Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Premiér „ladil noty“ s europoslanci: Vložit se mají do zbraní i brexitu

Premiér Sobotka (ČSSD)
Premiér Sobotka (ČSSD)  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
3. března 2017
18:37

Čeští europoslanci budou s vládou spolupracovat při jednání o evropské směrnici o zbraních v Evropském parlamentu. Po dnešní schůzce s českými zástupci v europarlamentu to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Evropská směrnice zpřísňuje podmínky pro držení zbraní, zatímco český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) prosazuje ústavní změnu, která podmínky pro užití zbraně uvolňuje.

Sobotka prohlásil, že situace kolem směrnice je pro Česko komplikovaná a vláda se chce společně s europoslanci zasadit o to, aby se v ní udělaly změny. „Směrnice o zbraních se bude projednávat v březnu, budou zřejmě předkládány pozměňující návrhy,“ uvedl Sobotka. „Pokud některý z těch návrhů projde, pak se ta směrnice vrací zpět na začátek a bude znovu projednávána na výborech,“ dodal.

Poslanec EP za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský novinářům řekl, že komunikace s vládou se výrazně zlepšila, což podle něj může pomoci při řešení problémů se směrnicí. I kdyby byla přijata, bude podle něj při její implementaci moci Česko upravit podmínky tak, že zbraně zůstanou všem majitelům. Česko podle něj udělalo chybu, když si nevyjednalo výjimky už při přípravě normy.

Čeští europoslanci se dohodli se Sobotkou také na tom, že budou lobbovat za přesídlení Evropské bankovní agentury (EBA) z Londýna do ČR. Záměr už na začátku února podpořila vláda. Zdechovský novinářům řekl, že europoslanci by v tomto záměru mohli v Bruselu hodně pomoci.

Na dvouhodinové schůzce se Sobotka s českými zástupci bavil také o společné pozici českých sněmovních stran pro jednání o brexitu. Na té se šéfové stran shodli minulý týden. Národním zájmem Česka je podle nich hlavně udržení přístupu na britský trh a zachování práv českých občanů v Británii. „Potvrdili jsem si, že chceme vyjednávat společně, musíme se jako Češi snažit ovlivnit mandát EU,“ řekl předseda vlády.

bizon_pepa ( 14. března 2017 12:36 )

Co to zas ten zdechovsky se sobotkou blabolej. Vyjimky se vkladaj do normy pri jeji tvorbe, ne kdyz uz je hotova. Na zacatek se samozrejme nc vracet nebuďe.

mikade ( 4. března 2017 13:18 )

 Zdechlina se radila s préééémierem. Ušišlánec s patolizalským výrazem vyslechl úkoly pak servilně pravil "PROVEDU" a odebral se je plnit. Geniovi stouplo sebevědomí nad tím, že ho ještě někdo tak oddaneě poslouchá

joudajoudovy ( 4. března 2017 08:45 )

jake noty chce ladit zkrachovaly pravnik a velka huba, jenz oklestenym indianum z unijni rezervace slibuje plne prerie bizonu? at prizna barvu, kolik kusu mame ocekavat multi-kulti a o kolik zchudne statni kasa pri aplikaci socanich zlepsovacich navŕhu? k cemu ceskemu duchodci bude 40Kc k duchodu, levnejsi volani, moznost drzet kulovnici, kdyz s propadem do rozvojovych zemi se nam vse zdrazi a pri prijeti eura i vyrovnani se cen se zapadem, i stredni vrstva se propadne do bidy? bohuuusi, uz bez do vecnych lovist a zanech statovani v podobe otce naroda. tve lzi a sliby ti nikdo nebasti. jedine co me uklidnuje, je predstava, jak velka huba usedne na ore a prerii bude cvalat tak dlouho, az si do krve rozedre sveho vlka.

martinmr ( 3. března 2017 20:42 )

 P.Sobotka a jemu podobní lidi jsou úchylové, jen slibovat a čerpat prachy z nás to umí. Lidi proč takové vlezzadky a slibotechny volíte a pak na diskuzích si umíte jenom stěžovat. Nikdy jsem nevolil a volit nikdy nebudu...ani praporkem mávat nebo cinkat klíčama. Volit stranu v ČR je stejné jako nepoučitelní důchodci lezou na šmejdí akce a pak pláčou. Stejně toho Sobotku budete volit i ty ostatní, tak si nestěžujte. Natahejte si sem ještě víc smradlavích slováků a jim podobným.

kerloss ( 3. března 2017 20:33 )

to co predvadi Brusel je dost ROZKAZOVACNE PANOVACNE, vsem chce poroucet ale ty jejich idiiotske tupe mozky delaji jen same HOVADINY vse proti obcanum EU a vse pro poloopice, nesedi tam nahodou taky opice jinak to neni mozny co predvadi. I v blazinci jsou chytrejsi nez bruselsky parlament.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa