Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Koštu nepustili na sněm ANO jako hejtmana. „Z boje neutíkám,“ řekl k odvolání

Autor: Jakub Veinlich - 
25. února 2017
11:50

Dostal pozvánku na volební sněm hnutí ANO do Prahy a také sem dorazil. Jenže v týdnu se dozvěděl, že pozvánka není oficiální, a tak může být hejtman Olomouckého kraje Oto Košta jen mezi veřejností. I tak pokračuje „otevřená válka“ mezi ním a vedením hnutí. ANO svůj postoj hájí tím, že kromě šéfky Asociace krajů Jany Vildumetzové oficiálně hejtmani pozvaní nebyli. Košta v rozhovoru pro Blesk.cz připustil, že si spolupráci představoval jinak a že za stávajících podmínek by už za hnutí nekandidoval. 

Co říkáte tomu, že tady na sněmu hnutí, za které jste hejtmanem, nemůžete být mezi oficiálními členy?

Ona ta pozvánka přišla e-mailem. Nicméně pak mi bylo vysvětleno, že to není oficiální pozvánka. Já jsem předpokládal, že všichni senátoři, poslanci a hejtmani by měli být účastni toho sněmu. Teď jsem na místě zjistil, že tomu tak není, že se můžu účastnit sněmu jen jako veřejnost, což právě činím. Protože jsem tu měl domluveno několik schůzek a jednání. Nicméně pak tady asi nemá smysl, abych na sněmu dál setrvával. A vrátím se domů do Olomouce, protože mě tam čeká v pondělí Zastupitelstvo Olomouckého kraje, které by mělo rozhodnout, pokud ten návrh bude předložen o mém odvolání z postu hejtmana.

Máte nějaké signály, že by tento návrh být předložený nakonec neměl? Změnilo se něco v mezičase?

Já bych to nechtěl předjímat. Samozřejmě, pravděpodobnost toho předložení je značná, ale stát se může ledacos a já vyčkám toho pondělka, kdy ještě před Zastupitelstvem Olomouckého kraje mám radu – a já tuto radu budu normálně vést jako hejtman…

A vy sám vedete nějaká jednání, aby tento návrh na pondělním zastupitelstvu vůbec nepadl?

Já je nevedu. Pokud jsem byl osloven kýmkoliv ze zastupitelů, abych se zúčastnil jednání klubu, tak jsem se těchto klubů zúčastnil, vysvětlil jsem tam své postoje, současné názory na situaci a ty kluby je přijaly tak, že je berou na vědomí.

Máte preventivně dopředu raději sbalenou kancelář?

Ne, to já nedělám nikdy. Nikdy jsem takto nejednal, nikdy jsem neutíkal z boje. Nikdy jsem nevyklízel své místo. Učiním to samozřejmě eventuálně až po tom odvolání. Vše se datuje až do 30. ledna. Já jsem byl původně osloven pány Oklešťkem a Faltýnkem, abych odstoupil, a teprve poté, když jsem toto neučinil, následovalo svolání zastupitelského klubu ANO. A až tam jim byl předložen tento návrh. Takže to dělají úplně obráceně.

Kandidoval byste dnes znovu na hejtmana za hnutí ANO?

To bych možná kandidoval, ale za naprosto jiných podmínek.

To znamená?

Že bych si určitě nechal dát na papír, co se ode mě očekává, co je mým úkolem a hlavně za jakých podmínek budu moct vykonávat tuto funkci. To znamená, já jsem měl představu, že ji budu vykonávat manažersky. Budu rozhodovat o svých náměstcích, kdo jimi bude, a politická linie bude oddělena od manažerské. Pokud bychom se dohodli a bylo to podepsáno, tak bych do toho šel. Nikoliv, a to je ta zkušenost tříměsíční, za situace, kdy mám dovést hnutí k vítězství a potom být úkolován věcmi, které se neslučovaly s manažerskými povinnostmi. A já jsem to bral tak, že naplňuji především naše heslo. To znamená, že řídím kraje jako firmu.

Fotogalerie Sněm hnutí ANO 173 fotografií

Znamená to, že se cítíte zneužitý?

Dá se to i tak interpretovat. Já to takto neberu. Ale mělo mně být od začátku řečeno, že mým úkolem je dovést hnutí ANO do vítězných voleb, a potom že se buď stanu střihačem pásek a budu plnit úkoly, anebo že, řekněme za tři měsíce, se najde příběh, na základě kterého bych odstoupil, a budu vystřídán někým jiným. To mně ale řečeno nebylo, i když ty signály byly už v průběhu kampaně.

Dosavadní a pravděpodobně i budoucí 1.místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek redakci Blesk.cz na celostátním volebním sněmu ANO řekl, že Koštovy dny v křesla hejtmana jsou sečtené a v pondělí skutečně skončí. 

"Košta bude v podnělí odvolaný z postu hejtmana Olomouckého kraje. Dohodla se na tom celá krajská koalice, nejen hnutí ANO," dodal Faltýnek k situaci okolo olomouckého hejtmana. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kapturek ( 25. února 2017 13:52 )

ono nejspis Kosta nechtel krast jak stbak Bures piskal tak se proste neco naslo, jenze Kosta nechce stbaka Burese poslocuhat a tak bych se ani nedivil kdyby ho potkala nejaka nehoda jako Mrazka, Veverkovou a jine, hold stbaky se melo povesit hned v 89

moiaza ( 25. února 2017 12:45 )

Tak Košta už vysokou politiku okoštoval a zjevně se mu to zalíbilo. Bodejď by ne. Za ty prachy to stojí mít kačení žaludek a rochnění se ve špíně. Pokud chce tvrdit pán Košta o sobě, že je slušným člověkem, z politiky odejde. Nebo je stejný jako ostatní?

Okolojdouci ( 25. února 2017 12:20 )

.....a šup s ním dolů. Ale, že se toho koryta Košta drží co.

agfor ( 25. února 2017 12:04 )

Konečně se Košta vyšplhal na post vyššího darmožrouta a ejhle ! Šéfíkovi se znelíbil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa