Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

O svátcích v Česku zavřeno: Vydělali na tom Němci, tvrdí šéfka Svazu obchodu

Autor: Jakub Veinlich - 
6. března 2017
06:00

17. dubna nás to čeká zas. Velikonoční pondělí. Jenže s ním i obchody, které nesmějí nic prodávat. Pokud tedy mají prodejní plochu větší než 200 metrů čtverečních. Takových svátků je v zákonu vyjmenovaných 8. Nikdo neví, podle jakého klíče je ale politici vybrali. Předseda poslaneckého klubu KDU – ČSL Jiří Mihola by chtěl proto zákaz prodeje rozšířit na všechny dny volna. Prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková zase mluví o zákonu jako o paskvilu a politickém handlu. Oba se střetli v Duelu Blesk.cz.

„Tento zákon je dokladem politického kupčení a za tím si stojím,“ vystoupila ostře ve studiu Blesk.cz prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková k zákonu, který prý zavádí zbytečně další regulace. Podle ní je napsán „hloupě a nesrozumitelně“.

„To opatření je funkční v mnoha zemích,“ začal naopak obhajobu myšlenky ve studiu Blesk.cz Jiří Mihola, předseda poslaneckého klubu KDU – ČSL. Zároveň ale přiznal, že zákon nemá být zákazem, ale spíš regulací. Stejně tak, že byla legislativa napsaná v některých ohledech nejasně.

On sám nebyl předkladatelem zákona, ten stvořil senátor František Bublan (za ČSSD). Šéf lidoveckých poslanců měl ale k novým pravidlům řadu připomínek, ve Sněmovně se mu je ovšem nepodařilo prosadit. 

„Tehdy to ve Sněmovně skončilo tak, že ty pozměňující návrhy byly neúspěšné, že to tehdy skončilo ne na osmi, ale na čtyřech státních svátcích, což byl výsměch,“ naráží Mihola na to, že chtěl od samého začátku zakázat prodej o všech 14 svátcích.

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě jasně vyjmenovává osm svátků, kdy obchody nesmějí zákazníkům prodat ani rohlík.

Dny kdy letos nesmí obchody prodávat
DATUM SVÁTEK
1. ledna Den obnovy sam. českého státu, Nový rok
17. dubna Velikonoční pondělí
8. května Den vítězství
28. září Den české státnosti
28. října  Den vzniku samostatného československého státu
24. prosince  Štědrý den (zákaz prodeje od 12 do 24 hodin)
25. prosince  1. svátek vánoční
26. prosince  2. svátek vánoční


„Je zoufalství této republiky, že se zabývá naše Poslanecká sněmovna takovýmito nesmyslnými a zbytečnými zákony,“ říká k zákonu ostře Nováková. Podle ní nemají politici rozhodovat, co mají občané dělat o státních svátcích.

První část duelu mezi M. Novákovou a J. Miholou najdete zde:

Práce ve svátek práce?

„Obzvlášť ten první máj je pikantní,“ naráží Nováková na fakt, že svátek práce v zákonu vyjmenovaný není a obchody mohou dál vesele prodávat. „Možná to někdo bral, že se svátek práce má slavit prací,“ snažil se zlehčit situaci Mihola.

Podle Novákové obchodníci v Česku počítají pomalu ztráty. Konkrétní čísla ale nebyla schopná uvést, protože je Svaz prý nesbírá a zároveň ještě nebylo zavřeno o všech svátcích, které zákon vyjmenovává. Na legislativě podle prezidentky ale přece jen někdo vydělal. Například obchodníci v sousedních státech. „O 30 % stouply tržby v Drážďanech – především v nepotravinářském sektoru,“ tvrdí Nováková.

I když mohl Mihola, stejně jako ostatní nespokojení poslanci, zákon pozměnit, nepovedlo se. I tak v Duelu slíbil, že se o to pokusí. Změn by se tak mohl dočkat výčet svátků, možná i obchodů, kterých se zákaz prodeje týká, i to, kdo by měl obchody kontrolovat. Česká obchodní inspekce totiž tvrdí, že by to měl být z podstaty Státní úřad inspekce práce.

„V tomto volebním období už není reálné do toho vstupovat,“ uzavřel Mihola s tím, že tato Sněmovna už zákon určitě nezmění.

Druhou část duelu mezi M. Novákovou a J. Miholou najdete zde:

..krakonos500 ( 6. března 2017 07:50 )

Zapoměl jsi na Rusko, blbe. Soudruh Putin si ho nemůže nechat ujít A soudruzi v KLDR a Číně třeba na znamení svátku popraví pár politických oponentů.

joudajoudovy ( 6. března 2017 07:34 )

sefku svazu obchodu dobre plati korporatnici, neb zavreni obchodu o svatcich se tyka prave jich. mimo jine, kdyz jsou svatky v nemecku, rakousku, polsku i slovensku, tez si mistni obyvatele radi zajedou nakoupit do cech a "jejich" korporatnici drzi usta o ztrate na zisku. skoda, ze se korporatnici usazeni v cechach nechlubi narustem zisku, ktery pochazi od sousednich evropanu? skoda, ze sefka svazu obchodu, jako byvala komunisticka prodavacka, stale nezlepsila podminky pro ceske pracujici v obchodnich korporacich, kdy kolegove v nemecku ci rakousku jsou na tom mnohem lepe a musi se dodzovat zakonik prace, vcetne prestavek, zohledneni matek atd.?

..krakonos500 ( 6. března 2017 07:04 )

Návrh nového zákona: Na svátek 1. května se může souložit jen se svojí manželkou, aby požitek ze soulože nebyl větší, než radost z tohoto komoušského svátku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa