Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Valachová chce pro učitele půl roku studijního volna. Učit mají i „neučitelé“

Autor: ČTK, val - 
28. února 2017
18:13

Na půlroční placené studijní volno jednou za 10 až 15 let by měli mít nárok učitelé. V úterý to během druhého čtení novely zákona o pedagogických pracovnících doporučili poslanci. Ke schválení míří také zavedení kariérního řádu, podle kterého mají být pedagogové zařazeni do tří stupňů od začínajících po vynikající, podle svého zařazení budou také odměňováni.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) podpořila možnost zapojit do vyučovacího procesu na středních školách odborníky z praxe. Má to pomoci řešit situaci, kdy se 60 procent absolventů pedagogických fakult nestává učiteli hlavně kvůli nízkému ohodnocení. Podle předsedy sněmovního školského výboru Jiřího Zlatušky (za ANO) chybí zhruba 5 000 učitelů.

„Podporuji jako ministryně pozměňovací návrhy, které by umožnily na odborných školách v případě odborných předmětů nebo na gymnáziích v případě odborných předmětů vstup vysokoškolsky vzdělaných neučitelů, kteří by si ovšem museli do čtyř let zajistit alespoň pedagogické minimum,“ prohlásila Valachová.

Ministryně souhlasila také s poslaneckými snahami posunout o rok na září příštího roku povinnost vypracovat plány profesního rozvoje učitelů. Valachová tak chce podpořit snižování možné byrokratické zátěže spojené s kariérním řádem učitelů.
Novela by podle poslaneckých úprav měla stanovit příplatky třídním učitelům, které by se mohly pohybovat od tisícikoruny do 1500 korun měsíčně nebo být určeny jako pět až osm procent z výše platu.

Každý začínající učitel bude muset podle návrhu kariérního řádu absolvovat dvouleté adaptační období, zakončené atestačním řízením na škole, kde bude působit. Pomáhat mu má takzvaný uvádějící učitel za příplatek 3000 korun měsíčně. Přezkušováni nebudou pedagogové s více než dvouletou praxí, kteří budou automaticky samostatnými učiteli. Atestace pro třetí stupeň mají být spuštěny v roce 2021. Vynikající učitelé, kteří na ně dosáhnou, si přilepší až o 5 000 korun měsíčně.

joudajoudovy ( 1. března 2017 07:28 )

socanka valachova muze ocekavat zboureni na vsi.... bude-li delka pracovni doby ucitele shodna s delkou zbyvajici populace, pak o zvysovani platu lze hovorit. bohuzel, od ni jsem neslysel nazor, zda ostatni profese budou mit podzimni, zimni, pololetni, jarni i letni prazdniny a pracovni doba, jak je v ceskych skolach zvykem, zacina od 7,30 a konci ve 14hod, vcetne odnosu jednoho obedu domu. dalsi aktivity ucitelu ve skolach mimo skolni vyuku jsou smluvni prace s dalsim prijmem a o doucovani, ktere de facto je na cerno a kona se doma, nikdo nehovori. nevim, v cem se ma ucitel dale vzdelavat, kdyz vyucuje dle textu v ucebnicich/skriptech a ma-li zak/student vetsi prehled o oboru, pro ucitele se stava obtiznym hmyzem.

buban ( 28. února 2017 20:45 )

Vaší trapnou agresí nic nevyřešíte, jen povzbudíte agresi děcek ve školách.

buban ( 28. února 2017 19:49 )

Paní Valachová se opět snaží získat volební hlasy.Zamlžuje naprosto katastrofální situaci českého školství,kdy kdejaký absolvent jakékoliv střední školy vyučuje na základce a hrdý bakalář-3 roky studia VŠ jest panem profesorem.

bre-burda ( 28. února 2017 18:33 )

To je zbytečné. Ty slípky se stejně už nic nového nenaučí. Já bych je každý pátý rok posílal na praxi mezi dospělé lidi. Se skutečným vysokoškolským vzděláním. Ať s nimi porovnají svoje "schopnosti" řešit problémy, pracovní úkoly a uplatňovat studiem nabyté vědomosti. Ať přímo v praxi poznají, jak jsou neschopné. V konkurenci s malými dětmi nabývají pocitu, že jsou mistryně světa! V praxi by to bylo horší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa