Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Forejt po konci na Hradě už píše pro Klause. Vydal stať proti migrantům

Autor: Václav Lang - 
24. února 2017
15:20

Jindřich Forejt, donedávna ještě hradní protokolář, už se usídlil v Institutu Václava Klause. Ve čtvrtek na jeho stránkách vyšel první Forejtův text. Někdejší vysoce postavený úředník, kterému zřejmě zlomilo vaz kompromitující video, v němž vyjadřuje obavu nad osudem Dánska čelícího imigrační krizi. Dosud přitom nebylo jasné, jakou práci si Klaus pro svého bývalého protokoláře najde.

„V zemi nyní vrcholí vzrušená diskuze týkající se změny struktury společnosti v souvislosti s imigranty. Jejich masový příliv ve velmi rychlém sledu zásadně změnil demografické složení regionů,“ píše Forejt ve svém textu.

Dále v něm upozorňuje na rizika, pokud se v některých částech země stanou uprchlíci většinovými obyvateli. „Mohlo by se tak třeba stát, že noví ‚Dánové‘ nebudou státní vlajku s křesťanským symbolem považovat za svou a jako takovou ji budou logicky chtít nahradit něčím ‚neutrálním‘. Dánskou historii, která s ní úzce souvisí a jejíž je viditelným a hrdým symbolem, budou brát za čistě učební látku, nikoli za součást národní identity,“ tvrdí.

Ne xenofobie, ale ochrana hodnot

Poukazuje také na to, že dánskou společnost rozhodně nelze podezírat z xenofobie, a to zejména proto, že nově příchozí dosud respektovali místní pravidla. „To se však v poslední době začalo měnit. Příchod žadatelů o azyl ze zcela jiného kulturního prostředí a jejich koncentrace na jednom místě vedly k zachování jejich skupinové ‚pospolitosti‘, a tím úspěšnému bránění se asimiliaci. Nervozita společnosti z budoucnosti roste,“ napsal.

V závěru textu ale upozorňuje, že se nejedná o obavu z cizinců, nýbrž o ochranu principů a hodnot, na kterých dánská společnost stojí po staletí.

Klaus se Forejta ujal poté, co na vlastní žádost skončil svou službu na Pražském hradě. Ještě před současným prezidentem tam pracoval pro Václava Klause. Skončil až před několika týdny, když se na veřejnost dostalo video, na kterém údajně užívá drogy. Až doteď nebylo jasné, jakou funkci bude v Institutu Václava Klause mít.

diella ( 24. února 2017 18:51 )

Pravdu a ve všem ? Forejt si přečetl pár textů, které lze dohledat i prostým googlováním, a "vytvořil" článek. Nic nového, nic objevného. Zajímavé ale je. že veledílo např. uveřejnily i tzv. VlasteneckéNoviny.cz, tedy proruský web. (http://neovlivni.cz/propaganda-jako-odraz-zloby-a-hnusu-ze-siti-to-jsou-vlasteneckenoviny-c z/) A to je ta pravá pravda institutu pana profesora a jeho forejta.

al.bunda ( 24. února 2017 17:59 )

A co se pozastavit nad tím že má ve všem pravdu,sluníčkovítači.A že vás tady dneska je

nezadat1 ( 24. února 2017 16:28 )

Ani se nedivím,muslimové řežou buzíkům hlavy.

diella ( 24. února 2017 16:04 )

Jak hluboké myšlenky, jak objevná stať. A jak milé, když se 4%ní muž obává o zachování křesťanských tradic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa