Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boj proti pančovanému vínu: Vinotékám radí na Jurečkově webu i komiksy

Autor: simao - 
3. března 2017
20:20

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) sliboval pomoc pro vinaře i vinárny v souvislosti s novelou vinařského zákona a ta byla nyní spuštěna – Jurečkův resort rozjel web www.vinarskyzakon.cz. Jeho součástí jsou i komiksy, které vinařům a vinárnám radí, jak mají postupovat. Jurečka si od zákonu slibuje, že omezí dosavadní pančování vína.

Vinařský zákon, který lidovecký ministr zemědělství Jurečka prosazoval, vyvolal obavy u řady vinoték, že budou muset zavřít. Kritiku opozice, že zákon škodí malým, však ministr odmítl. Zákon, který si klade za cíl mj. boj s pančovaným vínem, přitom bude účinný již od 1. dubna.

Jurečka: „Hladová okna“ mohou mít problémy

Zákon podle Jurečky umožní jakémukoli subjektu, aby splnil definici příjemce nebo výrobce vína a mohl dál prodávat sudové víno. Ti, co to nesplní, budou muset s prodejem sudového vína skončit a odkázání budou na tzv. bag-in-boxy. Jedná se o obaly na víno o maximálním objemu 20 litrů, které jsou buď čistě jednorázové, nebo použitelné pouze s novým, jednorázovým uzávěrem. 

Tak, aby se nedaly znovu naplnit pochybným obsahem. Podle Jurečky to celé pomůže k tomu, aby se v takovém rozsahu jako doposud zabránilo pančování vína.

Pokud to bude prodejna, která je někde na sídlišti a které my lidově říkáme hladové okénko, nějaký nonstop, kde ta kultura vína neodpovídá 21. století, tak tam je na zvážení, jestli takový prodejce splní tu definici, a nebo bude prodávat víno z bag-in-boxů a bude to víno rozlévané. Ale není důvod, aby to víno dál nemohl prodávat,“ řekl Jurečka Blesk.cz. 

Vinařům i vinotékám radí nový web

Ministerstvo nyní spustilo dvě infolinky, na kterých vinařům i majitelům a provozovatelům vináren, vinoték či dalších prodejen budou odpovídat mj. pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vznikl také specializovaný web vinarskyzakon.cz, vedený však pod stránkami samotného ministerstva.

„Chceme dát všem jasný návod, jak mají postupovat. Ať už jste vinař, majitel vinotéky, dovozce vína nebo spotřebitel, máte vše přehledně na jednom místě. Na webu se dozvíte všechny podstatné změny, které novela vinařského zákona přinesla, včetně toho, jak máte v konkrétních příkladech postupovat,“ říká o webu Jurečka.

Protože zákon ošetřuje i oblast vinohradnictví, vysvětluje v první části web i to, co je třeba takový registr vinic a kdo se může stát producentem vína. Registr vinic slouží k evidenci údajů o pěstitelích vinné révy a právě producentech vína. Vedle toho Jurečkův web v druhé, vinařské části řeší, co je přesně nebalené víno, víno sudové, čepované a rozlévané. 

Pomoc od vinařského „Všeználka“

Návod pro vinaře, vinotékaře i dovozce je pak zpracován formou komiksů. „Na webu je i manuál k prodeji vína pro jednotlivé kategorie prodejců. Každý zde najde informace o tom, jaké požadavky musí dle novely splňovat. Navíc jsme vše doplnili návodným komiksem s modelovými příklady,“ říká Jurečka.

Komiks je podle webu „sérií krátkých rozhovorů s Všeználkem“ a vinařům a veškerým obchodníkům s vínem má osvětlit některé otázky týkající se toho, jak se upravil novelou prodej sudového, čepovaného a rozlévaného vína.

Součástí webu pro novelu vinařského zákona je i komiks. Součástí webu pro novelu vinařského zákona je i komiks. | vinarskyzakon.cz

Součástí webu pro novelu vinařského zákona je i komiks. Součástí webu pro novelu vinařského zákona je i komiks. | vinarskyzakon.cz

joudajoudovy ( 4. března 2017 09:38 )

flaterniku jurecko, kdy predstavis dalsi dva komiksy a to aplikace krabicoveho vina bezdakum a aplikace mesniho vina cernoanalum? tez je dulezite vypichnout, zda kvalita vina se zhorsuje, je-li pouzita alobalova folie v krabici ci pozlaceny kalich z uslechtileho materialu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa