Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kmoníček odletí do USA 15. března. Jeho hlavní úkol? Nezemřít na infarkt

Autor: Jakub Veinlich - 
2. března 2017
17:56

Hynek Kmoníček odletí do Washingtonu jako velvyslanec v polovině března. Přesné datum získala redakce Blesk.cz ze dvou diplomatických zdrojů a později ho potvrdil i samotný Kmoníček. Do USA odletí jen pět dní před prvním velkým úkolem. Definitivně se ale přestěhovat ještě nestihne. Pro věci se vrátí v dubnu. 

„Ano, odletím 15. března,“ řekl Hynek Kmoníček – současný ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře na přímý dotaz, zda může datum svého odletu redakci Blesk.cz potvrdit. Potvrdil i to, že jeho nástupcem bude na Pražském hradě Rudolf Jindrák, který v současné chvíli pracuje jako poradce premiéra Bohuslava Sobotky. Kmoníček ale ani nestihne vyklidit kancelář a tak se prý pro věci i rodinu bude muset ještě v dubnu vrátit. Úkolů má prý víc než dost hned o začátku, kdy pár dní po jeho příletu dorazí do USA například ministr zahraničí Lubormír Zaorálek (ČSSD) nebo ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). „Mým hlavním úkolem je neumřít v letadle na infarkt,“ řekl Kmoníček v rozhovoru pro Blesk.cz.

Můžete nám tedy potvrdit datum Vašeho odletu do Spojených států. Podle našich informací by to mělo být 15. března.

Ano, měl bych tam být k 15. březnu, protože od 20. se tam budou střídat ministr (Lubomír) Zaorálek, ministr (Dan) Ťok, ozvala se paní eurokomisařka (Věra) Jourová a několik náměstků. A samozřejmě stěžejní je příprava státní návštěvy prezidenta Zemana na konci dubna.

Co vás tedy v těch posledních dnech musíte na Pražském hradě ještě stihnout?

Vše běží podle plánu. Pokračuje zatím příprava všech zahraničních cest prezidenta, ať už v květnu do Číny, nebo v červnu do Vietnamu, nebo cesta na otevírání Expa v Astaně. První návštěva, kterou nebudu dělat já, je už koncem tohoto měsíce – návštěva prezidenta v Chorvatsku. To už bude chystat můj nástupce.

Tím bude pan velvyslanec Jindrák, který teď pracuje ještě pro premiéra Sobotku. Už mu pomalu svou práci předáváte?

Ale my se známe 20 let a agendu si tady postupně předáváme, protože jsme věděli, že ve chvíli, kdy přijde agrément, tak to bude mít vše rychlé tempo.

Takže kancelář už máte vyklizenou?

To ještě ne. A navíc to teď ani nestihnu. Takže já toho 15. odletím sám, bez věcí, bez rodiny a pro to vše se budu muset vrátit někdy 15. dubna na krátkou návštěvu.

Vy ale stále budete pracovat i pro Miloše Zemana? Jak to budete vše zvládat?

Prakticky to bude vypadat tak, že stejně jako mí předchůdci ve Washingtonu, kteří pravidelně navštěvovali Českou republiku, budu to dělat i já, ale celý rozdíl bude v tom, že oni chodili jen na ministerstvo zahraničí a já k tomu budu chodit ještě i na Hrad. I když budu mít hlavní kancelář ve Washingtonu, tak malou kancelář budu mít i tady na Hradě. A budu ji obývat, řekněme, každých šest týdnů.

Takže jednou za šest týdnů budete létat pracovat ze Spojených států na Pražský hrad?

Ano. Je jasné, že některé věci se dají dělat na dálku, některé ne. Analýzy mohu psát na dálku, jiné věci ale ne.

A takto to bude vypadat i v  případě, že by prezident obhájil popřípadě svůj mandát? Nebo byste to takto praktikoval jen do konce jeho stávajícího mandátu, tedy zhruba rok?

To je zcela na panu prezidentovi. A mým hlavním úkolem je neumřít zatím na infarkt v letadle. 

zdenios ( 6. března 2017 16:11 )

A když tady není zpráva o kritice USA vůči ČR, že máme negativní postoj k migraci a že nedokážeme otevřít náruč samodiskriminuzující se uzavřené menšině, tak asi druhým úkolem bude nutno omluvit se právě američanům, kteří válčí vždy jen za někoho a nikdy jinak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa