Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt Zemanova exministra: Svobodu zabila záhadná nemoc

Autor: Tomáš Belica - 
3. března 2017
05:00

Zemřel s vírou v boha, ale o víru ve světskou spravedlnost ve vězení přišel… I když Ivo Svobodu (†68) a jeho partnerku Barboru Snopkovou (73) soudy později osvobodily, on už o vrácení cti nestál.

Snopková a její partner, ministr financí v Zemanově vládě Svoboda, který minulý týden zemřel, stále tvrdili, že Liberta byla nastraženou pastí. Podnik byl prý vytunelován dříve, než do něj nastoupili, což později potvrdily také soudy. Přesto šli oba v roce 2005 do »tepláků« a na svobodu se dostali až o tři roky později.

Cítil po propuštění Svoboda křivdu? „To se mi nezdálo. Jeho víra ho posilovala. Že by ho to nějak deptalo, to si nemyslím,“ řekl Blesku farář Církve československé Jiří Vaníček. Jenže pachuť spíš zůstala ve vzpomínkách některých Svobodových exkolegů. „My jsme s ním měli potíže, protože se s ním jednalo velmi těžko. On se tvářil, jako že rozhoduje o všem, a byl velmi nevstřícný,“ vzpomíná například tehdejší ministr zdravotnictví Ivan David (64).

Ten se domnívá, že do vlády Svobodu dostal Stanislav Gross (†45) „V té vládě byl nejkratší dobu a nevím, zda pak ještě s někým komunikoval. A na pravidelná setkání u pana Fencla nebyl zván,“ sdělil Blesku i tehdejší ministr bez portfeje Karel Březina (44).

Na pondělní pohřeb se nechystá ani Miloš Zeman (72), pošle jen kytici. „Pořád se o něm hovoří jako o delikventovi, který byl propuštěn za dobré chování, ale opravdu byl zproštěn viny v plném rozsahu,“ brání jeho památku Vaníček.

Zatímco Snopková se následně domáhala očištění svého jména, exministr o to neusiloval. „On to vzdal. Když jsme se vrátili z vězení, tak jsme si ty spisy pořád rekonstruovali a řešili je. Jenže on po nějaké době řekl: Konec. On prostě říkal, že se v téhle zemi už nedomůže spravedlnosti. A že se nebude dále ničit,“ řekla před časem médiím Snopková.

Tajemná nemoc

Podle některých médií exministr trpěl Alzheimerem a dožíval v sanatoriu pro pacienty s touto chorobou. „Vím, že byl nemocný, někdo mi vložil do úst, že šlo o Alzheimerovu chorobu, ale to jsem se dozvěděl až z novin,“ podivoval se farář. Co mu tedy bylo? „To jsou velmi intimní věci. Byl to zlomený, velmi nemocný člověk a to je to jediné, co k tomu dodat,“ uzavřela debatu Jarmila Kučerová, farářka ze Svobodovy církve v Roztokách.

Kauza Liberta

Svoboda se Snopkovou přišli do známé firmy na kočárky a invalidní vozíky v roce 1996. U IPB banky získali pro Libertu šestimilionový úvěr, podle státního zástupce ale peníze použili na umoření dluhů jiné své firmy. Obžalovaní se bránili, že peníze poslali jednateli slovenské firmy Rela Bratislava jako zálohu na rozjezd společné výroby sortimentu, jaký nabízela Liberta, jenže plány se nezdařily a záloha propadla.

lalia ( 17. února 2018 14:01 )

carmin,ano,to byla doba za kterou by se měla ODS stydět,horší jak komunisti.

lalia ( 17. února 2018 13:59 )

Zajímavé bylo,že v té době v ODS byly horší viditelné tunely a nikdo nebyl zavřený.Oni byli z ČSSD tak je zavřeli.Tak to bylo v té době.ODS mohla všechno.

..krakonos500 ( 4. března 2017 00:30 )

Soudruhu zmrrde, u nás doma nikdy žádný komouš nebyl, protože jsme slušní lidé. Proto se také na vás, soudruhy zloděje, díváme spatra.

ivoadler ( 3. března 2017 13:08 )

 Záhadná nemoc? Byla to víra kombinovaná se zlodějnou. To je děsný svinstvo.

..krakonos500 ( 3. března 2017 12:19 )

Exekutorská komora byla založena dle ustanovení § 7 odst. 5 zákona č. 120/2001 Sb. Tedy za vlády soudruha Miloše Zemana (22. 7. 1998 – 15. 7. 2002). Je to bič na dolních deset milionů, které soudruh Zeman dnes nazývá debily. Asi proto, že jej zvolili v přímé volbě. Nepohodlní svědkové musí být zlikvidováni, to je zásada všech totalitních leváckých režimů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa