Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Kolik se sem vejde těl?“ Ministryně proklepla zacházení s mrtvými v nemocnici

Autor: David Budai - 
27. února 2017
19:10

Bude možné legálně pohřbít nedonošený plod, který má méně než 500 gramů? I to bude jedna z otázek, která zřejmě vzbudí emoce, až budou toto úterý poslanci opět projednávat novelu zákona o pohřebnictví. Ministerstvo pro místní rozvoj, které novinku prosazuje, tvrdí, že jde o systémovou změnu, která „zamete“ s podvody. V Česku totiž funguje přes 400 pohřebních služeb a jejich kvalita se výrazně liší. Některé dokonce podvádějí pozůstalé a za pohřby jim bezdůvodně účtují o stovky až tisíce korun navíc.

„Kolik se sem vejde těl?“ ptá se ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) v jedné z pražských nemocnic lidí, kteří mají na starost zemřelé. Kráčí přitom kolem vysokých kovových skříní, do kterých se těla ukládají. Třináct boxů po čtyřech policích na těla a jedna speciální skříň na jejich zamrazení. „Stalo se vám někdy, že byste neměli těla kam umístit? A co když do Česka vtrhne ebola?“

Ministryně „střílí“ jednu otázku na druhou. Mrtvá těla i pohřby ji teď maximálně zajímají, protože svede finální boj o změny v oblasti pohřebnictví. Dozvídá se, že kapacita oddělení by zvládla i hromadnou nehodu v Praze a že mrtvá těla, u kterých hrozí rozšíření infekce, mají samostatnou místnost. Chce se podívat i na místo, kde mrtvá těla identifikují pozůstalí, a ptá se, jak dlouho tady mrtví „leží“, než je pohřební služby odvezou na hřbitov nebo do krematoria.

Mrtvoly na zemi i podvody

Právě pohřební služby jsou mezi těmi, na koho cílí novela zákona o pohřebnictví. Ta by kromě řady novinek měla zavést přísnější kontrolu podnikání v pohřebnictví a sankce za případné prohřešky. Nově by tak mohly padat pokuty v řádu stovek tisíc za to, že někdo neuctivě zachází s tělem.

Příkladem takového zacházení může být případ v pohřebním ústavu v Horažďovicích, kde hygienici loni na jaře našli mrtvá těla na chodbách, kde ležela i na podlaze několik dnů až týdnů. „V tuto chvíli tu žádné sankce nejsou. Je přitom nutné, aby důstojnost po smrti byla zachována,“ řekla Blesk.cz Karla Šlechtová. Podle ní je cílem novely zajistit kontrolu a spolupráci mezi státem, kraji a obcemi.

Pod drobnohledem by měly být také pohřební služby, které mnohdy s pozůstalými nejednají férově. Jak totiž ukázaly loňské kontroly inspektorů z České obchodní inspekce, některé pohřební služby pozůstalé podvádějí. V některých krajích byly problematické až 4 z 5 firem. Ty si svévolně navyšovaly o stovky až tisíce korun cenu za převoz zemřelého, květiny na rakev, dechovou hudbu nebo třeba za autobus pro přepravu smutečních hostů.

Hrozí zdražování, tvrdí pohřební služby

Pokud novela projde, měl by s tím být konec. „Zavádíme, že na faktuře pro objednatele bude úplně všechno,“ řekla Šlechtová. Upozorňuje na to, že pohřební služby často rozúčtování provádějí nepřehledně, a lidé tak nemají přehled o všem, za co platí. „V tom smutku nikoho nenapadne, aby to řešil. Ale následně si všechno budou moci zkontrolovat,“ dodala Šlechtová.

Soukromé pohřební služby mají k navrhovaným úpravám velké výhrady a také tvrdí, že by změny mohly zdražit pohřby. Nesouhlasí například s povinným zřízením místností pro úpravu a kontrolu zesnulých pozůstalými. „To je tragédie. Povede to jenom ke zvýšení cen pohřbů, protože pohřební služby budou muset investovat do stavebních úprav zázemí. A aby to mohly zaplatit, budou muset zvednout ceny,“ uvedl pro Blesk.cz předseda Asociace pohřebních služeb v ČR Jaroslav Mangl.

Spor se vede také ohledně takzvaných papírových rakví, které slouží třeba k sociálním pohřbům, nebo o možnosti legálně pohřbívat těla nenarozených dětí při potratu. A to i v okamžiku, kdy má plod méně než 500 gramů. Dnes je přitom takový plod považovaný za biologický odpad a nemocnice by ho správně měly zlikvidovat. Záleží jen na ochotě nemocnice, jestli rodinám plod předá.

Ministryně Šlechtová ale tato zjednodušování odmítá s tím, že novela není o papírových rakvích a dalších dílčích detailech, které řeší kritici, ale obecně o zlepšení podmínek okolo smrti a pohřbů. „Mysleme teď na občany, protože všichni jednou zemřeme,“ dodává.

agfor ( 27. února 2017 19:49 )

Neboj, holka. Pro tebe se místo vždycky najde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa