Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čím déle stonáte, tím víc peněz dostanete? Plán ČSSD se nelíbí odborům

Autor: ČTK, mah - 
27. února 2017
18:58

Dávky pro dlouhodobě nemocné by mohly od druhého měsíce vzrůst na dvě třetiny platu, od třetího měsíce až na 72 procent. Problémem se v pondělí zabýval kabinet. Ministři vybírali z šesti možností a nakonec zvolili tu, kterou podporovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Zvolená varianta by měla vyjít na více než dvě miliardy ročně. Dnes to na Twitteru uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Novinka, která by mohla začít platit od příštího roku, se ale nelíbí odborům. Zvýšení podle nich není dost velké.

Ministerstvo plánuje přidat návrh ve Sněmovně k již projednávané novele zákona o zdravotním pojištění. Změnu by tak kabinet mohl prosadit do říjnových voleb do Poslanecké sněmovny. „Pokud bude přijat pozměňovací návrh, který připraví MPSV, dočkají se dlouhodobě nemocní zvýšení nemocenské už od roku 2018,“ uvedl dnes na Twitteru Sobotka.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) uvedla, že vláda schválila návrat k době před škrty v době hospodářské krize, stejná pravidla platila do roku 2009. „Ráda bych viděla variantu ještě ambicióznější, bohužel to byly varianty dražší, hlasovali pro ně jen ministři ČSSD,“ uvedla na tiskové konferenci.

Nižší varianty prosazovaly resorty ve správě hnutí ANO či Hospodářská komora ČR. Podle návrhu ministerstva financí se mělo přidávat až od čtvrtého či sedmého měsíce stonání, a to na 66 procent základu. Vyšlo by to buď na 700 milionů, nebo na 300 milionů korun.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v pondělí v tiskové zprávě přivítal, že se vláda „k neutěšené situaci dlouhodobě nemocných“ postavila vstřícně. Podle něj však současná změna není dostatečná: odbory požadují, aby nemocní zaměstnanci dostávali od druhého měsíce 78 procent vyměřovacího základu. „Nemocné trestáme za to, že se léčí, a v době nemoci propadají pod hranici příjmové chudoby. To se týká dvou třetin všech zaměstnanců, kteří nedosahují na průměrnou mzdu, a při dlouhodobé nemoci jsou ohroženi sociálním vyloučením,“ podotkl.

Na úpravě dávek se v listopadu dohodla tripartita, na výši ale shoda nebyla. Nepadla ani na jednání lídrů koalice. Původně byly návrhy čtyři – dva ministerstva práce, jeden odborů a jeden kompromisní. Resort financí po koaliční radě doplnil další dva.

V prvních třech dnech stonání nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny. Od 15. dne se nemocenské vyplácí z nemocenského pojištění. Činí 60 procent ze základu příjmu, který tvoří jen určitá část výdělku. Maximální denní nemocenská dosahuje letos 933 korun. Člověk s průměrnou mzdou, tedy s výdělkem 27 000 korun, dostává 480 korun za den.

Systém nemocenského pojištění je v přebytku, který se ale v posledních letech snižuje. Loni za první tři čtvrtletí byly příjmy vyšší než výdaje o 1,7 miliardy korun. O rok dřív dosahoval přebytek 2,2 miliardy a v roce 2014 za první tři čtvrtletí pak 2,8 miliardy korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 1. března 2017 09:00 )

socani a kdo bude hradit dalsi vas zlepsovaci navrh pochazejici z neexistujici dimenze? sotva se statni kasa naplnuje, vy ji musite vyzdimat do mrte, ale na sve platy a nahrady si nesahnete, neb sobotkovi byt za chvili stacit nebude a zatouzi po prazske vile i anglicke skole pro sve dcerky. nejvetsim tunelarem je cssd. uz se tesim, az se vasi sotce zadari a bude mit vyssi plat s vyssimi danemi a jak zamestnavatel bude snizovat stavy a nabirat cizince, kteri za praci budou vdecni. a kdo nakonec zaplati tyto ztraty? lidi ze svych dani, aby nemakacenkove nechcipli hlady. skoda, ze nelze zopakovat defenestraci, neb ochranou ruku nad lumpy drzi neziskovky hlasajici o diskriminaci i pseudodemokracii a ancu by zrejme jeblo.

zednik ( 27. února 2017 21:40 )

Marksové prozradím jak to chodí v praxi. Občánek jde k obvoďákovi. Ten ho pošle někam na vyšetření, protože neví . Od obvoďáka se občan vrací domů už jako pacient. Doma čeká 3-4 měsíce , než má specialista volno. Celou tu dobu je nebohý pacient na nemocenské, přestože se neví co mu je. A stačilo jen u obvoďáka říct, že ho bolí malíček, ouško,zádíčka, je mi tak nějak mdlo, je mi tak nějak divně paní /pane doktore. Po těch 3-4 měsících specialista nic nenajde a odešl ho (rád) jinam (pacient už má zas jiné potíže). No a takhle to jde třeba rok. Bez posudkové doktora , nic nikdo nekotroluje, nikdo neví proč je občánek pořád pacient a je stále doma. Natož to, kam se ztrácí ve zdravotnictví ty prachy. Tak těm vysmátým pacientům přidejte !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa