Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Ne“ pro nucené práce. Vláda odmítla návrh KSČM trestat příživnictví

Autor: ČTK - 
27. února 2017
11:42

Pro možný rozpor s normami o ochraně lidských práv vláda v pondělí odmítla návrh KSČM, aby bylo do trestního zákoníku včleněno příživnictví. O schválení negativního stanoviska informoval na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Předloha se podle podkladů pro ministry inspiruje v minulém režimu, kdy byl způsob nabývání peněz k obživě chápán jako součást socialistické morálky, nikoli věc jednotlivce jako nyní.

„Ústavní pořádek nejenže nezakotvuje pracovní povinnost, nýbrž zaručuje právo na svobodnou volbu povolání, které zahrnuje i možnost svobodně se rozhodnout, zdali osoba pracovat chce, nebo zda pracovat nechce,“ napsali vládní legislativci.

Navrhovaná hrozba trestu podle nich představuje nepřímé donucení k práci, což je v rozporu se zákazem nucených prací zakotveným v Listině základních práv a svobod i několika mezinárodních smlouvách.

Trest by podle novely KSČM hrozil lidem, kteří se vyhýbají práci, ač by jim byla opakovaně nabízena, a žijí na úkor jiných. Komunisté zdůrazňují, že navzdory stejnému pojmenování nejde o navrácení trestného činu, jaký existoval za socialismu. Rozsah postihů navrhli poměrně široký, od obecně prospěšných prací přes propadnutí majetku, peněžitý trest, zákaz činnosti, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, odnětí řidičského průkazu až po půlroční vězení.

Bez ohledu na dnešní výsledek hlasování ve vládě nyní posoudí návrh Sněmovna. Je možné, že poslanci o novele do podzimních voleb nerozhodnou.

lepabrena ( 27. února 2017 19:41 )

Jediné, co komunisté umějí je ze svých papalášů udělat šlechtu a z ostatních občanů otroky z GULAGU. Pokud by byl zákon schválený, první by měli být zavřeni papaláši z KSČM, protože větší parazity a příživníky zde nemáme. Jsou pevně přisátí na státní rozpočet a vysávají ho pro své papaláše. Tento týden z našich peněz otevírají v Praze knihovnu Ransdorfa, který měl jako Europoslanec po dobu 12 let příjem jenom z této funkce 72 miliónů Kč. Přesto zemřel zadlužený a jeho rodina neměla na jeho pohřeb, takže byl pohřben na útraty KSČM- čti- českých daňových poplatníků. Knihovnu bude financovat KSČM rovněž z peněz daňových poplatníků. Kdy už bude konečně KSČM zrušena? Občanům může nabídnout jen bídu, vraždy bez soudu a gulagy.

zednik ( 27. února 2017 18:20 )

Ústava každému zaručuje možnost svobodně se rozhodnout, zdali osoba pracovat chce, nebo zda pracovat nechce.... A když tedy léta nechce , ale léta žádá o dávky , to je pak co, kldyž to není příživa ? Možná to nazvali blbě, ale proč vyslovenou lenost a odpor k práci dnes hned nazývat socialistickou morálkou ? Nakonec příživnictví to je - na státu, na ostatních pracujících.

avion ( 27. února 2017 12:37 )

Za komunistů jsme byli někdo,byl všude pořádek,byli jsme skoro ve všem soběstační a díky Klausovi a Havlovi jsme totálně v p.deli.

avion ( 27. února 2017 12:35 )

 Tvrdě by se to mělo trestat,celá vláda a všichni okolo jsou příživníci.

agfor ( 27. února 2017 12:05 )

Proč netrestat za příživnictví ? Aspoň se zbavíme minimálně 90% komoušů a budou konečně tam, kde měli být už dávno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa