Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babišova „Kristýnka“ posílí Kalouska: „S jiným názorem jste v ANO za idioty“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. března 2017
05:50

Pustili se do ní Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek i Jaroslava Jermanová. A poslankyni Kristýně Zelienkové muselo pořádně zvonit v uších. I její odchod z ANO totiž rezonoval sněmem Babišova hnutí. Pikantní je i další chystané politické angažmá Zelienkové – míří na kandidátku Kalouskovy TOP 09. ANO přitom nešetří. Lidi s jinými názory označila za „idioty a zrádce“. I když o ní mluvil Babiš familiérně jako o „Kristýnce“.

Nepadala silná slova o zrádcích, přesto v tu chvíli na sněmu ANO atmosféra poněkud zhoustla. Jedním z témat k diskuzi se totiž stala dnes již nezařazená poslankyně Kristýna Zelienková, která se k hnutí obrátila zády a vystoupila z jeho poslaneckého klubu.

Stalo se to loni, ale jde přitom o stále bolavou ránu. Za hlavní důvody svého odchodu Zelienková označila v červenci 2016 kauzu Čapí hnízdo, způsob vnitrostranické diskuze a oblastní a komunální politiku, kdy poukazovala na údajné nekalosti v ANO na Berounsku, ale dostalo se jí prý „smršti vulgárních urážek“. Samotnému Babišovi tehdy vyčítala, že „kázal vodu, ale pil víno“. „Jeho heslu ‚nelžu a nekradu‘ už nemohu věřit,“ tvrdila Zelienková.

Babiš: Normálně jsme komunikovali

„S Kristýnkou já jsem normálně komunikoval,“ říkal však nyní Andrej Babiš před delegáty na sněmu ANO. Zelienková však odvětila rázně. „Že o mně Babiš mluví jako o Kristýnce, ukazuje na jeho paternalistický způsob vedení strany. On je moudrý otec, který si vychovává své děti – a ty musí pochopit, že poslouchat je správné, protože rodič má vždy pravdu,“ řekla Blesk.cz Zelienková. 

„V tomto směru se moje výchova v ANO opravdu nepovedla. Mám své skutečné rodiče a ti mě učili, abych se nestýkala s lidmi, kteří lžou a kradou,“ dodává poslankyně.

„Idioti a zrádci“

Také se Facebooku se Zelienková pozastavila nad tím, že na sněmu ANO dostala „svých 30 vteřin slávy“. „Běžná dávka lží a pomluv, trochu odsouzení, přiměřené množství otcovských politování nad neúspěšnou výchovou ratolesti,“ glosovala to poslankyně na sociální síti.

„Podstatné je říci, že vedení strany se v ničem nemýlí, nedělá chyby a lidé s jinými názory jsou idioti a zrádci,“ dodala pro Blesk.cz.

Že je v ANO možné, a dokonce žádané mít vlastní názor, na to však upozorňoval nový místopředseda strany a moderátor sněmu Richard Brabec, toho času především ministr životního prostředí.

„Já Babiše znám 15 let, z toho myslím, že 12 let docela intenzivně. On nikdy neměl rád lidi, kteří nemají názor. On má rád lidi, kteří názor mají, ale tou svou silou je schopen je zatlačit hrozně do defenzivy a testuje vás, jestli názor udržíte,“ řekl Blesk.cz Brabec.

Faltýnek: Je to i částečně moje chyba

Zelienková byla přitom tématem i pro prvního místopředsedu ANO a Babišova „anděla smrti“ Jaroslava Faltýnka. „Já jsem s Kristýnou vedl půl roku debatu, snažil jsem se nějakým způsobem najít a pojmenovat ten problém, který měla, bohužel se mi to nepodařilo po tom půl roce. Měl jsem být razantnější,“ litoval před delegáty.

I on to označil především jako poučení. Při rozhovoru pro Blesk.cz pak Faltýnek k Zelienkové dodal: „Já bych to nevnímal jako nějakou kauzu, Kristýna Zelienková byla poměrně dlouho členkou našeho klubu. Potom jsme se názorově rozešli, ona se vydala někam jinam – je to její rozhodnutí. Mně bylo vytýkáno, že jsem byl proti jejímu vyloučení z našeho klubu. Já jsem věřil tomu, že jsme schopni se dohodnout a dotáhnout to volební období do konce. Nepodařilo se to, takže je to asi moje vina, částečně.

V podobném duchu však mluvila i Jaroslava Jermanová, bývalá místopředsedkyně Sněmovny, dnes středočeská hejtmanka za ANO. „Každý máme na tom svůj podíl viny, ale lidé se vyvíjejí, funkce lidé mění a s tím prostě musíme počítat,“ uvedla.

VIDEO: Faltýnek o Zelienkové či svém konci v představenstvu Agrofertu

Nebyla jsem trojský kůň, brání se Zelienková

Během sněmu ANO však i proto padaly časté apely na to, aby se na kandidátkách pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny objevovali spolehliví a prověření lidé. V překladu: Nikoli další Zelienkové, které se s hnutím nerozejdou v dobrém.

„V našem hnutí se lidé vyvíjí, mají různé ambice a já jí samozřejmě přeju, aby uspěla, ale po čase bylo jasné, že je to hlas šéfa TOP 09. Dopadlo to, jak to dopadlo, a musíme se z toho poučit,“ říkal také Andrej Babiš.

Upozornil přitom, že Zelienková míří do TOP 09 na její kandidátku ve Zlíně, což je záležitost, která je v jednání i podle iHned.cz. „Co se týká Babišových poznámek o tom, že jsem byla ‚trojským koněm‘ Topky, je to prostě hledání nepřítele a komunistické ‚poučení z krizového vývoje‘,“ kontruje Zelienková.

A v reakci pro Blesk.cz dodává: „Určitě to souvisí i s tím, že se předsedové obou stran nesnášejí, což je ale jejich problém, který mě nechává klidnou.“ Nyní přitom dle svých slov „vážně zvažuje kandidaturu za TOP 09 ve Zlínském kraji“, jak sdělila na sociální síti.

Neshodli se v otázce migrantů

Zelienková je ve Sněmovně místopředsedkyní výboru pro evropské záležitosti a členkou rozpočtového výboru, odkud ji však chtěli v ANO sesadit. A nahradit ji poslankyní Miloslavou Rutovou. Namísto potřebných 85 hlasů však koalice nastřádala 81, kdy se proti postavili i poslanci ANO Helena Válková a Jiří Zlatuška – zdrželi se hlasování, stejně jako i část poslanců ČSSD či většina KDU-ČSL.

Andrej Babiš již dříve upozorňoval, že se se Zelienkovou rozešli v názoru na migraci. Na sněmu to oprášil. „Ona řešila nejdřív Ukrajinu, potom chtěla řešit migraci, jak jsme měli přijmout všechny ty migranty. Já jsem říkal: Zůstaňte u té Ukrajiny. A potom jsme si nějak neporozuměli,“ komentoval Babiš konec „Kristýnky“.

Zelienková nyní přibližuje, co ji také od ANO odtáhlo pryč. „Když jsem pochopila, že ANO je populistické hnutí, které se k tématům vyjadřuje na základě okamžité veřejné poptávky, začala jsem si více všímat postojů jiných stran k jiným tématům, které mě zajímaly. To je rozvoj ekonomiky, podpora středního stavu, o který se každý demokratický stát opírá, naše práva a povinnosti v EU, bezpečnost ve světě, který nás obklopuje. A je pravda, že v těchto otázkách se mi TOP 09 stala nejbližší, jakkoli naše názory v mnoha bodech nejsou identické,“ dodává poslankyně.

ondra.dos ( 5. dubna 2017 21:29 )

Z protikorupční a mesiánské rétoriky vzešla buzerace podnikatelů a nevysvětlitelné bohatnutí Agrofertu pomocí účetních podvodů a veřejných financí. Myslím, že s tímto obratem by bylo dobře, kdyby si více členů ANO sáhlo na svědomí, jako poslankyně Zelienková.

deep_ass_flsting ( 5. března 2017 19:06 )

Pytložvejk zdenekk se pre se vším, i sám se sebou, debil.

deep_ass_flsting ( 5. března 2017 19:01 )

Tobě z toho ožraly Kalouska musí stát pořád péro, debile zdenkku!

deep_ass_flsting ( 5. března 2017 17:53 )

Ty jsi také PROKOTINA, ty debile partyzánko zdenkku!

aIIahakbar ( 4. března 2017 18:20 )

To je blbec zdenekk, ten nechápe vůbec nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa