Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sobotka s Gazdíkem „kopli“ do Babiše. Jeho nová moc prý nemá v demokracii místo

Autor: ČTK, bk - 
26. února 2017
15:00

Hnutí ANO se nedělní změnou stanov, která posílila pravomoci předsedy, přiklání k autoritativnímu řízení. V debatě České televize se na tom shodli šéfové ČSSD a STAN Bohuslav Sobotka a Petr Gazdík. Podle Sobotky budou místopředsedové ANO jen komparzem, který nebude moci rozhodovat o podstatných záležitostech. Gazdík přirovnal hnutí ANO k Severní Koreji, kde vládne diktátorský režim.

Podle schválené změny stanov bude mít předseda hnutí ANO nově pravomoc vyškrtnout kandidáty, doplnit na kandidátku nová jména nebo změnit pořadí lidí na kandidátní listině pro volby na všech úrovních samosprávy. Dosud tuto pravomoc měl pouze výbor hnutí, ve kterém zasedají členové předsednictva a předsedové krajských organizací.

„Jestli teď bude ANO rozhodovat podle toho, kdo je předsedovi víc sympatický, nebo jestli na něj někdo něco donesl předsedovi, tak se z toho stane tak trochu Severní Korea,“ řekl místopředseda Sněmovny Gazdík. Změnu stanov ANO považuje za nebezpečnou, může se podle něj stát, že hnutí nebude svého předsedu kontrolovat. „Já bych si nepřál, abych takovou pravomoc měl,“ dodal.

Podle premiéra Sobotky ANO nedělní změnou stanov odbouralo vnitřní pojistku, kterou by měly demokratické strany mít. „Jestliže ANO zmocnilo Andreje Babiše a ten může zasahovat do úplně všech kandidátek, tak je přeci jasné, že hnutí ANO se posouvá ne směrem k větší demokratizaci, ale začíná tam příklon k naprosto autoritativním prvkům,“ konstatoval Sobotka. Doplnil, že si nedovede představit, že by měl pravomoc zasahovat do všech kandidátek. V tradiční demokratické straně by podle něj nic takového nemohlo být schváleno.

Sobotka i Gazdík také kritizovali Babišův návrh na snížení počtu poslanců a senátorů ze současných 281 na 101. Podle obou předsedů by se při nižším počtu zákonodárců omezila opozice a zákonodárce by bylo možné snadněji ovlivnit či zmanipulovat. „Bylo by to oslabení demokracie,“ poznamenal premiér. Gazdík návrh označil za populismus.

Podle Gazdíka ale Senát potřebuje určité změny a je shoda na tom, že by se lhůta pro projednání zákonů v Senátu měla prodloužit z 30 na 60 dní. Tato úprava by se podle Gazdíka měla stihnout ještě do konce volebního období, podle Sobotky ale nebude součástí vládní komplexní novely ústavy.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ridic ( 26. června 2017 15:30 )

Tady se politici chovají před volbami, jako kdyby to s námi mysleli dobře, ale jejich skutečné myšlení je ...zvolte nás a pak nám dejte pokoj, m y už se o sebe postaráme a Babiš je toho zářným vzorem

ridic ( 26. června 2017 15:28 )

rumrum ..tady se sice přijímají zákony, ale za co stojí, hned se musí novelizovat, máme cermat a studenti, co šli k maturitám neměli výsledky předchozích

ridic ( 26. června 2017 15:24 )

allahakbar..je neskutečné, jací jsou Češi, vůbec jim nevadí, že volí Slováka, kterému jde jen o to, aby zde ukořistil co nejvíce podniků, ale zas koblihy zadarmo se neštítí ničeho, to by se na Slovensku stát nemohlo. Lže, mlží a když už neví kudy, tak začne urážet a řvát a nenechá nikoho mluvit, Čapí hnízdo není jeho, ale on ho vymyslel, stejně nic nevysvětlil a zametl to pod koberec, no slušnost mu dost chybí, zrovna jako té jeho blondýně, když se hrozně divila, že věci přivezené z ciziny se musí dát k proclení, no svůj k svému

noacojezase ( 26. února 2017 22:35 )

Jedná se o stát.Počet zastupitelů má vliv na počet přijatých zákonů?

ceslo ( 26. února 2017 22:06 )

v diskusi je poznatIQ koblihářů = chudáci omezení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa