Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Čechům neuškodí.“ Mládek hájil dohodu CETA, Sobotka ho jde sesadit na Hrad

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. února 2017
14:24

Se jménem nástupce ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vyráží ve čtvrtek odpoledne premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) za prezidentem Milošem Zemanem. Mládek by měl dle premiéra skončit do konce února. Coby ministr dnes ve Sněmovně hájil dohodu EU s Kanadou – dohodu CETA, která má i řadu odpůrců. Kateřina Konečná (KSČM) Mládka kritizuje právě za její podporu, ale i za „stěhování do Polska“, které Čechům doporučil jeho náměstek.

Premiér Sobotka (ČSSD) se ve čtvrtek odpoledne chystá předložit prezidentovi Zemanovi návrh na odvolání kritizovaného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Čile se přitom spekuluje, kdo by jej mohl nahradit.

Kdo nahradí nechtěného Mládka?

Sobotka se k personální výměně v čele ministerstva rozhodl v pondělí, v úterním pořadu Ptám se, pane premiére, nechtěl ještě konkrétní jména komentovat. Jako první chce svou volbu sdělit prezidentovi.

Objevila se však jména státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy, Mládkova náměstka Jiřího Havlíčka či exministra průmyslu a současného poslance Milana Urbana (všichni ČSSD). Bude to jeden z nich? Největší šanci má patrně Prouza, neboť je také vládním zmocněncem pro digitalizaci.

Sobotka totiž Mládkovi vyčítá hlavně postup v otázce cen mobilních dat v Česku, která jsou dražší než v okolních zemích. Česko v ceně dat patří na chvost EU. Sobotka nyní doufá, že prezident Zeman bude postupovat v souladu s Ústavou a výměnu se povede provést rychle. Mládek by měl „doministrovat“ již do konce února.

VIDEO: Proč sáhl premiér Sobotka k odvolání ministra Mládka?
Video  Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Mládek: Občanům ČR ani ekonomice smlouva neuškodí

Podle všeho dosluhující ministr Mládek však dál plní svou agendu. Ve Sněmovně ve čtvrtek hájil smlouvu CETA, komplexní hospodářskou a obchodní dohodu mezi Evropskou Unií a Kanadou, kterou k její platnosti musí ratifikovat členské státy. 

„Tato dohoda byla několikrát skloňována v minulých týdnech a minulých hodinách v souvislosti s dohodou o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou. Během projednávání několikrát zaznělo, že CETA by měla uškodit našim občanům a české ekonomice. To bych s dovolením rád uvedl na pravou míru. Dle mého názoru je CETA jedna z nejlepších obchodních dohod, kterou EU a Česká republika jako její člen od svého vzniku sjednala,“ míní Mládek.

Podle Mládka je CETA moderně vyvážená dohoda, která podpoří evropskou i českou ekonomiku a výrazně usnadní obchod, podpoří ekonomický růst i spojenectví s blízkým spojencem. Ministr věří, že se dohoda stane vzorem pro vyjednávání s dalšími zeměmi.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) si nechalo vypracovat národní dopadovou studii. Mládek uvedl, že pro ČR je výhodné především to, že se více otevře 35milionový trh, což nabídne nové exportní možnosti pro české podniky.  

„Zdraví české ekonomiky přímo závisí na schopnosti prodávat naše produkty a služby mimo ČR. Dohoda CETA mj. odstraňuje cla u všech průmyslových výrobků, což pomůže především automobilovému průmyslu, výrobcům pneumatik nebo zdravotnické techniky,“ uvedl Mládek. Kritika dohody podle něj vychází z nesprávného výkladu jejího obsahu.

Konečná předhodila Mládkovi „stěhování do Polska“

I když smlouvu CETA schválil i Evropský parlament, najdou se odpůrci proti této smlouvě. Jedním z nich je europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná. Ta v poslední době ostře kritizovala i samotného ministra Mládka, vedle toho protestovala i proti smlouvě CETA.

„Ministrů na odvolání je tam více, ale pana ministra Mládka nemohu obhajovat – zvlášť za jeho poslední kroky, ale samozřejmě i kvůli smlouvě CETA. Já bych si moc přála, aby tam přišel ministr, který se na CETA podívá nějakýma normálníma očima ve prospěch českých občanů,“ řekla Blesk.cz Konečná.

Posledními kroky ministra Mládka myslí jeho kauzu s údajnou podporou operátorů na úkor občanů, což uvedl jiný europoslanec – Luděk Niedermayer (TOP 09). Ten uvedl, že Mládkův tým v Bruselu lobboval za vyšší velkoobchodní ceny roamingu, než jaké byly nakonec domluvené.

Mládkovo ministerstvo to hasilo prohlášením, že operátorům „na ruku“ rozhodně nejde, nedlouho poté se však objevila kauza Mládkova náměstka Libora Bokštefla, který doporučoval Čechům, kteří chtějí mít nižší ceny mobilních dat jako v Polsku, odcestovat do Polska.

„Mládkova velmi chybná komunikace, to, že je schopný jmenovat lidi, kteří potom oznamují českým občanům, že se mají přestěhovat do Polska, to je dle mě obrovská chyba ministra, který musí být i manažerem, musí vědět, koho si do úřadu bere, a on to evidentně nezvládl. Já jsem přitom pana ministra Mládka měla paradoxně lidsky z vlády ráda, ale jeho pracovní kroky a kroky proti občanům ČR byly neodpustitelné a já rozhodně nelituji, že pan ministr odchází,“ doplnila Konečná.

Sněmovna podpořila dohodu s Kanadou. Přes odpor komunistů

Sněmovna dnes podpořila smlouvu o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou. Projednávání obchodní dohody CETA však nedokončila.

„CETA je určitě jednou z nejlepších dohod pro všechny nadnárodní firmy a korporace, které budou mít neuvěřitelné zisky. Já jsem zatím nepřišla na to, co přinese evropským občanům nebo třeba malým a středním podnikatelům, protože dohoda není psána pro ně,“ reagovala Konečná. Principiálně prý podobné dohody odmítá, ať jsou s Kanadou, USA nebo kýmkoliv.

„Známe postoj KSČM k jakékoliv smlouvě, která nespadá do bývalého regionu, který ovládal Sovětský svaz,“ uvedl ve Sněmovně František Laudát (TOP 09). Do CETA tam šila poslankyně Kateřina Aulická (KSČM). „CETA představuje špatný přístup k obchodním dohodám, které nesmí být použit pro naše budoucí vyjednávání,“ nesouhlasila s Mládkem.

Schwarzenberg: A čínské zboží nevadí

Nesouhlas s komunisty a kritiky dohod s Kanadou však vyjadřovali jiní. „Málo věcí v poslední době vzrušilo tolik veřejné mínění jako ty plánované smlouvy s Kanadou a se Spojenými státy. Spíše se mi zdálo, že tu jde o náboženskou válku než o diskusi o obchodní smlouvě,“ říkal šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09).

„Je pro mě zajímavé, že tu vyslovují obavy z převelikého vlivu a přítoku kanadského zboží ti stejní lidé, kteří považují za samozřejmé, že jsme válcováni čínským zbožím. Ale kanadské, které jsem ještě ve velkém množství u nás nezaznamenal, zdá se býti největším nebezpečím pro nás. Přesto doufám, že u nás převládne zdravý rozum a tuto smlouvu odsouhlasíme,“ dodal Schwarzenberg.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

623hugo ( 24. února 2017 14:45 )

Mládek je dvojí agent- buď pod heslem čím hůř tím líp Putina, nebo spřátelených bosů - TTIP ta každou cenu a nikdy jinak

vladimir1950 ( 24. února 2017 11:00 )

CETA i TTIP jsou mezinárodní, nadnárodní komploty, jak nám co nejdřív zlikvidovat zdraví a sociální jistoty. Mládek byl v tomhle "užitečný idiot" a tak táhne ..

moiaza ( 23. února 2017 16:33 )

Proč Sobotko, allahakbar? Vždyť oni jsou si všichni rovní a velice podobní. Myslíš, že tlupa modrých strak a Kalousková banda je jiné krve? Vždyť to je všechno jedna sorta. Vzpamatuj se allahakbar. A lekce češtiny by Ti také neuškodila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa