Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zaplaví Česko chlorovaná kuřata z Kanady? „Nesmysl,“ brání dohodu CETA náměstek

Autor: bud - 
26. února 2017
06:30

Velkou pozornost na sebe strhává obchodní dohoda CETA. Měla by odstranit většinu cel a poplatků při obchodování Evropské unie s Kanadou a kritici se bojí, že pulty obchodů zaplaví například geneticky upravené potraviny nebo chlorovaná kuřata. A že kanadské výrobky poškodí menší české firmy. To však české ministerstvo průmyslu odmítá. „Do Česka se budou moci dovážet jenom takové výrobky, které splňují naše pravidla,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz náměstek Vladimír Bärtl, který má na starosti zahraniční obchod.

Vyplatí se Česku obchodní dohoda s Kanadou?

Rozhodně ano. Českou republiku v podstatě živí export. Zhruba 80 procent vytvořeného HDP souvisí s vývozem zboží, takže je pro nás zásadní, abychom měli kam naše výrobky vyvážet. Nyní se nám otevírá poměrně velký kanadský trh, kde bude pro české podniky mnohem snazší obchodovat a získávat nové zakázky. Firmy, které toho využijí, tak budou moci přijmout více zaměstnanců a také je lépe zaplatit.

Na adresu dohody CETA míří i občas ostrá kritika. Proč, když je podle vás výhodná?

Těch příčin je více. Tou základní je neinformovanost, absence debaty nebo zájmu. Pomáhají tomu falešné zprávy, které se šíří po internetu nebo v médiích a nemají vůbec žádnou souvislost s realitou. Dnes není populární podporovat dohody o volném obchodu a řada politiků, nejen v Evropě, se předhání v tom, jak se zalíbit hesly o ochranářských opatřeních, které ale dlouhodobě ekonomice škodí. Ve skutečnosti ale právě dohody mohou přinést voličům více prosperity než ochranářská opatření.

Není tedy pravda, že se kvůli CETA dostanou do evropských supermarketů například geneticky modifikované potraviny nebo chlorovaná kuřata?

To je přesně jeden z příkladů mýtu. Žádné geneticky upravené potraviny ani chlorovaná kuřata spolu s CETA nepřijímáme. Do EU a tedy i Česka se budou moci dovážet jenom takové výrobky, které splňují naše pravidla. Dohoda výslovně uvádí, že obě strany mohou přijímat opatření na ochranu zdraví a bezpečnosti.

A co argument, že CETA hraje do karet pouze velkým korporacím. To zní jako relevantní námitka.

Jenže opak je pravdou. Dohody jako CETA jsou především zaměřené na to, aby odbouraly zbytečnou byrokracii. Velké podniky mají kapacitu se přizpůsobit různým požadavkům v různých státech a nepotřebují k tomu obchodní dohody. Ale malé firmy na to nemají čas ani peníze. Dám příklad: Pokud čeští výrobci hraček chtěli prodávat do Kanady, museli jejich výrobky projít testem bezpečnosti v Česku a pak zvlášť v Kanadě. Teď jim bude stačit projít jenom jedním testováním pro EU i Kanadu.

Některé nevládní organizace jsou vůči obchodním dohodám velice nedůvěřivé, protože v nich spatřují „trojského koně“ globalizace nebo nadnárodních korporací. My se snažíme rozlišit opodstatněné obavy od mýtů a zástupce nevládních organizací i neparlamentních stran jsme přizvali do našeho expertního týmu při ministerstvu, aby měli stejný přístup k informacím.

Které české firmy by tedy mohly na dohodě vydělat?

Takových oblastí je dost. Pro Česko je samozřejmě důležitý automobilový průmysl, v němž jsme dosáhli nejen odstranění cel, ale i uznání vybraných evropských norem. V souvislosti s certifikáty jsem už mluvil o výrobcích hraček. Dalším příkladem firmy, které vzájemné uznávání pomůže, je například český výrobce laserů. Obecně také podniky oceňují, že bude mnohem jednodušší vysílat pracovníky do Kanady.

Jak konkrétně se dohoda dotkne běžných zákazníků?

Nejvíce tím, že budou mít v obchodě větší výběr a některé zboží zlevní. Jak jsem říkal, kanadské výrobky budou muset dodržovat naše pravidla, takže v tomto ohledu se nic měnit nebude.

Není ale možné, že nás přes kanadský trh provázaný s USA zaplaví nejrůznější americké výrobky?

Americké výrobky se skrze CETA do Evropy nedostanou, protože nebudou splňovat podmínku většinového kanadského původu.

amgal ( 27. února 2017 08:41 )

Když se člověk zamyslí, tak ta ptačí chřipka se mi nějak nezdá. Že by u nás až tak moc řádila?

bizon_pepa ( 26. února 2017 10:26 )

Zajimalo by me, jestli ten namestek tomu sam veri. Nebo jestli mu jde jen o dobre misto a premie. To, ze to ma na starosti Mladkovo ministerstvo me desi jeste vic.

fouk.si ( 26. února 2017 09:47 )

Zase budou dovážet sajrajt než by podpořili zemědělství u nás.

fotrpjotr ( 26. února 2017 09:05 )

Kanada se potřebovala zbavit odpadu a Česko je známé odebírat potravinový odpad.

bobou ( 26. února 2017 08:22 )

Nechápu proč by se k nám kvůli ptačí chřipce měla dovážet kuřata až z Kanady? Vždyť se vybíjení drůbeže týká v 97% soukromých chovatelů!!! Takže to nemůže mít vliv na naši domácí produkci od velkochovatelů. Těch se to až na pár případů vůbec nedotklo. Na druhou stranu je asi úplně jedno odkud kuřata dovážíme, protože hnus je to odkudkoliv a bohužel i od nás. A i kdyby měla drůbež označení v dnešní době tak populární BIO je to stejně podvod na lidi. Protože, aby to bylo opravdu BIO muselo by se jim podávat krmení vypěstované pouze ve sklenících se speciálně vyčištěnou půdou a zalévané několikrát přefiltrovanou vodou. Za kolik by se takto pěstované asi prodávalo??? Jinak to není, a ani nikdy nemůže být BIO, jak se snaží všichni ti pěstitelé lidem namluvit!!! Je to jednoduché, protože v přírodě na to vše prší různě znehodnocené deště, které se vsakují do půdy a tím pádem je po BIO potravinách všeho druhu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa