Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vláda chce přidat rodinám s dětmi 4 miliardy. Předvolební tah, bouří opozice

Autor: jer, ČTK - 
1. března 2017
17:57

Koalice ve Sněmovně navrhla zvýšení přídavků rodinám s dětmi tak, jak se na tom dohodla v únoru. Celkově jim chce přidat čtyři miliardy korun. Zvýšení, které ve středu předložil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, počítá se zvýšením dětských přídavků i se slevou na dani za první dítě. Opozice to označila za předvolební populismus, návrhy podle ní mohla vláda předložit dříve.

„Je to oblíbená replika opozice říci, že je před volbami a děláme to z populistických důvodů,“ reagoval Sklenák. Dodal, že koalice dělala každý rok řadu prospěšných věcí pro občany a nynější návrh je jen jedním z kroků v řadě.

Další přidání navrhl ministr a otec dvojčat Jan Chvojka, který pro vícerčata navrhl zvýšit celkovou sumu rodičovského příspěvku z 220 000 na 330 000 korun. Chvojka zdůraznil, že za své odrostlejší děti by už vyšší příspěvek nepobíral. Náklady státu by se tím podle ministra zvýšily o zhruba 400 milionů korun. „Jsem rád, že můj návrh získal podporu napříč politickým spektrem,“ uvedl.

Vládní poslance přesto za jejich přístup kritizovaly například poslankyně Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 a Marta Semelová z KSČM. Vláda mohla takto už daleko dříve pomoci například matkám samoživitelkám, tvrdí.

Koaliční návrh počítá s tím, že se dětské přídavky v rodinách, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, zvýší o 300 korun měsíčně, a to na 800, 910 a 1000 korun měsíčně podle věku dítěte. Nárok na něj budou mít nově rodiny s příjmy až 2,7násobku životního minima, nyní je limit na 2,4násobku životního minima. O 150 korun měsíčně se zvýší i sleva na dani na první dítě. Nově by tak sleva měla představovat 15 204 korun ročně. Přídavek na dítě by podle Sklenáka neměl být nově započítáván do příjmů při stanovování nároku na příspěvek na bydlení.

ČSSD původně požadovala zvýšení přídavků na děti o 500 korun. Hnutí ANO a lidovci chtěli řešení pomocí daňových slev. Například lidovci chtěli zvýšení slevy na dani pro pracující rodiče na první dítě o 200 korun měsíčně.

Navržené změny by měla přinést novela o státní sociální podpoře, kterou ve středu Sněmovna poslala do závěrečného kola schvalování.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa