

joudajoudovy ( 5. března 2017 11:51 )

byvaly student plzenskych prav a radni si zaskocil pro krabice s vinem, neb jeho cas se krati. ze by si hledal novy job a sondoval konkurenci? v herne se hodi kazdy dalsi postak s kulovnici, dorucujici psani.

panamira ( 5. března 2017 08:22 )

Kredenc je buzn a.

once23 ( 4. března 2017 21:11 )

byl si pro výpalný volby se blíží

krtekzhor ( 4. března 2017 18:05 )

potrebuje se pred volbama zviditelnit koko-t

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa