Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišovy perly a nápady ze sněmu ANO: Urputné hov*do, nižší daně a skvělé Česko

  • Autor: jer - 
    25. 2. 2017
    18:40

    Miliardář a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) o sobě s oblibou říká, že není zdatný rétor. Pravdou ale je, že svým hovorovým podáním dokáže lidi zaujmout a v sobotu to potvrdil i na sněmu hnutí ANO. Delegáti ho zvolili předsedou, jakkoli je předtím plísnil a nešetřil ani sám sebe. Připomeňte si zajímavé výroky a nápady staronového šéfa hnutí.

  • 1.Referendum o prezidentském kandidátovi

    Babiš se ihned po příchodu vyjádřil, že hlavním cílem sněmu není nominace kandidáta na prezidenta ČR. „O kandidátovi na prezidenta se hnutí bude bavit později,“ řekl. Na sněmu se mělo hlavně zvolit nové vedení. Předseda strany zároveň uvedl, že by byl pro, aby ANO rozhodlo o případném kandidátovi na prezidenta v referendu.

    Vše o prezidentských volbách 2018 naleznete zde

  • 2.Nižší daň pro lidi s příjmem do 113 tisíc

    Stejně jako koaliční ČSSD i ANO řešilo otázku daní. Ministr financí ale navrhl jejich snížení všem, kteří berou do 113 tisíc korun hrubého. „Není důvod navyšovat daně, naším cílem je naopak daně snižovat. Představujeme si dvě sazby tak, jak je to dneska. U zaměstnanců s vyššími příjmy chceme daně stabilizovat, u lidí s nízkými a středními příjmy je chceme naopak snižovat,“ řekl Babiš.

     

    Daně se podle Andreje Babiše „prostě platit musí“. Odvádění daní by chtěl vicepremiér a ministr financí zjednodušit. Lidé by prý měli mít možnost komunikovat s úřady jen elektronicky.

    Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při projevu na sněmu Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při projevu na sněmu | Blesk - Robert Klejch

  • 3.Pětileté výročí hnutí

    Babiš při svém projevu zmínil výročí založení hnutí ANO. „Tyto volby jsou pro nás nesmírně důležité, nejdůležitější v naší historii. Mimochodem 11. května oslavíme pět let od našeho založení,“ uvedl. „Letos v září to bude už šest let, kdy jsem nevydržel mlčet, přestal se bát a začal jsem hlasovat naše polistopadové politiky. Hlavně ty, kteří se stali symbolem korupce,“ dodal.

    Sněm ANO 2017: Hymna na začátek sněmu Sněm ANO 2017: Hymna na začátek sněmu | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

  • 4.„Nejsem neomylný, nejsem Superman“

    Na začátku sněmu Babiš prozradil, že bude ve svém projevu kritický i ke své osobě. A do určité míry se tak skutečně stalo. „Musíme si přiznat, že i přes všechny dosavadní úspěchy se nám zatím nepodařilo prosadit tolik, kolik jsme chtěli. Příčin je celá řada, tou první příčinou jsem možná já sám,“ řekl. Vicepremiér se prý nechává občas unést emocemi a ví, že na občany to nemusí působit dobře. „Dobře víte, že to se mnou není jednoduché a lehké... Stejně tak ale víte, že nedělám věci napůl a že z boje neutíkám,“ uvedl.

     

    Kritikou ale Andrej Babiš nešetřil ani ke svým spolustraníkům. „Ano, taky se někdy seknu a dobře víte, že občas se pro někoho nadchnu, aniž dotyčného člověka dobře znám. Nejsem neomylný, nejsem Superman,“ uvedl. Nouze prý není o lidi, kteří by rádi byli v předsednictvu strany, ale o lidi, kteří si to chtějí odpracovat.

    Video  Babiš na sněmu ANO zkritizoval i vlastní hnutí.  - Záznam přenosu Hnutí ANO
    Video se připravuje ...

  • 5.Babiš chce na poslední místo

    Andrej Babiš se podle svých slov chystá kandidovat ve Středočeském kraji. Své jméno ale chce mít na posledním místě kandidátky. Voliči tak sami rozhodnou, jestli má být po volbách znovu ve Sněmovně preferenčními kroužky. Přední místa kandidátek by měli zaplnit hlavně respektovaní starostové, kteří se dosud ve vysoké politice příliš neangažovali. Předseda hnutí ANO zároveň ke kandidatuře z posledního místa kandidátky vyzval také předsedu koaliční ČSSD Bohuslava Sobotku i šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska.


    V přestávce mezi projevy Babiš novinářům řekl, že o místě na kandidátkách nerozhoduje. „Já jsem řekl, že je to určitý způsob dát všanc to místo a tu pozici, a lidi řeknou,“ řekl a dodal: „My jsme se o tom nebavili, pro ně to bylo určitě překvapení. Já jsem o tom s nikým nemluvil.“

    Andrej Babiš, sněm Ano Andrej Babiš, sněm Ano | Anna Vacková

  • 6.Tvrdá kritika koaličních partnerů

    Do předsedy koaliční strany ČSSD si Andrej Babiš rýpnul již před sjezdem. Na sociálních sítích komentoval dění kolem odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Jeho resort prozatím ohlídá sám premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), což Babiš okomentoval slovy: „Aspoň bude mít pan premiér konkrétní náplň práce. O to míň bude mít času svolávat nekonečný počet porad a ministři víc času na práci.“ „Předsedové našich koaličních partnerů si dobře rozumí a jsou často proti nám,“ postěžoval si Babiš následně na sněmu. Podle něj Sobotka s Kalouskem „nasekali dluh“ 1060 miliard.

    Foto: 

  • 7.Bude Česko znovu skvělé?

    Předseda hnutí ANO po TOP09 a ČSSD na sjezdu rovněž představil svoji vizi pro rok 2035. „Udělejme Českou republiku znovu skvělou,“ řekl Babiš po vzoru amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Hnutí ANO chce, aby tahle země dávala šanci všem lidem, co mají talent a vůli,“ podotkl a dodal: „Chceme, aby se lidé nebáli podnikat. Poctivě podnikat.“ Při svém projevu Babiš zmínil také děti. „Děti se mají cítit bezpečně, dostat dobré vzdělání a vědět, že je stát ochrání,“ uvedl.

    Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při projevu na sněmu představil vizi do roku 2035. Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš při projevu na sněmu představil vizi do roku 2035. | Blesk - Robert Klejch

  • 8.Parlamentní volby v říjnu

    „Aby za nás kandidovali slušní a poctiví lidé, kteří neudělají ostudu,“ přeje si Babiš před volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda hnutí vyslovil obavy z vytvoření široké koalice proti ANO tak, jako v Královéhradeckém kraji. Tam v posledních krajských volbách ANO dominovalo, přesto však skončilo v opozici. Spojilo se proti němu šest stran a uskupení.

    Předseda hnutí ANO Andrej Babiš Předseda hnutí ANO Andrej Babiš | Blesk - Robert Klejch

    Vše o volbách do Poslanecké sněmovny 2017 naleznete zde!

  • 9.Redukce počtu poslanců a senátorů

    Babiš na sněmu mimo jiné navrhl, aby se snížil počet poslanců, senátorů a ministerstev: „V podstatě je tam stále moc poslanců a také bychom asi měli mít spíš 101 než 100, protože víme, jak se v minulosti lovili poslanci v jiných stranách.“ Předsedovi ANO vadí také počet ministerstev. „Počet ministerstev je obrovský. My trávíme strašně moc času tím, že ministři si neustále něco píšou, neustálé dopisy, neustálé odpovědi. Funguje to strašně byrokraticky a formálně. Ministři tráví strašně moc času na různých poradách, komisích,“ uvedl.

    Andrej Babiš během tiskovky na sněmu ANO (25. 2. 2017) Andrej Babiš během tiskovky na sněmu ANO (25. 2. 2017) | Foto Blesk - Robert Klejch

  • 10.„Jsem divnej, jsem nenormální, jsem urputný hovado“

    Tlak na Babiše je prý nemalý. „Já už jsem o sobě mluvil, víte, že jsem v určitém směru divnej, Lucie mi to říká stále, že jsem náročný, ale i na sebe. Esemeskuji v půl páte ráno, jsem nenormální,“ prozradil o sobě předseda hnutí. Prý mnohdy nemá čas ani chodit na WC.

     

    „Tlak je obrovský, ale já to samozřejmě vydržím. Já jsem urputný hovado, jak říkají někteří,“ řekl o sobě Andrej Babiš v kandidátském projevu. „Musíme ten prohnilý systém některých tradičních politiků porazit, musíme zvolit dobré vedení, musíme být jednotní a musíme skutečně táhnout za jeden provaz. Pro mě bude čest vás vést,“ dodal.

    Andrej Babiš na tiskovce během sněmu ANO. Vedle něj mluvčí hnutí Lucie Kubovičová Andrej Babiš na tiskovce během sněmu ANO. Vedle něj mluvčí hnutí Lucie Kubovičová | Foto Blesk - Robert Klejch

  • 11.Křeslo předsedy na další dva roky

    Předseda ANO Babiš byl rovněž jediným uchazečem o tuto pozici v nadcházejícím hlasování sněmu. „Bohužel jsem jediný kandidát, to mi zase dají všichni vyžrat, ti komentátoři,“ postěžoval si před volbou. „Pro mě je to dost těžké. Ten dopad politické dráhy je skutečně negativní. Ale nebudu brečet, protože jsem se tak rozhodl,“ dodal.

     

    „Nepřiděloval jsem dotace, ani daňové pobídky, nikomu jsem nikdy neodpustil daně. Taky se nenechám zavřít. Na to všichni čekají, to by strašně chtěli, ten establishment. Takže já mám čistý stůl, ale já mám čistý stůl. Za nějakou minulost,“ vyjádřil se před volbou předsedy ANO. Následně byl sněmem hnutí ANO znovu zvolen do čela - i když měl tentokrát „jen“ 195 z 210 hlasů.

    Sněm ANO: Andrej Babiš obhájil post předsedy. Sněm ANO: Andrej Babiš obhájil post předsedy. | Foto CNC - Robert Klejch

    SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

    Co dalšího se událo na celostátním sněmu hnutí ANO? Podívejte se na online přenos

Doporučujeme
konecnik ( 25. února 2017 20:29 )

 Nizsi dane? Slibil jste nizsi odvody soc.poj. a dvoustrankove dan.priznani, kde to je? Zase kecy!

ingmarie ( 25. února 2017 20:02 )

Koblihy zvolily vůdcem urputné hovado!! To bude fičák-

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa