Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chovanec chce právo na zbraň v ústavě. Ve vládě ale zastání nenašel

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. února 2017
13:35

Kontroverzní návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), zakotvit právo na držení zbraně do ústavy, vláda projednala, ale nijak o něm nerozhodla. Ministři se totiž na postoji neshodli, verdikt vynese Sněmovna. Změna ústavy má řadu odpůrců například v řadách TOP 09. Podporuje ji naopak třeba poslankyně Jana Černochová (ODS), známá milovnice zbraní, která je jednou ze spolupředkladatelek změny. Kromě ní a Chovance stojí za návrhem poslanci ČSSD, ANO a KSČM.

Občané by mohli díky zbraním prý pomoci například při útocích šílených střelců, tedy v situacích podobných tragédii v Uherském Brodě, nebo při útoku teroristů, a to typově v podobných situacích, jaké se odehrály v Nice nebo Berlíně, kde byla zbraní útočníků nákladní auta.

Proto by podle Milana Chovance mělo být právo na držení zbraně a ochranu bezpečnosti republiky povýšeno do ústavy. Co už se ale říká méně nahlas, je fakt, že jde o vzdor nařízení Evropské unie, která chce naopak vlastnictví legálně držených zbraní zpřísnit. Chovanec to připouští jen opatrně.

„Směrnice zpřísňuje pravidla pro nabývání a držení střelných zbraní. Česká republika i nadále zastává názor, že návrh pod záminkou boje proti terorismu trestá legální držitele střelných zbraní, a proto ho odmítla podpořit,“ reagovalo na záměr české ministerstvo vnitra s tím, že směrnice neřeší boj proti nelegálním zbraním.

I proto Chovanec nelenil a připravil zmiňovanou novelu, kterou předkládá jako poslanec, což by mělo urychlit legislativní proces. „Uvidíme, jak se zachovají kolegové z hnutí ANO, kteří to opět vzali jako politický souboj,“ upozornil Chovanec před jednáním vlády. Své pochyby totiž měli například ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), podle nějž je návrh absurdní, nebo ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Rozpory nakonec mezi ministry přetrvali a rozhodnutí tak bude na Sněmovně. To by ale bylo rozhodující i v případě, že by se vláda vyjádřila pozitivně, nebo negativně. „Pevně doufám, že to projde a že v Poslanecké sněmovně získáme dost hlasů na to, aby to získalo podporu,“ dodal Chovanec.

Návrh je zdůvodněn zhoršující se politickou a bezpečnostní situací a nutností zapojit také jednotlivé občany (zákonné držitele střelných zbraní) do ochrany bezpečnosti státu,“ píše se v předkládací zprávě jako důvod předložení. Návrh ale během příprav podpořily jen dva rezorty, kromě ministerstva vnitra už jen ministerstvo průmyslu a obchodu. Neutrální stanovisko pak měly tři rezorty. Většina (celkem 10) jich měla už před pondělním jednáním ke změně výhrady, nejčastěji kvůli nadbytečnosti. Česko totiž podobný zákon má, nejedná se ale o část ústavy.

Černochová tleská, TOP 09 kritizuje

Chovanec bude mít ve Sněmovně podporu například poslankyně ODS Jany Černochové. „Za tuto novelu jsem nesmírně vděčná,“ řekla už dříve členka sněmovního Výboru pro bezpečnost. „Chápu to tak, že ministerstvo novelou reaguje na snahu Evropské komise odzbrojit občany. My jsme na ministerstvo naléhali, aby přišlo s legislativou, která způsobí, že na nás Evropská komise bude krátká. A to se zřejmě nyní povedlo. Akorát mě trochu mrzí, že mě Sněmovna loni v listopadu nepodpořila, když jsem přišla s něčím podobným. Kdyby to udělala, nemuseli bychom teď měnit ústavu,“ dodala.

Ministr vnitra ale bude potřebovat i další hlasy kromě 34 kolegů, kteří se pod jeho návrh podepsali. Ke změně ústavy je totiž třeba souhlas 120 členů dolní parlamentní komory. Proti bude zřejmě TOP 09, která má 25 členů.

Tento návrh je čirý předvolební populismus. Právo na držení a použití zbraně není třeba zakotvovat do ústavního zákona. Náš současný zákon o zbraních a střelivu je zcela vyhovující. Stejně tak instituty nutné obrany a krajní nouze, které lze použít také při ochraně zdraví a životů jiných osob, tedy i při teroristickém útoku. Tento návrh lze navíc zneužít pro formování různých ozbrojených domobran, které mohou mít zcela jiné cíle, než ochranu bezpečnosti, územní celistvosti a demokratických základů České republiky,“ prohlásil poslanec Martin Plíšek.

sorgedoktor ( 28. června 2017 14:02 )

Joudajou..Ty Vase radky nejsou zcela srozumitelne.Policie je udajne pod stav, pribYva kradezi, ATD.cO SE vAM NELIBI

joudajoudovy ( 28. února 2017 07:55 )

Chovanec chce právo na zbraň v ústavě. zrejme vi, kolik naplavenim zahlti cesko po volbach a on i jeho velkomozni si chteji uchranit statky pred drancovanim. zajimave dusevni pochody... kdyz se rozhodlo o prideleni kvot, pouze se vzepreli madari a nasi bafunari mlci i mlzi. kdyz se rozhoduje o zbranich, nasi bafunari to chteji hnat k soudu. podivne stanovena kriterie ceskych bafunaru? jasna zprava pro volice - ja, ja, ja a po nas potopa....

asijo ( 27. února 2017 14:14 )

Populistické gesto,kdyby měl zájem o bezpečnost občanů,tak bude pro nulovou toleranci migrace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa